Förbättrad livskvalitet vid svår och långvarig anorexi

Förbättra livskvaliteten vid svår och långvarig anorexi

Till patientgruppen med svår och långvarig anorexi räknas personer som har haft diagnosen anorexi i minst 7 år och är fortsatt mycket sjuka, trots flera behandlingsförsök. De befinner sig i regel i ett svälttillstånd, och har ofta allvarliga medicinska komplikationer och psykiatriska problem.

De klarar ofta inte att följa ett behandlingsprogram som fokuserar på viktåterhämtning. Det kan bli aktuellt igen senare, till exempel vid ökad motivation. Till dess behöver patienterna insatser för att inte bli sämre, och om möjligt för att ha en god livskvalitet.

Rekommendationer

Till dig som möter patienter med svår och långvarig anorexi

Om flera tidigare behandlingsförsök inte har gett tillräcklig effekt:

  • Erbjud individanpassat stöd med fokus på livskvalitet.
  • Erbjud vissa patienter självvald inläggning, som en del av en individanpassad långsiktig vårdplan.

Varför?

Det individanpassade stödet är angeläget, och kan göra det möjligt för patienten att behålla och eventuellt förbättra sin livskvalitet, enligt erfarenhetsbaserad kunskap. Det kan även minska risken för allvarlig försämring av ätstörningens skadliga följder. Dessutom kan det möjliggöra en trygg och förtroendeingivande kontakt med hälso- och sjukvården, och skapa förutsättningar för nya försök till viktåterhämtande behandling i framtiden.

Vidare kan en överenskommelse om självvald inläggning stärka patientens medbestämmande och delaktighet i vården, enligt erfarenhetsbaserad kunskap.

Förutsättningar på din arbetsplats

Beslutsfattare och chefer behöver säkerställa stöd för den komplexa patientgrupp som inte får tillräcklig effekt av flera behandlingsförsök.

Du som möter patienterna behöver få kompetensutveckling efter behov. På din arbetsplats behövs också erfarna och trygga läkare som kan balansera de avvaktande insatserna mot risken för ett försämrat hälsotillstånd.

Det är en högt prioriterad rekommendation till beslutsfattare och chefer att erbjuda individanpassat stöd med fokus på livskvalitet. Självvald inläggning har lägre prioritet, men insatsen är en möjlighet för vissa patienter. Se rekommendation AN9 och AN10 till beslutsfattare på sidan Förbättra livskvaliteten vid svår och långvarig anorexi.

Arbeta så här

Individanpassat stöd med fokus på livskvalitet

För att ge individanpassat stöd med fokus på livskvalitet behöver du

  • ha erfarenhet av ätstörningsvård
  • säkerställa att patienten har gått igenom flera behandlingsförsök som inte gett tillräcklig effekt
  • reda ut varför den tidigare behandlingen har avbrutits eller inte fungerat
  • känna dig trygg i att individanpassat stöd är det mest lämpliga för patienten just nu.

Det individanpassade stödet kan innebära att patienten är kvar i den specialiserade ätstörningsvården, men att man pausar den psykologiska behandlingen, eftersom patienten inte är beredd att fokusera på viktåterhämtning.

Följande bör till exempel ingå i stödet:

  • Fokusera på stöd för att främja livskvalitet. Patienten kan till exempel behöva hjälp att söka boendestöd från kommunen, för att få vardagen att fungera. En stödperson för sociala aktiviteter kan också vara aktuellt.
  • Sätt upp tydliga förväntningar och mål tillsammans med patienten.
  • Kom överens med patienten om att hen ska vara i ett stabilt fysiskt tillstånd, och gör regelbundna medicinska kontroller utifrån detta.
  • Kom överens med patienten om hur ni ska göra om hen blir sämre.
  • Hjälp till med vård- och stödsamordning, med tillgång till kompetens från flera yrkesgrupper.

Självvald inläggning

Självvald inläggning innebär att patienten och hälso- och sjukvården ingår en särskild överenskommelse. Under vissa förutsättningar och villkor kan patienten själv ansöka om att bli inlagd på en avdelning för psykiatrisk heldygnsvård, som en del av en individanpassad vårdplan. Det är bara aktuellt för vissa patienter, som kan ta ansvar för att styra detta själva. Insatsen förutsätter ett aktivt samarbete mellan öppenvården och heldygnsvården, som gemensamt gör urvalet av patienter. Insatsen styrs också av regler, till exempel om att vårdtiden ska vara kort.

Du ger patienten ökad kontroll över sin vård och behandling. Patienten kan känna sig mer engagerad och delaktig i vägen mot ett tillfrisknande, genom att delta aktivt i beslutsprocessen och planeringen av vården. Det är viktigt att

  • du och patienten är överens om att insatsen är en del av en långsiktig vårdplan, där även andra insatser ingår, som kan utföras i kombination med den självvalda inläggningen
  • dokumentera förutsättningar och villkor tydligt i patientens journal.

