Översikt: helhetssyn och samarbete kring personer med ätstörningar

Rekommendationer om helhetssyn och samarbete kring personer med ätstörningar

Personer med en ätstörning behöver ofta hjälp från flera yrkesgrupper i olika delar av hälso- och sjukvården och socialtjänsten. Ni som möter personerna behöver få rutiner och förutsättningar att samarbeta över verksamhetsgränser, för att gemensamt kunna säkerställa en god och sammanhållen vård och omsorg.

Här uppmärksammar vi särskilt behovet av att samarbeta mer systematiskt kring vissa grupper. Vi ger också rekommendationer om förebyggande arbete och närståendestöd.

Rekommendationerna gäller för flera typer av ätstörningar, exempelvis ARFID, anorexi, hetsätningsstörning, bulimi och självrensning. Behoven varierar både mellan och inom dessa diagnoser utifrån ålder, sjukdomens svårighetsgrad, individuella förutsättningar med mera.

Rekommendationer om helhetssyn och samarbete kring personer med ätstörningar

Personer med en ätstörning behöver ofta hjälp från flera yrkesgrupper i olika delar av hälso- och sjukvården och socialtjänsten. Dessa behöver se till att personerna får det stöd de behöver och en god och sammanhållen vård.

Rekommendationerna här gäller för flera typer av ätstörningar, exempelvis ARFID, anorexi, hetsätningsstörning, bulimi och självrensning.

Både vårdgivaren och den som bedriver socialtjänst ska arbeta systematiskt med verksamhetens kvalitet. Rekommendationerna pekar på några viktiga, konkreta åtgärder för att skapa en mer sammanhållen vård och ett bra stöd för personer med en ätstörning.

Senast uppdaterad:
Publicerad: