Fastställande av könstillhörighet
Ordet könstillhörighet syftar på det kön en person är registrerad som i folkbokföringen. Könstillhörigheten syns i personnummer och identitetshandlingar. Alla människor i Sverige registreras som antingen kvinna eller man. Registreringen görs när ett barn föds baserat på barnets kropp.
Lag styr möjligheten att ändra könstillhörighet och att få underlivskirurgi
Den som önskar en annan könstillhörighet än den som framgår i folkbokföringen kan ansöka om att få detta ändrat. Lagen (1972:119) om fastställande av könstillhörighet i vissa fall (könstillhörighetslagen) styr idag hur en sådan ansökan går till och vad som krävs för att någon ska få ändrad könstillhörighet.
Den nuvarande lagen beskriver också vadsom krävs för att få genomgå könsbekräftande underlivskirurgi och för att få könskörtlar, äggstockar eller testiklar, borttagna.
Möjligheten att ansöka om ändrad könstillhörighet gäller också personer med intersexvariationer. I lagen kallas intersexvariationer för medfödd avvikelse i könsutvecklingen.
Vad krävs för att få ändra könstillhörighet?
Könstillhörighetslagen specificerar ett antal villkor som måste vara uppfyllda för att en person ska få sin könstillhörighet ändrad. Enligt lagen måste personen:
- vara folkbokförd i Sverige
- ha fyllt 18 år
- sedan en lång tid uppleva att han eller hon tillhör det andra könet
- sedan en tid uppträda i enlighet med denna könsidentitet samt
- antas komma att leva i denna könsidentitet även i framtiden.
Personen får inte heller vara registrerad partner.
Rättsliga rådet har tagit fram rekommendationer gällande dessa villkor. Syftet med rekommendationerna är dels att se till att ansökningshandlingarna, och därigenom beslutsunderlaget, är av hög kvalitet, dels att begränsa behovet av att sökanden ombeds komplettera sin ansökan.
I praktiken behöver den som ansöker om att ändra könstillhörighet ha ett intyg från läkare inom den könsbekräftande vården, för att styrka att lagens krav är uppfyllda.
Socialstyrelsens kunskapsstöd för vård vid könsdysfori innehåller rekommendationer för utredning och diagnosticering och beskriver vilka könsbekräftande behandlingar individen kan behöva.
Om könstillhörighetslagens villkor är uppfyllda får Rättsliga rådet också ge tillstånd till könsbekräftande underlivskirurgi.
Rättsliga rådet får också ge tillstånd till att personens könskörtlar tas bort. Den som är under 23 år behöver ha särskilda skäl för att få tillstånd att ta bort könskörtlarna.
För en person som har en medfödd avvikelse i könsutvecklingen krävs det för att få fastställt en annan könstillhörighet än den som framgår av folkbokföringen att en ändring av könstillhörigheten är förenlig med utvecklingen av könsidentiteten och mest förenlig med sökandens kroppsliga tillstånd. I dessa fall krävs inte att personen har fyllt 18 år.
Ansökan
Ansökan om ändrad könstillhörighet görs skriftligen på Socialstyrelsens blankett. På blanketten går det även att ansöka om ingrepp i könsorganen och borttagande av könskörtlarna. Till ansökan ska bifogas ett personbevis med uppgifter om bland annat civilstånd och folkbokföringsadress, ett läkarutlåtande och övriga handlingar relevanta för ärendet.
Den som är mellan 18 och 25 år och ansöker om ingrepp i könsorganen kan även ansöka om tillstånd till sterilisering enligt steriliseringslagen. Ansökan om tillstånd till sterilisering görs på en särskild blankett från Socialstyrelsen.
Socialstyrelsens rättsliga råd fattar beslut
Ansökningar enligt könstillhörighetslagen prövas av Socialstyrelsen. Regeringen har bestämt att Socialstyrelsens råd för vissa rättsliga, sociala och medicinska frågor, Rättsliga rådet, ska avgöra dessa ärenden (se 18 § förordningen (2015:284) med instruktion för Socialstyrelsen). Rättsliga rådet är ett självständigt organ med egen beslutsrätt.
Rättsliga rådet prövar även ansökningar om sterilisering enligt steriliseringslagen (1975:580).
Ny könstillhörighet registreras av Skatteverket
Om Rättsliga rådet beslutar att fastställa en annan könstillhörighet skickas beslutet till Skatteverket. Skatteverket registrerar den nya könstillhörigheten och ger personen ett nytt personnummer där den näst sista siffran visar det nya könet.
Kontakt
Har du frågor om processen eller regelverket är du välkommen att kontakta kansliets medarbetare. Kontaktuppgifter finner du på vår webbsida om Rättsliga rådet.
Ny lag och nya föreskrifter 2025