Vi använder kakor (cookies) för att ge dig en bättre upplevelse av vår webbplats. Läs mer om kakor

Personcentrering vid psykisk funktionsnedsättning och stora behov

Personer med svåra psykiatriska tillstånd har en psykisk funktionsnedsättning och stora behov av personcentrerad och samordnad vård och omsorg. Här hittar du information och utbildningsmaterial för att öka kompetensen i din verksamhet.

Personer med svåra psykiatriska tillstånd, till exempel schizofreni eller bipolär sjukdom och samtidig beroendesjukdom, har stora behov av personcentrering och samordning för att må bättre och öka sin livskvalitet. Den psykiska funktionsnedsättningen gör det svårt att själv ta hand om sin hälsa och få vardagen att fungera.

Du som leder eller arbetar i vården eller omsorgen behöver utgå från personernas individuella behov, förutsättningar och resurser.

Ofta behövs hjälp från flera aktörer. Men samordningen av vården, omsorgen och andra delar av samhället komplexa system brister ofta. Det saknas också ofta kompetens i verksamheterna om hur det samordnade och personcentrerade arbetet kan organiseras och utföras.

Tema: Personer med psykisk funktionsnedsättning och stora behov

Socialstyrelsen har tagit fram kunskapsstöd, filmer och utbildningsmaterial för att inspirera och öka kompetensen hos chefer, ledare och medarbetare i vård och omsorg. Allt finns samlat på Kunskapsguiden, i temat Personer med psykisk funktionsnedsättning och stora behov.

Här hittar du bland annat

  • information om vad det innebär att ha psykisk funktionsnedsättning och stora behov
  • information och diskussionsmaterial om personcentrering
  • kunskapsstöd, filmer och andra stödmaterial om metoden Delat beslutsfattande
  • Att hjälpa i svåra situationer – ett utbildningsmaterial med filmer och reflektionsfrågor
  • information om fler evidensbaserade metoder och insatser som bidrar till personcentrering, och om vilka roller som stödjer samordning och egenmakt för personerna.

Personer med psykisk funktionsnedsättning och stora behov – Kunskapsguiden

Delat beslutsfattande

Delat beslutsfattande är en metod för att fatta beslut inom hälso- och sjukvården och socialtjänsten genom samarbete med den som behöver vård och stöd. Socialstyrelsen rekommenderar metoden och har tagit fram ett kunskapsstöd för hur den kan användas, för personal och beslutsfattare.

Vi har också tagit fram en broschyr och en guide som vänder sig direkt till personen det handlar om och som behöver stöd i vardagen. Båda kan skrivas ut eller beställas.

Broschyren innehåller en kort beskrivning av metoden, och frågor som kan hjälpa personen att förbereda sig och väga olika alternativ emot varandra.

Guiden beskriver olika typer av stöd från kommunen och hälso- och sjukvården. Den kan användas som pedagogiskt stöd i samtal, men även finnas tillgänglig i tillexempel väntrum. 

Integrerade verksamheter för vård- och stödsamordning

Integrerade verksamheter, där vård och stöd erbjuds samordnat av regioner och kommuner, rekommenderas i till exempel de nationella riktlinjerna för schizofreni och schizofreniliknande tillstånd respektive missbruk och beroende.

Den här kartläggningen visar dels hur verksamheterna arbetar, med korta beskrivningar av modeller och arbetssätt, dels att verksamheterna behöver utvecklas och själva efterfrågar nationellt stöd.

Publicerad: