Fokus på vissa insatser
För dig som möter patienter handlar det framför allt om frågor där arbetssätten ofta varierar idag. Dessutom får du stöd i Nationellt basprogram för graviditetsövervakning, där vi beskriver miniminivån av vård som alla gravida bör erbjudas.
För dig som är beslutsfattare eller chef tar vi till exempel upp organisatoriska frågor, insatser där det finns omotiverade praxisskillnader eller områden som kräver kvalitetsutveckling. Vi ger oftast inte rekommendationer om arbetssätt som redan fungerar bra i hela landet, även om de är viktiga att upprätthålla.
Riktlinjerna kompletteras också av flera andra kunskapsstöd, till exempel om neonatalvård, intrauterin fosterdöd och amning. Se sidan Kompletterande stöd.
Rekommendationerna följer vårdkedjan
Rekommendationerna följer vårdkedjan från graviditet till eftervård. Vi har också ett särskilt fokus på psykisk ohälsa, som behöver uppmärksammas i alla delar av vårdkedjan. I slutet av 2025 planerar vi att även ge rekommendationer om graviditetsdiabetes.
Vi bygger vidare på tidigare material
Urvalet av frågor bygger bland annat på en behovsanalys utifrån
- tidigare kartläggningar och arbeten från Socialstyrelsen, framför allt kunskapsstödet Graviditet, förlossning och tiden efter (pdf)
- dialog med sakkunniga i mödrahälsovård och förlossningsvård från Socialstyrelsen, professions- och ämnesföreningar och andra relevanta aktörer, till exempel NPO kvinnosjukdomar och förlossning
- dialog med företrädare för patienter.
Behovsanalysen visade bland annat att det behövdes
- bättre stöd och uppföljning efter förlossningen för dem som fött barn
- bättre stöd för grupper med särskilda behov, till exempel gravida med psykisk ohälsa, obesitas eller alkohol- eller narkotikabruk
- vägledning för planerad barnmorskeassisterad hemförlossning, eftersom det förekommer men riktlinjer har saknats
- vägledning för igångsättning av förlossning i graviditetsvecka 41, eftersom olika aktörer har efterfrågat en rekommendation från Socialstyrelsen som oberoende myndighet i denna omdiskuterade fråga.
När det gäller igångsättning av förlossning i vecka 41 finns också riktlinjer från NPO kvinnosjukdomar och förlossning, som vänder sig till förlossningskliniker.
Socialstyrelsen har tagit det slutgiltiga beslutet om vilka rekommendationer som ska ingå i riktlinjerna, medan anlitade sakkunniga har varit rådgivande.
För dig som möter patienter
De flesta rekommendationer till dig som möter patienter utgår från kunskapsstödet Graviditet, förlossning och tiden efter. Några rekommendationer bygger istället på dessa kunskapsstöd:
- Prekonceptionell hälsa – levnadsvanor före och under graviditet (pdf)
- Nationella riktlinjer: ohälsosamma levnadsvanor
- Nationella riktlinjer: obesitas
- Kejsarsnitt? – ett kunskapsstöd inför beslut om planerat kejsarsnitt vid oklara indikationer (pdf)
- Kvinnlig könsstympning – ett stöd för hälso- och sjukvårdens arbete (pdf)
- Könsstympning hos gravida – nationellt kunskapsstöd för personal i hälso- och sjukvården (pdf).
För dig som är beslutsfattare eller chef
Även för dig som är beslutsfattare eller chef har flera av rekommendationerna sitt ursprung i kunskapsstödet Graviditet, förlossning och tiden efter. För att ge tydligare stöd har vi uppdaterat dessa rekommendationer med bland annat prioritetssiffror.
Både högt och lågt prioriterade insatser ger viktig vägledning vid resursfördelning. När en insats har låg prioritet så visar det att andra insatser är mer angelägna.
Riktlinjerna för beslutsfattare finns både här på webbplatsen och i denna rapport:
Versionshistorik
Riktlinjerna publicerades första gången i december 2023. I den nuvarande versionen från mars 2025 har vi uppdaterat rekommendationerna till beslutsfattare och chefer. I uppdateringen har vi tagit hänsyn till värdefulla synpunkter från sjukvårdsregionerna, myndigheter, professionsföreningar och andra.
Vi har bland annat
- lagt till två rekommendationer om riskbedömning och igångsättning av förlossning för gravida som nått graviditetsvecka 41
- tagit bort en rekommendation om intagningstest med CTG
- justerat prioriteten för rekommendationen om konsultation av psykolog för personal i mödrahälsovården
- gjort flera justeringar och förtydliganden i texterna.
Rekommendationerna till personal uppdateras längre fram.
Läs mer
- Till de nationella riktlinjerna för beslutsfattare finns bilagan Metodbeskrivning (pdf). Där kan du läsa mer om hur vi har avgränsat riktlinjerna.
- För rekommendationerna till personal finns bilagan Metodbeskrivning och kunskapsunderlag (pdf), som hör till kunskapsstödet Graviditet, förlossning och tiden efter.