Eget stöd till närstående

Överväg att ge eget stöd till närstående

Närstående till personer med en ätstörning kan behöva eget stöd för att orka stötta den sjuka. Du kan till exempel ge enklare råd och samtalsstöd. Förväxla dock inte detta egna stöd med de råd som de närstående får när de deltar i familjebaserad terapi.

Rekommendation

Till dig som möter närstående till patienter med en ätstörning

Överväg att ge råd och stöd individuellt eller i grupp med andra närstående, om den närstående behöver eget stöd.

Varför?

Enligt forskningen kan insatsen öka den närståendes förmåga att stödja personen med en ätstörning. Behovet varierar, men det är viktigt att de som behöver stödet kan få det. Det handlar då om en relativt begränsad insats från hälso- och sjukvården.

Förutsättningar på din arbetsplats

Beslutsfattare och chefer behöver skapa förutsättningar för att de närstående som behöver stöd kan få det. Behovet varierar, och insatsen är ganska begränsad. Se rekommendation O5 till beslutsfattare på sidan Överväg att ge eget stöd till närstående.

Arbeta så här

Bedöm först om det är lämpligt att erbjuda rådgivning och samtalsstöd, det vill säga om den närstående behöver eget stöd. Du kan erbjuda stödet individuellt eller i grupp med andra närstående i liknande situation.

För barn är närstående ofta delaktiga i behandlingen, och stödet kan vara viktigt för att de ska orka det.

Du kan också samarbeta med aktörer utanför hälso- och sjukvården som ger närståendestöd, till exempel socialtjänsten eller patientföreningar. För en del närstående är det dock en fördel om den som ger stödet har inblick i den aktuella ätstörningsbehandlingen. Det kan dessutom vara bättre för dig som behandlare att få en helhetsbild.

Hänvisa till en annan lämplig vårdverksamhet om den närstående har större behov, till exempel av vård för oro, nedstämdhet eller liknande.

Läs mer

Navigering

Överväg att ge eget stöd till närstående

Närstående till personer med en ätstörning kan behöva eget stöd för att orka stötta den sjuka, till exempel enklare råd och samtalsstöd. Förväxla dock inte detta egna stöd med de råd som de närstående får när de deltar i familjebaserad terapi.

Rekommendation till hälso- och sjukvården

Syntolkning av tabellen

Rekommendation O5. För närstående till en person med en ätstörning, som behöver eget stöd: Överväg att ge råd och stöd individuellt eller i grupp med andra närstående. Prioritet: 7.

Så har vi prioriterat

Närståendes behov av stöd varierar, men för dem som behöver stöd är det viktigt att kunna få det. Det är också fråga om en ganska begränsad insats från hälso- och sjukvården, både i omfattning och innehåll.

Generellt har närstående ett hälsotillstånd med en måttlig svårighetsgrad. Socialstyrelsens princip är då att ge insatsen högst prioritet 5. Insatsen kan öka den närståendes förmåga att stödja personen med en ätstörning, men effekten på den egna hälsan är osäker, enligt forskningen. Detta sänker prioriteten ytterligare.

Närståendestöd behöver inte ges i hälso- och sjukvården, utan kan även erbjudas av exempelvis socialtjänsten eller patientföreningar. För en del närstående kan det dock vara en fördel att den som ger stödet har inblick i den aktuella behandlingen av den som har ätstörningen.

Så påverkas hälso- och sjukvården

Din region behöver se över era möjligheter och resurser för att erbjuda närståendestöd i hälso- och sjukvårdens regi. Ni behöver också se över hur ni bedömer vilka närstående som har mest nytta av ett begränsat stöd.

Samarbeta gärna med aktörer utanför hälso- och sjukvården som ger närståendestöd, till exempel socialtjänsten eller patientföreningar.

Läs mer

Navigering

Senast uppdaterad:
Publicerad: