Äldre kvinna i möte med sjukvårdspersonal. De tittar på en skärm tillsammans.

Utveckla din verksamhet med hjälp av äldres röster

Publicerad:
I årets enkätundersökning, "Vad tycker de äldre om äldreomsorgen?", framgår att äldre personer som ofta träffar sin fasta omsorgskontakt i hemtjänsten i högre grad svarar att de känner sig trygga. Med hjälp av äldres synpunkter i enkätundersökningen och resultatet från Socialstyrelsens enhetsundersökning, kan du som chef eller verksamhetsutvecklare få syn på utvecklingsområden som är särskilt viktiga för just din verksamhet.

− Vi vet att resultaten från de här två undersökningarna är viktiga underlag för många kommuner och verksamheter i deras utvecklingsarbete, för att möta äldre personers behov och erbjuda en äldreomsorg med god kvalitet, säger Carolin Holm, utredare på Socialstyrelsen.

Samband mellan tillgång till fast omsorgskontakt och den äldres trygghet

I år har 81 000 äldre personer med hemtjänst och 32 000 personer som bor på särskilt boende för äldre svarat på enkätundersökningen "Vad tycker de äldre om äldreomsorgen?". I årets enkät finns flera nya frågor, varav två av dem handlar om fast omsorgskontakt i hemtjänsten och personalens kunskaper i svenska språket. Resultatet visar att det finns ett positivt samband mellan hur de äldre personerna har svarat på dessa frågor och deras upplevelse av trygghet.

Personer som svarat att de ofta träffar sin fasta omsorgskontakt, har också i högre utsträckning svarat att de känner sig trygga och upplever oftare att personalen tar hänsyn till deras åsikter och önskemål om hur hjälpen ska utföras. På samma sätt kan vi också se att de som upplever att personalen pratar tillräckligt bra svenska för att de ska förstå varandra, i högre utsträckning svarat att de känner sig trygga.

Relativt små skillnader från förra årets resultat

De flesta frågorna i undersökningen ställdes även 2023. Det är generellt små skillnader mellan hur de äldre personerna har svarat i år och förra året, även om det finns några undantag. Det vi dock kan se är att resultaten för alla frågor som handlar om äldreomsorgen, har försämrats över tid. Både om man jämför med 2019 och 2013. Och vad gäller frågor som handlar om den äldre personens självuppskattade fysiska och psykiska hälsa, har resultaten istället förbättrats över tid, både jämfört med 2019 och 2013.

Enhetsundersökning om äldreomsorg och kommunal hälso- och sjukvård

I enhetsundersökningen om äldreomsorg och kommunal hälso- och sjukvård redovisas både resultat från verksamheter som utför hemtjänstinsatser och särskilda boenden för äldre.

Undersökningens resultat kan i stora delar jämföras med resultatet av undersökningarna som gjordes 2013–2023. I år har dock några nya frågor och indikatorer lagts till, samtidigt som andra har tagits bort.

Några resultat från de nya indikatorerna för 2024:

  • Andelen hemtjänsttagare som erbjudits fast omsorgskontakt är 74 procent i riket, 84 procent i enskild regi och 72 procent i offentlig regi.
  • Andelen omsorgspersonal som är undersköterska är genomgående högre inom offentlig regi jämfört med enskild regi, till exempel 66 procent respektive 56 procent för hemtjänst på vardagar.
  • Antal äldre personer per omsorgspersonal, är fler i hemtjänsten (9,16 på vardagar) än i särskilt boende för äldre (3,23 på vardagar). Här finns skillnader beroende på regiform och kommuners befolkningsmängd.

Ovan resultat är på riksnivå. Undersökningen redovisas även på läns-, kommun- och enhetsnivå.