Multiprofessionellt arbete vid omfattande ätsvårigheter

Arbeta multiprofessionellt vid omfattande ätsvårigheter

Personer med ARFID och omfattande ätsvårigheter behöver ofta flera typer av insatser. För att vården ska fungera bra behöver olika yrkesgrupper och verksamheter samarbeta kring individen och ha ett helhetsperspektiv.

Rekommendation

Till dig som möter patienter med ARFID och omfattande ätsvårigheter

Använd ett multiprofessionellt arbetssätt – samarbeta med kollegor från olika yrkesgrupper utifrån patientens behov och symtom.

Varför?

Enligt erfarenhetsbaserad kunskap är det multiprofessionella arbetssättet en förutsättning för att vården ska fungera och vara patientsäker. Patienterna har ett mycket svårt hälsotillstånd, och de många olika symtomen kan kräva flera typer av insatser från olika yrkesgrupper och verksamheter med olika perspektiv.

Arbetssättet underlättar till exempel utredningar och bedömningar. Det kan också förbättra kontinuiteten i vården.

Förutsättningar på din arbetsplats

Beslutsfattare och chefer behöver säkerställa att regionen kan erbjuda samtidiga insatser från olika yrkesgrupper till i princip alla patienter med ARFID och omfattande ätsvårigheter – såväl medicinskt som socialt och psykologiskt. Detta har hög prioritet – se rekommendation AR2 till beslutsfattare på sidan Arbeta multiprofessionellt vid omfattande ätsvårigheter.

Vad är omfattande ätsvårigheter?

Omfattande ätsvårigheter innebär vanligen att ätstörningen har fått fysiska konsekvenser, till exempel:

  • Ett barn följer inte sin tillväxtkurva.
  • Ett barn eller en vuxen har fått näringsbrist, undervikt eller stor negativ påverkan psykosocialt.

Vilka behövs i ett multiprofessionellt arbetssätt kring barn med ARFID?

För att det multiprofessionella arbetssättet kring barn med ARFID ska fungera krävs ett välfungerande samarbete mellan exempelvis

  • barnläkare
  • barndietist
  • barnlogoped
  • psykolog eller kurator
  • barnsjuksköterska.

Konsultera också ytterligare kompetens om det behövs, även om den personalen inte nödvändigtvis behöver träffa barnet.

Var tydliga med vem av er som är huvudansvarig. Ni behöver inte vara organiserade inom samma enhet, men det är viktigt med en nära dialog. Ni behöver kunna ge insatser samtidigt, så att patienten får såväl medicinskt som socialt och psykologiskt stöd.

Samverkan mellan yrkesgrupperna är viktig även om ni inte kan erbjuda teambesök. Det underlättar arbetet, så att alla jobbar åt samma håll.

Inkludera familjen

Det är viktigt att inkludera familjen när barn har ARFID och omfattande ätsvårigheter. ARFID startar ofta tidigt i livet, så barn i alla åldrar berörs: småbarn, barn i skolåldern och ungdomar. Problemen har ofta funnits länge och påverkat hela familjen. Alla behöver förstå problemen och få hjälp att bidra till en bättre matsituation, där ingen skuldbeläggs.

Vilka behövs i ett multiprofessionellt arbetssätt kring vuxna med ARFID?

För att det multiprofessionella arbetssättet kring vuxna med ARFID ska fungera krävs ett välfungerande samarbete mellan exempelvis

  • läkare
  • dietist
  • psykolog, kurator eller terapeut
  • arbetsterapeut
  • sjuksköterska.

Var tydliga med vem av er som är huvudansvarig.

Samverkan mellan yrkesgrupperna är viktig även om ni inte kan erbjuda teambesök. Det underlättar arbetet, så att alla jobbar åt samma håll.

Läs mer

Navigering

Arbeta multiprofessionellt vid omfattande ätsvårigheter

Personer med ARFID och omfattande ätsvårigheter behöver ofta hjälp från olika delar av hälso- och sjukvården, och ibland från socialtjänsten. För att vården ska fungera bra behöver olika yrkesgrupper och verksamheter samarbeta kring individen och ha ett helhetsperspektiv. Variationen av symtom gör att det ofta behövs olika typer av insatser.

Ett multiprofessionellt arbetssätt underlättar exempelvis utredningar och bedömningar som kräver flera perspektiv och kompetenser. Det kan också bidra till bättre kontinuitet för patienterna.

Alla yrkesgrupper behöver inte finnas på samma enhet eller ens träffa patienten, utan en del kan konsulteras vid behov. För att det multiprofessionella arbetssättet ska fungera krävs ett välfungerande samarbete mellan exempelvis läkare, logoped, dietist, psykolog och sjuksköterska.

Rekommendation till hälso- och sjukvården

Syntolkning av tabellen

Rekommendation AR2. För personer med ARFID och omfattande ätsvårigheter: Använd ett multiprofessionellt arbetssätt. Prioritet: 2.

Så har vi prioriterat

Ett multiprofessionellt arbetssätt är en förutsättning för att vården ska fungera och vara patientsäker för personer med ARFID och omfattande ätsvårigheter, enligt erfarenhetsbaserad kunskap. Arbetssättet behövs bland annat eftersom ARFID innebär många olika symtom, som kan kräva flera typer av insatser från olika yrkesgrupper och vårdenheter. Den höga prioriteten beror till stor del på att personer med ARFID och omfattande ätsvårigheter har ett hälsotillstånd med en mycket stor svårighetsgrad.

Så påverkas hälso- och sjukvården

Din region behöver säkerställa att ni kan erbjuda samtidiga insatser från olika yrkesgrupper till i princip alla patienter med ARFID och omfattande ätsvårigheter – såväl medicinskt som socialt och psykologiskt.

Ni behöver också säkerställa att de som arbetar med ARFID-patienterna är specialiserade efter patienternas ålder, exempelvis barnläkare och barndietister respektive läkare och dietister för vuxna.

Så utvärderar vi hälso- och sjukvården

Socialstyrelsen har tagit fram en indikator för att följa upp vården av personer med ARFID och omfattande ätsvårigheter. Med den mäter vi

  • andelen verksamheter som utreder och behandlar personer med ARFID som har ett uttalat multiprofessionellt arbetssätt för personer med ARFID (indikator AR2).

Idag hämtar vi dessa uppgifter från enkäter, men på sikt är det tänkt att indikatorn ska kunna följas via hälsodataregister.

Läs mer

Navigering

Senast uppdaterad:
Publicerad: