Verksamhetsutveckling i äldreomsorgen

För att bibehålla en god kvalitet i äldreomsorgen är det viktigt att löpande utveckla verksamheterna utifrån bästa tillgängliga kunskap. Att äldreomsorgen ska vara kunskapsbaserad är något som betonas i förslaget till en ny socialtjänstlag.

I en kunskapsbaserad äldreomsorg bedrivs arbetet utifrån vetenskap och beprövad erfarenhet. Socialstyrelsen ger stöd till beslutsfattare, chefer och verksamhetsutvecklare inom äldreomsorgen att bland annat införa och följa upp arbetssätt som bygger på bästa tillgängliga kunskap och lokala erfarenheter.

Forskning och beprövad erfarenhet

För att äldre personer ska få vård och omsorg av god kvalitet utifrån sina behov, behövs mer kunskap om vilka insatser som verkligen ger effekt. Här spelar forskning och beprövad erfarenhet en viktig roll. Mer forskning och systematisk uppföljning behövs och resultaten behöver nå ut till verksamheter och kommuner på ett bättre sätt för att kunna användas i praktiken.

Se våra webbinarier där det sker en dialog mellan forskare och verksamhetsföreträdare: 

Utveckla din verksamhet med hjälp av äldres röster

Är du chef eller verksamhetsutvecklare och vill få syn på utvecklingsområden som är särskilt viktiga för just din verksamhet? Ta hjälp av resultaten från Socialstyrelsens enhetsundersökning och enkätundersökningen Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2023.

Stöd för utvärdering i kommuner och verksamheter – Med exemplet arbetsdifferentiering i äldreomsorgen

Utvärderingsstödet kan stötta arbetet med utvärderingar i kommuner och verksamheter, i första hand av så kallad arbetsdifferentiering i äldreomsorgen. Men de metoder som beskrivs i materialet kan även användas i andra typer av utvärderingar. Genom fler och bättre utvärderingar kan den beprövade erfarenheten successivt byggas upp inom äldreomsorgen. Här kan utvärderingsstödet vara till hjälp.

Webbinarium 27 november – Dela upp arbetsuppgifter mellan olika yrken i äldreomsorgen – stöd för utvärdering och exempel på hur andra har gjort

Att dela upp arbetsuppgifter mellan olika personalkategorier så kallad arbetsdifferentiering är ett arbetssätt som fått stor spridning i äldreomsorgen under senare år. Samtidigt saknas forskning om dess effekter. Genom att fler kommuner och verksamheter utvärderar sina initiativ kan kunskapen om arbetsdifferentiering successivt byggas upp.

Mer om webbinariet Dela upp arbetsuppgifter mellan olika yrken i äldreomsorgen

Styrning och ledning

Att leda en verksamhet inom äldreomsorgen är ett komplext uppdrag. Ledarna ska säkerställa att äldre personer får insatser som är individanpassade och av god kvalitet, att verksamheten är rättssäker och jämlik men också kostnadseffektiv. En god arbetsmiljö är också en viktig del av ledningens ansvar. Hållbara och attraktiva arbetsplatser behövs för att kunna klara utmaningen med kompetensförsörjning.

Webbinarium – Att leda hemtjänst för god kvalitet och nöjda medarbetare

Ledning och chefer har en viktig roll för både arbetsmiljö och kvalitet i hemtjänsten. Utredaren Anna Brooks sammanfattar i detta webbinarium slutsatser från forskning om vad som är viktigt att arbeta med. Representanter för två kommuner berättar om sitt arbete.

Lärande exempel för att främja ett hållbart arbetsliv inom vård och omsorg

Myndigheten för arbetsmiljökunskap, MYNAK, har följt upp användningen av ett statsbidrag från Socialstyrelsen för att främja ett hållbart arbetsliv i vården och omsorgen. På deras webbplats presenterar myndigheten framgångsrika projekt.

Att främja ett hållbart arbetsliv inom vård och omsorg ­– MYNAK

Publicerad: