Åtgärdskoder vid ordination av fysisk aktivitet på recept (FaR)
Behandlingsmetodens tre kärnkomponenter:
- Individuellt rådgivande samtal
- Individanpassad skriftlig ordination
- Individanpassad uppföljning
För att registrera och följa upp behandlingsmetodens tre kärnkomponenter finns specifika KVÅ-koder. Som stöd vid ordination av FaR har Socialstyrelsen tagit fram en kodningsanvisning för koderna ur Klassifikation av vårdåtgärder (KVÅ).
Varför ska hälso- och sjukvården registrera KVÅ-koder vid rådgivning, ordination och uppföljning vid FaR?
För att kunna följa upp och utvärdera hur FaR används i olika verksamheter behöver åtgärderna dokumenteras strukturerat. Det kräver ett systematiskt arbetssätt som är förankrat inom alla verksamheter där FaR utfärdas. Systematisk registrering av KVÅ-koder vid användning av FaR som behandlingsmetod möjliggör både lokal och regional uppföljning, vilket bidrar till verksamhets- och kvalitetsutveckling.
Socialstyrelsen rekommenderar konsekvent användning av KVÅ-koder för att kunna följa upp antal ordinerade FaR. Då kan vi identifiera regionala skillnader och eventuellt behov av stöd för implementering. Registrering av KVÅ-koder är det verktyg som idag finns tillgängligt för uppföljning av FaR på nationell nivå.
Anvisning för användning av koder ur KVÅ vid behandlingsmetoden FaR
För att stödja och underlätta användningen av KVÅ-koder för de tre kärnkomponenterna av FaR (indivuduellt rådgivande samtal, individanpassad skriftlig ordination och individanpassad uppföljning) har Socialstyrelsen utfärdat en anvisning.
Mer om registrering av KVÅ-koder
Generella anvisningar för diagnos och åtgärdskodning:
Webbutbildning
ICF och KVÅ inom kommunal hälso- och sjukvård, Socialstyrelsens utbildningsportal