Färre barn på skyddade boenden

Publicerad:
Antalet vuxna som bott minst en natt på skyddat boende har ökat de senaste åren. Även antalet tillgängliga platser i skyddat boende har blivit fler. Men trots att behovet av insatser är fortsatt stort är det färre barn som vistas på skyddat boende, enligt en ny kartläggning av Socialstyrelsen.

Årets kartläggning av skyddade boenden visar att fler vuxna har bott minst en natt på skyddat boende, medan antalet medföljande barn kraftigt minskat i relation till tidigare år. Antalet barn har sjunkit från 6 200 till 4 100 barn, vilket är en minskning med ungefär 34 procent sedan kartläggningen 2019. Detta trots att antalet platser för barn på skyddade boenden ökat under perioden. 

– Skyddat boende är ofta ett viktigt första steg för våldsutsatta kvinnor och barn att komma bort från sina förövare. Eftersom vi inte ser några tecken på att våldet minskar är det viktigt att undersöka närmare varför färre barn vistas på skyddade boenden. Det kan bero på att kommunerna löser boendesituationen på andra sätt men det kan också handla om att färre vuxna med barn söker hjälp, säger Åsa Borén, utredare på Socialstyrelsen.

Från 1 april 2024 gäller ny lagstiftning för skyddat boende, som innebär att de privata och ideella aktörer som driver boenden måste ansöka om tillstånd hos Inspektionen för vård och omsorg, IVO. Kartläggningen som presenteras idag gjordes innan denna reform trädde i kraft.

Fler privata boenden – färre ideella aktörer

Kartläggningen visar att antalet skyddade boenden i Sverige har minskat, från 282 stycken år 2019 till 257 år 2024. Samtidigt drivs en allt större andel av privata aktörer. Idag är nästan hälften av boendena privat drivna, jämfört med 37 procent år 2019. Andelen boenden som drivs av ideella aktörer har under samma period minskat från 54 procent till 46 procent.

Kartläggningen visar att även om antalet boenden minskar, så har antalet platser, både för barn och vuxna ökat. Trots denna utveckling uppger flera av de tillfrågade skyddade boendena att de varit tvungna att avvisa skyddssökande på grund av bristande resurser, särskilt när det kommer till personer med särskilda behov.  

– Vår kartläggning visar att det fortfarande finns en utmaning bland flera boenden att kunna ta emot särskilt utsatta grupper såsom personer med missbruksproblematik, personer med funktionsnedsättning samt personer med hotbild eller kopplingar till den kriminella miljön, säger Åsa Borén, utredare på Socialstyrelsen.

Högre kvalitet på skyddet

Kartläggningen visar också att många skyddade boenden har utvecklat sitt arbete de senaste åren. Nästan alla boenden har nu rutiner för säkerhetsplanering och följer upp de boendes uppfattningar. Fler är också anpassade för personer med funktionsnedsättningar.

– Vi vet att var tredje kvinna utsätts för våld i nära relation någon gång i livet. Var tionde barn växer upp i ett hem där våld förekommer. Det är oacceptabelt. Därför är det oerhört viktigt att det finns skyddade boenden för de som behöver, och att boendena håller en god kvalitet, oavsett var i landet du befinner dig, säger Åsa Borén. 

Kartläggning av skyddade boenden i Sverige
Kartläggning av skyddade boenden i Sverige Artikelnummer: 2024-12-9374|Publicerad: 2024-12-10

Fakta: Skyddat boende

  • Skyddat boende är en tillfällig boendeinsats för personer i behov av stöd och skydd till följd av hot, våld eller andra övergrepp.
  • Enkäten som presenteras riktades till landets samtliga skyddade boenden, såväl ideella, kommunala som privata utförare. Totalt 190 boenden besvarade enkäten, vilket är en svarsfrekvens på 74 procent.
  • Skyddade boenden kan drivas av privata aktörer, främst i bolagsform, ideella organisationer och i kommunal regi.
  • Enkätsvaren pekar på ett bättre utfall på flera av de undersökta områdena i uppföljningen av kvalitet. Det är exempelvis fler som gör en säkerhetsplanering med vuxna och barn i samband med inflyttning och utflyttning. Fler följer också upp de boendes uppfattning av boendet.

Kontakt

Åsa Borén
Telefon: 0752473005