Mycket mensvärk kan bero på endometrios
Här hittar du som arbetar i hälso- och sjukvården utbildning och informationsmaterial om vård vid endometrios. Materialet ska stödja införandet av de nationella riktlinjerna om vård vid endometrios.
Webbutbildning om vård vid endometrios
I webbutbildningen Vård vid endometrios får du lära dig mer om endometrios och hur sjukdomen diagnostiseras och behandlas. Utbildningen syftar till att öka kunskapen och utveckla arbetssätt. Den innehåller interaktiva övningar, teori, filmatiserade fallbeskrivningar samt intervjuer med experter.
Välj vilka delar du är intresserad av
Webbutbildningen är uppdelad i tre olika delar. Du kan sprida ut inlärningen vid flera tillfällen samt anpassa utbildningen utifrån de lokala förutsättningar som finns inom din verksamhet.
Utbildningen är gratis för alla verksamheter. För att starta alla utbildningsdelar måste du logga in. Om du är ny användare behöver du först registrera dig och fylla i dina användaruppgifter. Det finns också möjlighet att skriva ut kursbevis.
Titta gärna på filmen nedan, alternativt se, och ladda ned, den på Vimeo och få en kort introduktion till utbildningen.
Informationsmaterial
Stödet riktar sig primärt till dig som i ditt arbete möter unga personer, 12–25 år, exempelvis inom elevhälsa, vårdcentral och ungdomsmottagning. Materialet syftar till att öka kännedomen om sjukdomen samt ge kunskap om vikten av tidig upptäck och vilken hjälp som finns att få. Materialet innehåller utbildningsfilm, informationsbroschyrer och affisch.
Broschyrer och affisch
Här kan du ladda ner och beställa material kostnadsfritt. Det riktar sig till dig som arbetar i vården och till patienter i mötet med vården.
Socialstyrelsens utbildningar
Lyssna på vår podd om endometrios
Endometrios drabbar upp till 10% av kvinnor i fertil ålder och det vanligaste symtomet är svår smärta vid mens. Kännedomen om sjukdomen är låg och många som lider får inte rätt vård tillräckligt snabbt. Lyssna på Katja Vatanen från Endometriosföreningen, som berättar hur det är att leva med sjukdomen. Gynekologen Johanna Nordengren vid Skånes universitetssjukhus och Anna Skawonius, leg. sjukgymnast på Karolinska Universitetssjukhuset pratar om hur sjukdomen behandlas och hur symtomen och smärtan kan lindras. Elisabeth Eidem projektledare för de nya nationella riktlinjerna för vård vid endometrios berättar om Socialstyrelsen arbete för att stödja endometriosvården.