Det är också lämpligt att det framgår tydligt i överenskommelsen med patienten när självvald inläggning inte ska användas.

Observera: Du behöver planera tillgången till vårdplatser så att en patient inte riskerar att nekas plats när hen vill använda självvald inläggning. Tänk också på att patienten kan vara på samma avdelning som patienter som inte har självvald inläggning. I diskussioner med andra patienter behöver du kunna prata om personcentrerad vård och varför det kan vara ”olika regler för olika patienter”.

Remittera vid behov

Remittera vidare om patienten hör till den grupp med svårbehandlade ätstörningar som alltid ska remitteras till nationell högspecialiserad vård. Se sidan Utgångspunkt: vården idag, avsnittet Högspecialiserad vård på fem platser – remitteringen kan behöva öka.

Läs mer

Navigering

Förbättra livskvaliteten vid svår och långvarig anorexi

Till patientgruppen med svår och långvarig anorexi räknas personer som har haft diagnosen i minst 7 år och är fortsatt mycket sjuka, trots flera behandlingsförsök. De befinner sig i regel i ett svälttillstånd, och har ofta allvarliga medicinska komplikationer och psykiatriska problem.

Rekommendationerna här gäller patienter som för tillfället inte har förutsättningar att följa ett behandlingsprogram som fokuserar på viktåterhämtning. Det kan bero på en kluven inställning till behandling, svåra livsomständigheter eller annat som komplicerar behandlingen under kortare eller längre perioder. I denna situation behöver hälso- och sjukvården arbeta för att patienten inte ska försämras, och om möjligt få en bättre livskvalitet trots sjukdomen. Exempel på insatser är då individanpassat stöd och självvald inläggning.

Ett individanpassat stöd kan innebära att patienten är kvar i den specialiserade ätstörningsvården, men att man pausar den psykologiska behandlingen. Man kommer överens om att för tillfället inte fokusera på viktåterhämtning och tillfrisknande, utan på att patienten regelbundet ska komma på kontroller och ha ett stabilt medicinskt tillstånd. Överens­kommelsen inkluderar också vad som ska ske vid en försämring. Vidare kan hälso- och sjukvården hjälpa patienten att få stödinsatser som kan bidra till livskvalitet, till exempel en boendestödjare från kommunen som hjälper till att få vardagen att fungera, eller en kontaktperson för sociala aktiviteter.

Självvald inläggning bygger på en överenskommelse mellan patienten och hälso- och sjukvården, som ger patienten möjlighet att under vissa förut­sättningar själv välja att bli inlagd på en avdelning för psykiatrisk heldygnsvård.

Rekommendationer till hälso- och sjukvården

Syntolkning av tabellen

  • Rekommendation AN9. För personer med svår och långvarig anorexi när tidigare behandlingsförsök inte gett tillräcklig effekt: Erbjud individanpassat stöd med fokus på livskvalitet. Prioritet: 2.
  • Rekommendation AN10. För personer med svår och långvarig anorexi när tidigare behandlingsförsök inte gett tillräcklig effekt: Erbjud självvald inläggning som en del av vårdplanen. Prioritet: 5.

Så har vi prioriterat

Personer med svår och långvarig anorexi har ett hälsotillstånd med en mycket stor svårighetsgrad.

Det är angeläget att ge individanpassat stöd till dessa personer, när tidigare behandlingsförsök inte gett tillräcklig effekt, enligt erfarenhetsbaserad kunskap. Stödet kan göra det möjligt för patienten att behålla och eventuellt förbättra sin livskvalitet. Det kan även minska risken för allvarlig försämring och skadliga följder av ätstörningen. Dessutom kan stödet möjliggöra en trygg och förtroendeingivande kontakt med hälso- och sjukvården, och det kan skapa förutsättningar för nya försök till viktåterhämtande behandling i framtiden. Individanpassat stöd har därför hög prioritet.

Insatsen självvald inläggning är en annan möjlighet vid samma hälso­tillstånd. Den kan stärka patientens medbestämmande och delaktighet i sin vård, enligt erfarenhetsbaserad kunskap. Erbjud dock inte självvald inläggning som enda insats, utan enbart som en del av en individanpassad långsiktig vårdplan för vissa patienter. Insatsen har lägre prioritet än övrigt individanpassat stöd, eftersom nyttan är osäker på lång sikt.

Så påverkas hälso- och sjukvården

Din region behöver kunna erbjuda stöd även för denna komplexa patientgrupp, parallellt med den ordinarie vården med fokus på att tillfriskna. En förutsättning för en överenskommelse om individuellt stöd är att erfarna och trygga läkare kan balansera de avvaktande insatserna mot risken för ett försämrat hälsotillstånd. Se också till att ni har kompetens för att ge det aktuella stödet, till exempel arbetsterapeuter.

Vid insatsen självvald inläggning behöver ni säkerställa att vårdpersonalen har kompetens för patientgruppen, och att det finns kontinuitet i vården.

Läs mer

Navigering

Senast uppdaterad:
Publicerad: