Stöd inför läges- och behovsanalyser

Socialstyrelsen och Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) har tagit fram ett stödpaket för att göra läges- och behovsanalyser inför nya socialtjänstlagen. Socialstyrelsens stöd består av nationella kommundata och ett tillhörande analysstöd med frågor. Använd materialet som en hjälp för att få syn på verksamhetens nuläge och behov. Socialstyrelsen vill gärna ta del av kommunens slutsatser för att kunna ge fortsatt stöd i den långsiktiga omställningen.

Rapportera in kommunens lägesbild senast den 11 mars 2025

Mellan den 23 januari och den 11 mars 2025 mejlas en nationell enkät ut till landets kommuner för att samla in slutsatserna från era lokala läges- och behovsanalyser. Syftet med enkätinsamlingen är att få en bild av kommunernas förutsättningar och lyssna in behov av nationellt stöd.

Underlaget blir en grund för vår rapportering till regeringen i enlighet med myndighetens regeringsuppdrag.

Försenad enkätinsamling om läge och behov

På grund av tekniska problem behöver Socialstyrelsens enkät om läge och behov inför omställningen till den nya socialtjänstlagen skjutas fram till den 27 januari. I väntan på att enkätlänken kan skickas ut kan ni ta del av enkätfrågorna och ladda ner den här

Enkät till kommunen om läge och behov inför en ny socialtjänstlag (pdf)

Vid eventuella frågor kontakta:
lagesochbehovsanalys@socialstyrelsen.se

Om enkäten

Enkäten riktar sig exempelvis till socialchef, verksamhetsutvecklare, projektledare eller samordnare som arbetar med omställningen till ny socialtjänstlag. Frågorna fokuserar på slutsatserna från läges- och behovsanalyserna och omfattar endast kvalitativa uppgifter. Vi vill att ni svarar på kommunövergripande nivå (ett svar per kommun).

Resultaten från enkäten kommer endast att publiceras på en övergripande nivå vilket innebär att resultat från enskilda kommuner inte kommer att publiceras. Det finns ingen koppling till Öppna jämförelser mer än att vi använder samma verksamhetsområden och kanal för att genomföra enkäten.

Vi vill fånga upp behov

Om ni har genomfört en läges- och behovsanalys så kan ni med fördel utgå från den när ni besvarar enkäten, annars går det bra att svara ändå. Svara utifrån era förutsättningar och svara ärligt eftersom syftet är att fånga in era behov ej för att betygsätta er verksamhet.

Material som hjälper er i analysarbetet

Stödet riktar sig till dig som är verksamhetsutvecklare, samordnare eller projektledare med särskilt uppdrag att projektleda omställningen till nya socialtjänstlagen i din kommun. I genomförandet kan det vara en fördel om fler deltar, exempelvis socialchef, avdelningschefer, socialsekreterare, handläggare och annan personal. Inkludera gärna även socialnämnden och andra relevanta aktörer från hälso- och sjukvård, polis och civilsamhälle.

Material inför lokal analys

Gör analysen i två steg och utgå från data och analysfrågor

Data är centralt för att kunna göra analysarbetet men statistiken i sig kommer inte ge alla svar. Därför kan ni ta hjälp av de frågor som finns i analysstödet när ni bedömer kommunens nuläge och behov. Statistiken vi erbjuder består av befintliga data som i huvudsak återfinns i Socialstyrelsens Öppna Jämförelser av socialtjänsten.

Det rör sig om kvalitetsindikatorer, välfärdsindikatorer, nyckeltal och annan registerdata. Skillnaden är att vi har sorterat på målgrupperna barn, vuxna och äldre istället för socialtjänstens olika sakområden.

Vi rekommenderar även att ni kompletterar med lokala data och annan information som finns om den egna verksamheten.

Steg 1: Nulägesanalys av målgrupper och behov av insatser

Det första steget handlar om att göra en nulägesanalys av välfärdsindikatorer, nyckeltal och lokala data för att få en tydlig uppfattning av kommunens målgrupper och deras behov. Det handlar också om att analysera kvalitetsindikatorer och lokala data för att få en tydlig uppfattning av vilka insatser som kommunen tillhandahåller samt hur väl insatserna tillgodoser/möter målgruppens behov. Nulägesanalysen ligger till grund för det andra steget i analysmodellen, behovsanalysen.

Steg 2: Behovsanalys som är framåtblickande

Det andra steget är behovsanalysen som är framåtblickande och kräver att kommunen, utifrån nulägesanalysen och SKR:s Skatta läget samt intentionerna i nya SoL, analyserar vilka förändringar som behöver genomföras i omställningen och hur dessa ska prioriteras på kort och lång sikt.

Använd SKR:s verktyg för att skatta läget när det gäller verksamhet och arbetssätt. Du hittar verktyget här: Skatta läget.

Använd kommundata under hela omställningsperioden

Vår kommundata och analysstöd med frågor är fristående från insamlingen och kan användas under hela omställningsperioden.

Vi välkomnar synpunkter på materialet och behov utvecklas kontinuerligt.

Frågestund om lokal analys

Vill du veta mer om läges- och behovsanalyser och de delar som rör lokal analys? SKR och Socialstyrelsen bjuder in till öppen frågestund med fördjupad information. Det finns flera datum att välja mellan.

Frågestunden hålls på Teams, och är öppen för dig som har frågor eller vill veta mer om:

Skatta läget – ett verktyg (SKR)
Kommundata (Socialstyrelsen)
Analysstöd (Socialstyrelsen)
Medverkar gör Maria Högkvist, projektledare SKR och Anita Bashar Aréen, utredare Socialstyrelsen.

Du hittar datum och teamslänkar på SKR:s webbplats.

Frågestund om insamling

Har du frågor om Socialstyrelsens insamling? Socialstyrelsen bjuder in till öppen frågestund vid tre tillfällen via Teams.

29/1 kl. 8-9
19/2 kl. 16-17
5/3 kl. 8- 9

Ingen föranmälan krävs!
Datum och möteslänkar för frågestunder hos SKR hittar du här 

Kontakt

Vid frågor, mejla:



Senast uppdaterad:
Publicerad: