Ätträning eller anpassad KBT

Erbjud ätträning eller anpassad KBT

Ätträning med exponering kan vara aktuellt för barn med ARFID. För ungdomar och vuxna kan anpassad KBT vara lämpligt.

Läs mer

Till beslutsfattare och chefer finns också en rekommendation om att erbjuda familjebaserad terapi anpassad för ARFID inom ramen för forskning och utveckling. Se sidan Erbjud ätträning eller anpassad KBT under fliken För dig som är beslutsfattare eller chef.

Navigering

Erbjud ätträning eller anpassad KBT

Målet med ARFID-behandling är att patienten ska äta en mer normal mängd, mer varierat och mer näringsrikt, och på så vis må och fungera bättre. För barn är målet även att de ska växa normalt.

Vilka behandlingsmetoder som är aktuella beror främst på ålder och förmåga. Behandlingen behöver vara individanpassad eftersom symtomen kan variera mycket.

Ätträning med exponering vid ARFID är en specifik metod som innebär att barnet och familjen genomför måltider med stöd av vårdpersonal, i en miljö som har anpassats för det. Personalen observerar vad som orsakar obehag hos barnet. De identifierar också vad barnet faktiskt äter och tycker om, och tar vara på det i behandlingen. Barnet får stegvis bekanta sig med mat som tidigare inte har fungerat. Denna behandling förutsätter ett nära samarbete med familjen, som också får utbildning i hur de ska fortsätta träna hemma.

Kognitiv beteendeterapi (KBT) anpassad för ARFID fokuserar på att personen ska kunna hantera och övervinna rädslor och obehag kopplat till mat. Familjen är ofta delaktig i behandlingen.

Rekommendationer till hälso- och sjukvården

Syntolkning av tabellen

  • Rekommendation AR3. För barn med ARFID: Erbjud ätträning där barnet exponeras för och får träna på att äta fler livsmedel. Inkludera närstående i behandlingen. Prioritet: 4.
  • Rekommendation AR5. För barn från 10 år eller vuxna med ARFID: Erbjud KBT anpassad för ARFID. Prioritet: 4.
  • Rekommendation AR4. För barn med ARFID: Inom ramen för forskning och utveckling: Erbjud familjebaserad terapi anpassad för ARFID. Prioritet: FoU.

Så har vi prioriterat

Enligt erfarenhetsbaserad kunskap leder både ätträning med exponering och KBT anpassad för ARFID till betydligt mindre symtom och ett mer normalt ätande för de aktuella patientgrupperna: barn i alla åldrar respektive ungdomar och vuxna. KBT anpassad för ARFID kan inkludera familjen, och kan därmed även erbjudas till barn från 10 år, om barnet har förmåga att ta till sig behandlingen.

Båda insatserna har hög prioritet eftersom ARFID har en stor svårighets­grad. För barn kan utebliven behandling påverka både den kognitiva och den kroppsliga utvecklingen. Diagnosen inkluderar barn med långvarig närings­brist och därmed ett stort behov av vård. Det finns dock stora variationer inom patientgruppen, och ätträning med exponering passar främst de barn med ARFID som till exempel har hög känslighet i munnen för vissa livsmedel eller starka obehag kopplade till mat. Den höga prioriteten för ätträning med exponering beror även på att det saknas andra insatser vi kan rekommendera för små barn.

Vidare saknas tillräckligt vetenskapligt stöd för behandling av barn med familjebaserad terapi anpassad för ARFID, men studier pågår. Socialstyrelsen rekommenderar därför sådan behandling inom ramen för forskning och utveckling.

Så påverkas hälso- och sjukvården

Din region behöver se till att ni har verksamheter där barn kan ätträna med familjen i hälso- och sjukvårdens regi. För yngre barn behöver oftast hela familjen delta.

Sannolikt behöver ni också utbilda mer personal i den typ av KBT som är anpassad för ARFID. Ni behöver se till att det finns resurser för att behandla ARFID i de verksamheter där det är aktuellt.

Det behövs särskild kompetens för att behandla och bemöta personer med hög känslighet i munnen som begränsar ätandet. Ofta har logopeder sådan kompetens. Säkerställ att den finns tillgänglig i vården vid ARFID.

Vidare pågår mycket forskning om behandling av ARFID. Regionerna behöver därför vara uppmärksamma på kunskapsutvecklingen och även bidra till den.

Läs mer

Navigering

Senast uppdaterad:
Publicerad: