Strukturerad övergång från barnsjukvård till vuxensjukvård
Arbeta strukturerat vid övergången från barnsjukvård till vuxensjukvård
En del regioner har en annan åldersgräns än 18 år för övergången till vuxensjukvård, och en del organiserar ätstörningsvården i åldersövergripande enheter.
Rekommendation
Till dig som ger vård till ungdomar eller unga vuxna med en ätstörning
Planera och genomför en strukturerad övergång från barnsjukvården till vuxensjukvården.
Varför?
Enligt erfarenhetsbaserad kunskap ger en sömlös övergång från barnsjukvård till vuxensjukvård bättre förutsättningar för att förbereda patienten och närstående på det fortsatta behandlingsupplägget. Det minskar risken för ett behandlingsglapp i en känslig period, och kan minska risken att behandlingen avslutas för tidigt i samband med övergången.
Förutsättningar på din arbetsplats
Beslutsfattare och chefer behöver säkerställa att ni som arbetar i barnsjukvården och vuxensjukvården kan samarbeta för strukturerade övergångar. Detta har hög prioritet – se rekommendation O7 till beslutsfattare på sidan Arbeta strukturerat vid övergången från barnsjukvård till vuxensjukvård.
Arbeta så här
Du som arbetar med äldre ungdomar och du som behandlar vuxna i samma region kommer ofta att möta samma patienter. Har ni en etablerad kontaktväg och återkommande dialog?
Ni kan till exempel ha ett möte ett par gånger om året, och gemensamt diskutera hur många patienter som ska gå över från barnsjukvården till vuxensjukvården.
Planera i god tid för att hitta den bästa lösningen för varje patient:
- Var i behandlingsprocessen befinner sig patienten? Är det möjligt att behandla patienten i vuxensjukvården redan från början, om hen ändå snart behöver gå över dit? Eller passar det att patienten stannar kvar i barnsjukvården lite längre, för att hinna avsluta sin behandling där?
- Hur är patientens familjesituation? I vilken mån är och behöver närstående vara engagerade? Hur för ni dialog med närstående? Är närstående oroliga inför övergången?
- Behövs ett samverkansmöte för patienten? Vad behöver ni i så fall uppnå där? Hur kan mötet till exempel vara till nytta för dig som ska ta över behandlingsansvaret?
Följ upp och utvärdera övergången för att fånga upp sådant som missats, och förbättra för kommande övergångar.
Läs mer
- Socialstyrelsen har tagit fram ett implementeringsstöd för regionernas arbete med denna rekommendation: Stöd till förbättrad övergång från barnsjukvård till vuxensjukvård vid ätstörningar (pdf).
- Rekommendationen bygger på Socialstyrelsens kunskapsunderlag (pdf).
- På sidorna Använd riktlinjerna som stöd i arbetet och Fokus på vissa insatser kan du läsa om hur rekommendationerna har tagits fram och prioriterats.
Navigering
Arbeta strukturerat vid övergången från barnsjukvård till vuxensjukvård
Hälso- och sjukvården behöver ha ett strukturerat arbetssätt för övergången, som inkluderar rutiner, samarbete, fungerande informationsöverföring och vid behov samverkansmöten. Patienten bör få stöd i denna övergångsperiod, utifrån individuella behov. Syftet är en obruten vårdkedja, utan oönskad paus i behandlingen.
Rekommendation till hälso- och sjukvården
Så har vi prioriterat
En sömlös övergång från barnsjukvård till vuxensjukvård ger bättre förutsättningar för att förbereda patienten och närstående på det fortsatta behandlingsupplägget, enligt erfarenhetsbaserad kunskap. Det minskar risken för ett behandlingsglapp i en utmanande period när patienten kan behöva balansera krav på ansvarstagande och självständighet, och kan minska risken att behandlingen avslutas för tidigt i samband med övergången.
Det finns en stor variation i hälsotillståndet hos personer med en ätstörning som närmar sig 18 år, eftersom det rör sig om olika sjukdomar med varierande svårighetsgrader. Men generellt bedöms svårighetsgraden som stor, vilket bidrar till att det rekommenderade arbetssättet har hög prioritet.
Så påverkas hälso- och sjukvården
Din region behöver införa ett strukturerat arbetssätt för övergången mellan barnsjukvård och vuxensjukvård, om ni inte har åldersövergripande enheter eller redan arbetar på ett sätt som fungerar bra för patienter med en ätstörning som närmar sig 18 år:
- Säkerställ att vårdpersonalen har bra förutsättningar för att samverka samt planera och genomföra övergången. Det inkluderar tydliga signaler från ledningen om fördelarna med en välfungerande övergång.
- Säkerställ att det inte finns några hinder i samband med övergången, som kan orsaka en oönskad paus i behandlingen eller att den avslutas i förtid.
- Säkerställ att regionens vårdkedja ger möjlighet till individanpassningar och flexibilitet. Det kan handla om att undantagsvis låta någon stanna kvar i barnsjukvården även efter 18-årsdagen, eller gå över tidigare till vuxensjukvården om det finns goda skäl till det.
Detta arbetssätt är användbart också om ni har en annan åldersgräns än 18 år för övergången till vuxensjukvård i regionen.
Så utvärderar vi hälso- och sjukvården
Socialstyrelsen har tagit fram ett mått för att följa upp övergången från barnsjukvård till vuxensjukvård. Med det mäter vi
- andelen patienter med ätstörning i den specialiserade psykiatrin för ungdomar, som efter 18 års ålder har fortsatt pågående behandling i den specialiserade psykiatrin för vuxna (centralt mått O7).
Läs mer
- Socialstyrelsen har tagit fram ett implementeringsstöd för regionernas arbete med denna rekommendation: Stöd till förbättrad övergång från barnsjukvård till vuxensjukvård vid ätstörningar (pdf).
- Rekommendationen bygger på Socialstyrelsens kunskapsunderlag (pdf).
- På sidorna Använd riktlinjerna som stöd i arbetet och Fokus på vissa insatser kan du läsa om hur rekommendationerna har tagits fram och prioriterats.
- På sidan Vi följer upp och utvärderar finns mer information om indikatorerna.