Öppna jämförelser – Vad tycker de äldre om äldreomsorgen?

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen är en återkommande rikstäckande enkätundersökning av äldre personers uppfattning om hemtjänsten och särskilda boenden. Här kan du bland annat ta del av resultaten från undersökningen, hämta färdiga rapporter via ett webbverktyg och ladda ner stödmaterial för att återkoppla resultaten till de som svarat på enkäten.

I slutet av mars 2024 fick cirka 220 000 äldre personer en enkät med posten till sin folkbokföringsadress. Enkäten skickades till personer som är 65 år eller äldre och som har hemtjänst eller bor i ett särskilt boende för äldre.

Ett syfte med undersökningen är att ge äldre personer möjlighet att ge synpunkter på hur de uppfattar äldreomsorgen. Ett annat syfte är att ansvariga i kommuner och i verksamheter ska få ett underlag som de kan använda för att utveckla äldreomsorgen utifrån de äldre personernas perspektiv.

Resultat 2024

Så här redovisas resultaten

  • Pdf med ett urval av resultat från undersökningen.
  • Bilagor 1, 2, 3 och 4: Excelfiler, två för hemtjänst och två för särskilda boenden. Filerna innehåller resultat från undersökningen på riks-, läns-, kommun- och verksamhetsnivå.
  • Bilaga 5: Pdf som visar de nationella resultaten fördelade på ett flertal bakgrundsvariabler, däribland befolkningsmängd.
  • Bilaga 6: Metodbeskrivning som bland annat innehåller en beskrivning av hur datainsamlingen genomfördes, populationen, tillförlitligheten och bortfallet.
  • Bilaga 7: Visningsexemplar av enkäten som skickades ut till de äldre personerna och som ligger till grund för resultaten.
  • Bilaga 8: Excelfil med resultat på riksnivå för hemtjänst och särskilt boende år 2024. Innehållet i filen visar förändringar i procentandelar jämfört med tidigare år (2013-2023).

Kort om resultaten

2024 års resultat visar bland annat:

  • Skillnaderna mellan förra årets undersökning och årets är generellt sett små. Men resultatet på frågan som gäller upplevelsen av måltiderna på särskilda boenden är två procentenheter lägre i år. Det är den största förändringen jämfört med 2023 års undersökning.
  • I jämförelse med 2019, före covid-19, har resultaten på frågan som gäller de äldre personernas allmänna hälsotillstånd förbättrats något. Det handlar om en procentenhet för de som har hemtjänst och fyra procentenheter för de som bor på särskilt boende.
  • Jämfört med 2013 (första jämförbara året) har resultatet på samma fråga förbättrats med två procentenheter för de som har hemtjänst och sex procentenheter för de som bor på särskilt boende.
  • Även på frågan om besvär av ängslan, oro eller ångest har resultatet förbättras i jämförelse med 2019. Det handlar om en procentenhet för de som har hemtjänst och två procentenheter för de som bor på särskilt boende. Jämfört med 2013 (första jämförbara året) har resultatet för samma fråga förbättrats med två procentenheter både för de som har hemtjänst och de som bor på särskilt boende.
  • Resultaten på två nya frågor visar att över 80 procent av både de som har hemtjänst och de som bor på särskilt boende tycker att alla eller flertalet i personalen har tillräckligt bra kunskaper i svenska för att de ska förstå varandra. Lika många tycker att personalen har den kunskap och kompetens som behövs för att utföra sitt arbete.
  • En annan ny fråga som handlar om fast omsorgskontakt i hemtjänsten, har samkörts med bland annat frågan om trygghet. Resultaten visar att av de som ofta träffar sin fasta omsorgskontakt uppger 95 procent att de känner sig mycket eller ganska trygga. För de som svarat att de aldrig träffar sin fasta omsorgskontakt är motsvarande siffra 72 procent.

Hämta färdiga rapporter i ett webbverktyg

Hos Institutet för kvalitetsindikatorer, Indikator, finns ett webbverktyg som gör det möjligt att ladda ner färdiga rapporter, göra egna tabeller, trendanalyser och jämföra referensdata.

Verktyget är tänkt att förenkla att ta del av och använda resultaten av undersökningen och på så sätt vara ett stöd främst för dig som arbetar i kommunen, i en hemtjänstverksamhet eller på ett särskilt boende.

Så här gör du för att använda webbverktyget:

  1. Läs dokumentet Socialstyrelsens äldreundersökningar – manual till Indikators webbverktyg (pdf)
  2. Hämta användarnamn och lösenord till Indikators webbverktyg (excel)
  3. Logga in i webbverktyget på Indikators webbplats

Stöd för att återkoppla resultaten

Vi har tagit fram två affischmallar som ska underlätta för verksamhetsansvariga att återkoppla resultaten från undersökningen till de personer som svarat på enkäten, anhöriga och andra intresserade. I affischerna finns utrymme för att förmedla vilka resultat verksamheten är nöjd med och vilka resultat det finns avsikt att arbeta vidare med.

Vår förhoppning är att en återkoppling av resultaten ska motivera personer att svara på enkäten nästa gång undersökningen genomförs.

Stöd för återkoppling – hemtjänst

Stöd för återkoppling – äldreboenden

Tidigare års resultat

På den här webbsidan publiceras de tre senaste resultaten från undersökningen Vad tycker de äldre om äldreomsorgen. Kontakta aldreundersokning@socialstyrelsen.se om du är intresserad av äldre resultat. Ange om du vill ha Excelfilerna med resultat för kommunerna och länen eller för verksamheterna. Ange också om det gäller hemtjänst eller särskilt boende.

Du kan också söka efter tidigare års resultat av undersökningen via webbplatsens sökfunktion eller genom att söka bland våra publikationer.

Kommande publiceringar

Undersökningen Vad tycker de äldre om äldreomsorgen genomförs årligen. I kalendariet finns mer information om när undersökningen genomförs och när resultaten publiceras.

Kalendarium för öppna jämförelser

Äldreguiden – webbaserade jämförelser 

På webbplatsen Äldreguiden kan du göra webbaserade jämförelser av hemtjänst och äldreboenden. Äldreguiden inkluderar äldreboenden och hemtjänster i hela Sverige för offentliga, privata och ideella verksamheter. Källor för uppgifter i Äldreguiden är undersökningarna Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? samt Enhetsundersökningen om äldreomsorg och kommunal hälso- och sjukvård.

Nya uppgifter för 2024 kommer att publiceras i Äldreguiden vid månadsskiftet oktober och november.

Välkommen till Äldreguiden

Äldreguiden vänder sig till dig som ska söka äldreomsorg till dig själv eller närstående. Här får du information om äldreomsorgen och kan jämföra äldreboende och hemtjänst i hela Sverige.

Kontakt

Äldreundersökning
Senast uppdaterad:
Publicerad: