Egenvård
Egenvård ökar självständighet och delaktighet
Egenvård som begrepp används i flera olika sammanhang med olika betydelser. Egenvård kan handla om att ta medicin, att ta prover eller att följa olika mätvärden. Det kan också vara att delta i patientutbildningar eller söka information på 1177.se. Egenvård ger möjligheter att vara mer självständig och delaktig i omhändertagandet av den egna hälsan. Att patienter och invånare ska vara delaktiga är ett viktigt mål med omställningen till god och nära vård.
Egenvård enligt lagen om egenvård
I lagen om egenvård innebär begreppet egenvård att hälso- och sjukvårdspersonal har bedömt att en hälso- och sjukvårdsåtgärd kan utföras av patienten själv eller med hjälp av någon annan. Vilka hälso- och sjukvårdsåtgärder som kan vara egenvård bedöms i varje enskilt fall. Det kan vara allt från enklare sjukvårdsåtgärder, som exempelvis såromläggning och påtagning av stödstrumpor, till mer avancerade åtgärder som hemdialys och respiratorvård i hemmet. När egenvård utförs gäller inte hälso- och sjukvårdslagen.
Stöd för att öka kunskapen om egenvård enligt lagen om egenvård
Det finns en osäkerhet i verksamheterna bland annat om ansvar och roller och hur olika situationer ska hanteras. För att egenvården ska vara trygg och säker är det viktigt att
- kunskapen ökar om när det är lämpligt och möjligt att en hälso- och sjukvårdsåtgärd utförs i form av egenvård enligt lagen om egenvård
- bedömningen om egenvård utgår från god vård och patientsäkerhet
- samverkan mellan hälso- och sjukvården och den verksamhet som ger hjälpen fungerar
- individens behov är utgångspunkten vid bedömning, samordning och planering, beslut samt hjälp med egenvård.
För att ge stöd åt inblandade verksamheter – hälso- och sjukvård, socialtjänst och LSS-verksamhet – har Socialstyrelsen tagit fram ett kunskapsstöd: Kunskapsstöd för egenvård – enligt egenvårdslagen. Kunskapsstödet har fokus på när personer behöver hjälp av någon annan med egenvården. Med kunskapsstödet vill Socialstyrelsen bidra till en mer jämlik och trygg egenvård och främja samordning, planering och patientsäkerhet. Kunskapsstödet riktar sig till ledning och personal inom hälso- och sjukvård, socialtjänst och LSS-verksamhet.
Kunskapsstöd för egenvård – enligt egenvårdslagen
Tillhörande dokument och bilagor
- Checklista – egenvårdsbedömning – Kunskapsstöd för egenvård
- Checklista – hjälpa till med egenvård – Kunskapsstöd för egenvård
- Kortversion av kunskapsstöd för egenvård – enligt egenvårdslagen
- Presentationsmaterial – Bedömning av egenvård enligt egenvårdslagen – Kunskapsstöd för egenvård
- Presentationsmaterial – Hjälpa till med egenvård efter en egenvårdsbedömning – Kunskapsstöd för egenvård
Stödmaterial för hälso- och sjukvården
Materialet vänder sig till hälso- och sjukvården men kan också användas av socialtjänst och LSS-verksamhet. Presentationsmaterialet är inriktat på bedömningen om egenvård och är tänkt att användas vid möten där ni träffas inom en verksamhet eller från flera olika organisationer.
Checklistan kan vara ett stöd i samband med att hälso- och sjukvårdspersonal gör en bedömning om egenvård enligt lagenom egenvård. Checklistan är avsedd att bidra till en patientsäker egenvårdsbedömning.
Stödmaterial för socialtjänst eller LSS-verksamhet
Materialet vänder sig till socialtjänst och LSS-verksamhet men kan också användas av hälso- och sjukvården. Presentationsmaterialet är inriktat på när egenvård ges med hjälp av personal inom socialtjänst och LSS-verksamhet och är tänkt att användas vid möten där ni träffas inom en verksamhet eller från flera olika organisationer.
Checklistan kan vara ett stöd för chefen inför att personal inom socialtjänst eller LSS-verksamhet ska hjälpa någon med egenvård efter en bedömning av egenvård, enligt lagen om egenvård.