Förebyggande arbete om kroppsideal

Överväg förebyggande arbete om kroppsideal

Tonåren är en känslig tid när det gäller självbild och självkänsla. Under denna tid finns en risk att utveckla en ohälsosam relation till mat, vikt och kropp. Du som arbetar i till exempel elevhälsan eller på en ungdomsmottagning kan arbeta med förebyggande insatser.

Rekommendation

Till dig som möter ungdomar med osunda kroppsideal

Överväg att medverka i eller hänvisa till ett dissonansbaserat interventionsprogram (förebyggande arbete om kroppsideal).

Varför?

Det vetenskapliga stödet är svagt, men de studier som finns tyder på att dissonansbaserade interventionsprogram

  • minskar risken för att ungdomar insjuknar i en ätstörning
  • ger bättre effekt till en lägre kostnad, jämfört med exempelvis skrivterapi eller ingen insats alls.

Det är angeläget att förebygga ätstörningar, men det är oklart om dissonansbaserade interventionsprogram är bättre än andra förebyggande program.

Förutsättningar på din arbetsplats

Flera aktörer kan ordna dissonansbaserade interventionsprogram, både i och utanför hälso- och sjukvården. Flera aktörer behöver också bidra för att det förebyggande arbetet ska nå ut, till exempel skolan, elevhälsan och ungdomsmottagningar.

Om du vill bidra behöver du förutsättningar från beslutsfattare och chefer – se rekommendation O3 till beslutsfattare på sidan Överväg förebyggande arbete om kroppsideal.

Vad är ett dissonansbaserat interventionsprogram?

I ett dissonansbaserat interventionsprogram träffar en utbildad gruppledare en grupp ungdomar eller unga vuxna, till exempel en gång i veckan under en månad.

Ledaren hjälper gruppen att diskutera dagens skönhetsideal och dess rötter och konsekvenser ur ett kritiskt perspektiv. Deltagarna delar aktivt med sig av sina tankar och får handledning i frågorna, för att skapa så kallade aktiva attityder mot dagens skönhetsideal. De uppmanas också att ägna sig åt aktiviteter och förhållningssätt som går emot idealet om en smal kropp.

Arbeta så här

Du som arbetar i till exempel elevhälsan eller på en ungdomsmottagning kan gå en kort utbildning om att arbeta dissonansbaserat om du har möjlighet, för att förebygga osunda kroppsideal hos ungdomar. Därefter kan du ordna eller delta i ett fysiskt eller digitalt program som bjuder in ungdomar med osunda kroppsideal. Det handlar alltså inte om att informera om ätstörningar, utan om att främja sunda kroppsideal.

Läs mer

Navigering

 

Överväg förebyggande arbete om kroppsideal

Tonåren är en känslig tid när det gäller självbild och självkänsla. Under denna tid finns en risk att utveckla en ohälsosam relation till mat, vikt och kropp.

Hälso- och sjukvården kan erbjuda eller medverka i förebyggande interventionsprogram som ungdomar själva kan anmäla sig till. De får då träna på att gå emot osunda skönhets- och kroppsideal på olika sätt. Det handlar alltså inte om att informera ungdomar om ätstörningar, utan om att främja sunda kroppsideal.

Förebyggande interventionsprogram kan ordnas av flera olika aktörer efter att den berörda personalen fått en kortare utbildning. I hälso- och sjukvården kan det exempelvis vara personal i elevhälsan, på en ungdomsmottagning eller på en vårdcentral. Insatsen kan genomföras både digitalt och fysiskt.

Rekommendation till hälso- och sjukvården

Syntolkning av tabellen

Rekommendation O3. För ungdomar (från 15 år) med kroppsmissnöje, som löper risk att utveckla ätstörning: Överväg att ordna eller medverka i dissonansbaserade interventionsprogram (förebyggande arbete om kroppsideal). Prioritet: 6.

Kommentar: Den angivna åldersgruppen är den som inkluderas i studierna i kunskapsunderlaget.

Så har vi prioriterat

För ungdomar som är missnöjda med sina kroppar kan ett förebyggande interventionsprogram minska risken att insjukna i en ätstörning. Insatsen kan ge en bättre effekt till en lägre kostnad jämfört med exempelvis skrivterapi eller ingen insats alls. Det vetenskapliga stödet är svagt, men de studier som finns tyder på att det är positivt med förebyggande arbete om kroppsideal i form av så kallade dissonansbaserade interventionsprogram. Det är angeläget att förebygga ätstörningar, men det är oklart om dissonansbaserade interventionsprogram är bättre än andra förebyggande program.

Det finns en stor variation i gruppen, eftersom den består av alla ungdomar med kroppsmissnöje. Därför bedöms hälsotillståndets svårighetsgrad som måttlig till stor. Detta sänker rekommendationens prioritet.

Så påverkas hälso- och sjukvården

Din region eller kommun behöver se över hur personal i hälso- och sjukvården kan arbeta när en ungdom ger uttryck för kroppsmissnöje. Personal i exempelvis elevhälsan eller på ungdomsmottagningar kan gå en kort utbildning om att arbeta dissonansbaserat i ett förebyggande arbete om kroppsideal. Ni kan också samarbeta med organisationer utanför hälso- och sjukvården som erbjuder dissonansbaserade interventionsprogram.

Vidare behöver ni säkerställa att det finns ett fungerande samarbete mellan elevhälsan, ungdomsmottagningar och barn- och ungdomspsykiatrin, så att ungdomar kan få tillgång till en förebyggande insats vid behov.

Att lägga resurser på denna förebyggande insats kan ge samhällsekonomiska besparingar på sikt, om färre ungdomar utvecklar ätstörningar som inkluderar ett kroppsmissnöje, till exempel anorexi och bulimi.

Läs mer

Navigering

Senast uppdaterad:
Publicerad: