Brist på vikarier utmaning för äldreomsorgen i norra Sverige

Publicerad:
Åtta av tio kommuner i norra Sverige har svårt att rekrytera tillräckligt med personal till äldreomsorgen sommartid och allra svårast är det i övre Norrland. Det har i vissa fall inneburit att aktiviteter ställts in och att kvaliteten i läkemedelshanteringen påverkats. Det är några av slutsatserna i Socialstyrelsens kartläggning av bemanningen inom äldreomsorgen i somras.

Att få tag i tillräckligt med vikarier utgör varje år en stor utmaning för äldreomsorgen. Men i år uppger två av fem kommuner för Socialstyrelsens äldreomsorgspanel att personalsituationen i somras blev bättre än vad man kunde befara. Det gäller dock inte för äldreomsorgen i övre Norrland där en del kommuner hade svårt att klara bemanningen.

– Dessvärre är detta inte något som bara gäller för sommaren. Flera kommuner i norr har alltid svårt att rekrytera tillräckligt med personal och har ”sommar året runt”, säger Vera Gustafsson, utredare på Socialstyrelsen.

Flera semesterperioder minskar sårbarheten

För att kunna hantera svårigheterna med att få tag i tillräckligt med vikarier till sommaren har en del kommuner infört tre semesterperioder i stället för två. Man har också anställt sommarvikarier på månadsvikariat i stället för timmar, vilket gett en tryggare och mer attraktiv anställningsform.

– Flera kommuner har infört olika former av bonussystem, till exempel bonus till personer som återkommer som vikarier eller som väljer att arbeta många veckor under sommaren, säger Vera Gustafsson.

Inställda verksamheter – men också positiva effekter

Hälften av kommunerna i landet har pausat åtminstone vissa dagverksamheter eller träffpunkter under sommaren och i norra Sverige finns flera kommuner där samtliga sådana verksamheter har ställts in helt.

Att en stor andel av personalen ersätts av vikarier under sommaren, och som saknar relevant utbildning, har inneburit att kvaliteten i verksamheten har påverkats. Det gäller framförallt hanteringen av läkemedel. Men det finns också rapporter om positiva effekter av sommarbemanningen.

– Flera kommuner beskriver att duktiga sommarvikarier kommit in med nya ögon, ny energi och att de har gett de äldre en ”guldkant på tillvaron”. Ungdomar under 18 år har också varit en vitamininjektion, säger Vera Gustafsson.

 

Äldreomsorgspanelen

  • Syftet med panelen är att snabbt få en bild av läget inom äldreomsorgen.
  • Enkla enkäter görs några gånger per år med äldreomsorgschefer i landet.
  • För tillfället ingår representanter från 142 av landets kommuner i panelen.
Lägesbild: Uppföljning av sommarens bemanningssituation i äldreomsorgen
Lägesbild: Uppföljning av sommarens bemanningssituation i äldreomsorgenArtikelnummer: 2024-10-9257|Publicerad: 2024-10-14

Kontakt

Vera Gustafsson, utredare
Telefon: 070-162 43 20