Nationella riktlinjer: ohälsosamma levnadsvanor

Risken för många stora folksjukdomar ökar om man röker, snusar, dricker riskabelt mycket alkohol, äter ohälsosamt eller rör sig för lite. Fler som söker vård behöver få hjälp att ändra dessa vanor, särskilt de som har störst risk att bli sjuka. Riktlinjerna vänder sig till dig som beslutar om resurser i hälso- och sjukvården eller tandvården.

Huvudrapport med rekommendationer

Många kroniska sjukdomar kan förebyggas och behandlas med förändrade levnadsvanor – till exempel hjärt-kärlsjukdom, cancer, typ 2-diabetes och karies. Hälso- och sjukvården ska arbeta för att förebygga ohälsa. Socialstyrelsen rekommenderar därför att fler som söker vård erbjuds rådgivande samtal eller kvalificerat rådgivande samtal, när hälsoproblemet kan kopplas till en ohälsosam levnadsvana. Samtalen ska ske i dialog och med respekt och lyhördhet för patientens behov och önskemål.

Det här är nationella riktlinjer för vård vid ohälsosamma levnadsvanor

De nationella riktlinjerna om ohälsosamma levnadsvanor är ett stöd för prioriteringar i hälso- och sjukvården och tandvården. De gäller fyra ohälsosamma levnadsvanor: tobaks- och nikotinbruk, riskbruk av alkohol, ohälsosamma matvanor och otillräcklig fysisk aktivitet. Riktlinjerna beskriver vilken typ av stöd som har bäst effekt, och vilka grupper som det är viktigast att erbjuda stöd till.

Det finns fyra prioriterade grupper:

  • vuxna med särskild risk för allvarlig sjukdom eller försämrat tillstånd på grund av ohälsosamma levnadsvanor
  • personer som ska opereras
  • gravida
  • barn och unga under 18 år.

Rökning och ohälsosamma matvanor är de levnadsvanor som har störst negativ påverkan på hälsan, men vårdpersonalen behöver alltid göra en individuell bedömning.  

Gränser för riskbruk av alkohol

Vi utvärderar vården med hjälp av indikatorer

Socialstyrelsen utvärderar vården löpande. För detta har vi tagit fram indikatorer. Vår utvärdering från 2014 visade att många regioner hade börjat stärka sitt sjukdomsförebyggande arbete. Samtidigt fick fortfarande bara en liten del av patienterna stöd för att förbättra sina levnadsvanor.

Vi har fortsatt att följa primärvårdens stöd till patienter via en årlig webbenkät. Resultatet av tio års uppföljning visar fortfarande att en mycket låg andel får åtgärder för ohälsosamma levnadsvanor. Det är fortsatt stora skillnader mellan regionerna, och vården behöver bli mer jämlik. Socialstyrelsen ser att regionerna behöver fortsätta öka stödet till personer med ohälsosamma levnadsvanor.

Indikatorer

Utvärdering – från 2014

Primärvårdens stöd till patienter med ohälsosamma levnadsvanor

Primärvårdens stöd till patienter med ohälsosamma levnadsvanor 2023Artikelnummer: 2024-11-9306|Publicerad: 2024-11-08

Kontakt

Gabriella Beckvid Henriksson, rekommendationer

Kontakt

Ann-Sofie Bertilsson, indikatorer, målnivåer och utvärdering
Senast uppdaterad:
Publicerad: