Stöd inom funktionshindersområdet
Det här gör vi
Socialstyrelsen arbetar för att myndigheter och verksamheter inom vård och omsorg ska vara med och uppfylla de funktionshinderspolitiska målen.
På de här sidorna hittar du
- kunskap, vägledning och stöd i hur vården och omsorgen bör och kan utformas för att personer med funktionsnedsättning ska uppnå full delaktighet och jämlikhet i levnadsvillkor
- information om vad som gäller och hur verksamheter ska arbeta
- uppföljningar av de individuella stöden och analyser av den nationella utvecklingen.
Myndigheten arbetar även för en god hjälpmedelsförsörjning över hela landet, bland annat genom att utveckla förskrivarstödet och utvärdera hjälpmedelsverksamheterna. Mer information finns på sidan om hjälpmedel.
Föräldrar med intellektuell funktionsnedsättning
Socialstyrelsen har tagit fram ett kunskapsstöd som beskriver hur socialtjänsten kan ge stöd till barn och familjer där en eller båda föräldrarna har en intellektuell funktionsnedsättning.
Hundar i vård och omsorg
Hundar används mer och mer som del i behandling, träning eller för social samvaro inom vård- och omsorgsverksamheter. Socialstyrelsen har tagit fram en vägledning till det regelverk som gäller när hundar används och introduceras i verksamheterna.
Statistik om socialtjänstinsatser till äldre
Att utveckla den dagliga verksamheten
Socialstyrelsens nya kunskapsstöd för daglig verksamhet enligt LSS handlar om vad som är viktigt i daglig verksamhet för att personer som står längst från arbetsmarknaden ska kunna behålla sina förmågor utifrån sina egna förutsättningar, men också utveckla nya. Deltagarna ska också få möjlighet att vara delaktiga i samhället.
Kunskapsstödet vänder sig till chefer och medarbetare i daglig verksamhet, samt handläggare, verksamhetsutvecklare och andra funktioner som daglig verksamhet är beroende av för att kunna hålla god kvalitet. Det kan användas oberoende av i vilken regi den dagliga verksamheten drivs.
Tema på Kunskapsguiden
På Kunskapsguiden finns ett tema om daglig verksamhet där du också hittar filmade föreläsningar kopplade till kunskapsstödet.
Daglig verksamhet enligt LSS – Kunskapsguiden
Statistik om insatser enligt lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade 2023
Den 1 oktober 2023 hade 79 100 personer minst en insats enligt lagen om stöd och service för vissa funktionshindrade. I genomsnitt fick personer med LSS 1,50 insatser per person. Antal insatser per person skiljer sig åt mellan grupperna i LSS personkrets.
Insatser och stöd till personer med funktionsnedsättning – Lägesrapport 2024
Lägerapporten visar bland annat att kvinnor med intellektuell eller annan funktionsnedsättning löper fem till sex gånger högre risk att dö i bröstcancer jämfört med den övriga befolkningen. Den visar också att krisberedskapen har försämrats trots ett allt mer allvarligt säkerhetsläge i världen.
Webbinarium: Funktionshinderspolitiken i praktiken – Daglig verksamhet enligt LSS
Den 4 december 2023 uppmärksammade Socialstyrelsen den internationella funktionshindersdagen genom att anordna ett webbinarium om daglig verksamhet enligt LSS. Webbinariet riktar sig till beslutsfattare, handläggare och personal inom funktionshindersomsorgen, inklusive verksamhets- och enhetschefer. Det riktar sig även till deltagare i daglig verksamhet och intresseorganisationer.
Syntolkad version av webbinariet om daglig verksamhet enligt LSS
Program:
- Daglig verksamhet ur perspektivet mänskliga rättigheter – vad innebär det?
- Vilka utmaningar finns inom daglig verksamhet och vilka positiva trender och exempel ser vi?
- Vilka förutsättningar finns för ett individperspektiv?
- Vilket stöd finns från den nationella nivån?
Medverkande:
- Karin Flyckt, Socialstyrelsen
- Ann Jönsson, Socialstyrelsen
- Judith Timoney, Riksförbundet FUB.
Webbinarium: Tvångs- och begränsningsåtgärder i LSS-bostäder för vuxna
Syntolkad version av webbinariet om Tvångs- och begränsningsåtgärder i LSS-bostäder för vuxna
Anhörigperspektiv i socialtjänsten och hälso- och sjukvården
Ungefär var sjätte person i Sverige ger vård eller stöd till någon de står nära på grund av sjukdom, hög ålder eller funktionsnedsättning. Studier har visat att de har sämre upplevd hälsa än befolkningen i övrigt. Socialstyrelsen har nu tagit fram stöd till kommuner och regioner om hur anhörigas situation och behov bättre kan uppmärksammas och mötas.
Tillhörande dokument och bilagor
Kortfattat om adhd
Två informationsblad med kortfattad information om adhd hos vuxna respektive barn och ungdomar.
Rapporter – LSS-boende
Personlig assistans
Personlig assistans är ett stöd som finns för att personer med omfattande funktionsnedsättningar ska kunna vara delaktiga i samhället och kunna leva ett självständigt liv. Personlig assistans är en av tio insatser enligt lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS, och är tänkt som stöd till personer som på grund av stora och varaktiga funktionsnedsättningar behöver hjälp med sina grundläggande behov. Målet med insatsen är att personerna ska kunna leva ett liv som andra.
Personlig assistans, tema på Kunskapsguiden
Kunskapsguiden
Smittförebyggande regler inom omsorgen
Det är viktigt att arbeta smittförebyggande i omsorgen om äldre personer och personer med funktionsnedsättning. Socialstyrelsen har därför tagit fram föreskrifter som bland annat ställer krav på att verksamheterna ska ha rutiner för att förebygga smittspridning och utbilda personalen.
Förutsättningar för ett nationellt kompetenscentrum
Socialstyrelsen har gjort en utredning av förutsättningarna för ett nationellt kompetenscentrum rörande intellektuell funktionsnedsättning och autism inom LSS (lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade).
Definitioner
- Funktionsnedsättning är en nedsättning av fysisk, psykisk eller intellektuell funktionsförmåga.
- Funktionshinder är den begränsning som en funktionsnedsättning innebär för en person i relation till omgivningen.
Mer information finns i Socialstyrelsens termbank.