Statistik om hälso- och sjukvårdspersonal
Korta fakta
- Antalet legitimerade fortsatte under 2023 att öka för de flesta yrkena inom hälso- och sjukvården. Snabbast ökar nyare legitimationer såsom röntgensjuksköterska och hälso- och sjukvårdskurator. Tydligaste undantaget är psykoterapeuter som per 100 000 invånare minskar både jämfört med 2022 och 2019.
- Det förekom regionala skillnader i antalet yrkesverksamma inom de olika legitimationsyrkena år 2022. Stor skillnad kunde ses för apotekare och psykologer där antalet yrkesverksamma i förhållande till befolkningen är störst i Stockholms och Uppsala län men lägst i Norrbottens län och för apotekare även i Västerbottens län. Skillnaderna regionalt är inte lika stora för läkare, sjuksköterskor, barnmorskor och tandläkare.
- För den största yrkeskåren, sjuksköterskor, utgjorde kvinnor 83 procent och män 13 procent av den sysselsatta personalen år 2022. Inom den sysselsatta läkarkåren var fördelningen mycket jämn, 51 procent kvinnor och 49 män.
- I statistiken ingår samtliga 22 legitimerade yrkesgrupper samt medicinska och dentala specialister.
Källa: Statistik om legitimerad hälso- och sjukvårdspersonal 2023 samt arbetsmarknadsstatus 2022
Statistikpublikation
Den officiella årliga statistikrapporten redovisar antal utfärdade legitimationer och specialistbevis. Den redovisar också arbetsmarknadsstatus för samtliga grupper. Rapporten ingår i Sveriges officiella statistik.
Statistikdatabas för egna sammanställningar
I statistikdatabasen om hälso- och sjukvårdspersonal kan du själv dela upp statistiken på olika sätt samt ta fram tabeller. Det finns två ingångar – en för sysselsatt hälso- och sjukvårdspersonal och en för utfärdade legitimationer.
Beställa anpassad statistik
Om du inte hittar den statistik du behöver i våra publikationer eller statistikdatabaser, kan du beställa statistik utifrån dina behov.
Beställa data för forskning
Här hittar du information om hur du gör för att beställa data från våra register för forskningsändamål. Registren skyddas av sekretess, därför kan data endast lämnas ut efter särskild prövning.
Källor till statistiken
Statistiken om hälso- och sjukvårdspersonal grundar sig bland annat på uppgifter från registret över legitimerad hälso- och sjukvårdspersonal, HOSP. Uppgifterna kompletteras med uppgifter från Statistiska centralbyrån, SCB, och Skolverket.
Det här ingår i statistiken
Statistiken rörande legitimationer visar utbildningsland, kön, ålder, näringsgren (SNI 2007). För läkare och tandläkare visas även uppgifter om specialistbevis. För närvarande finns 22 legitimationsyrken.
Uppgifter om arbetsmarknadsstatus visar grad av pensionering, antal sysselsatta och ej sysselsatta samt andel sysselsatta för respektive legitimationsyrke.
Statistikens kvalitet
Kvaliteten för legitimationsyrken bedöms vara hög, eftersom uppgifterna baseras på Socialstyrelsens registerdata om yrkeslegitimationer. Legitimation krävs i regel för anställning. Dock förutsätter redovisningen av arbetsmarknadsstatus att individen har ett svenskt personnummer.
De flesta personer för vilka det saknas personnummer har utländsk utbildning och hade vid legitimationstillfället inte erhållit svenskt personnummer. Dessa personers arbetsmarknadsstatus kan därför inte beskrivas i redovisningen. Den fria rörligheten inom Norden innebär att nordiska läkare som arbetar i Sverige inte ingår i statistiken såvida de inte sökt svensk legitimation
Vid redovisningen av arbetsmarknadsstatus antas de individer som erhållit flera legitimationer och/eller specialistbevis arbeta inom senast erhållen legitimation och/eller specialitet.