I heldygnsvården: Öka din kompetens i bemötande och behandling av anorexi

Du som arbetar i heldygnsvården behöver ha kompetens i bemötande och behandling av anorexi. Det kan vara avgörande för att patienterna inte ska försämras. Ätstörningskompetensen är angelägen oavsett var patienten får heldygnsvård.

Rekommendation

Till dig som möter patienter med anorexi i heldygnsvården

Skaffa dig kompetens i bemötande och behandling av anorexi, om du inte redan har det. Handled kollegor som inte har tillräcklig kompetens.

Varför?

Enligt erfarenhetsbaserad kunskap får patienten bättre förutsättningar för viktåterhämtning, om du som behandlare har rätt kompetens. Behandlingen kan då bli effektivare, både när det gäller stabilisering och tillfrisknande. Både patienten och närstående får också en ökad förståelse och bättre förmåga att hantera ätstörningen. Dessutom får patienten bättre förutsättningar att tillgodogöra sig fortsatt vård på en lägre vårdnivå.

Det är angeläget med ätstörningskompetens där patienten vårdas, oavsett om det är i allmänpsykiatrin, på en specialiserad ätstörnings­enhet eller i den somatiska vården.

Förutsättningar på din arbetsplats

För att öka din ätstörningskompetens behöver du få tid för kompetensutveckling och handledning, utifrån din roll i heldygnsvården. Det är en högt prioriterad rekommendation till beslutsfattare och chefer att säkerställa kompetensen – se rekommendation AN12 på sidan Förstärk öppenvården och säkerställ kompetens i heldygnsvården.

Arbeta så här

Patienter med anorexi i heldygnsvården har ett tillstånd som kan vara eller bli livshotande. Sjukdomen innebär ofta att patienten är kluven mellan att vilja och inte vilja få vård.

Patienterna har ofta ett annat vårdbehov än många andra patienter, på både somatiska och psykiatriska avdelningar. De behöver en annan form av stöd för att kunna ta till sig sin behandling, och du som personal behöver känna till de viktigaste delarna av detta.

Du behöver till exempel

  • förstå sjukdomens komplexitet och stora påverkan på den fysiska och psykiska hälsan
  • kunna ge ett bemötande som skapar trygghet och allians med patienten
  • ge patienten stöd och vara fysiskt närvarande i särskilt utmanande situationer – särskilt under måltider, men också i situationer där patienten kan ha svårt att avstå från beteenden som kräkningar eller överdriven rörelse
  • tänka på att patienten ofta drivs av ångest och att ätstörningen styr både tankar och känslor – och ge stöd för att hantera detta, så att vården kan fungera.

Om du redan har den kompetens som behövs: Ta dig tid att handleda dina kollegor.

Om patienten behöver både somatisk och psykiatrisk vård är det viktigt att du har en nära dialog med dina kollegor i den andra vårdspecialiteten.

Läs mer

Navigering

Senast uppdaterad:
Publicerad: