Autoimmun neuromyotoni
Sjukdom/tillstånd
Autoimmun neuromyotoni (neuro = nerv, myo = muskel, toni = spändhet) är en neuromuskulär sjukdom som kännetecknas av ofrivilliga muskelrörelser och ökad muskelspänning.
Muskelrörelserna beror på skurar av snabba nervimpulser och är ett tecken på överaktivering av perifera nerver utanför hjärnan och ryggmärgen. Musklerna i bålen, armarna och benen kan bli påverkade, likaså i ovanliga fall musklerna i tungan, svalget och stämbanden. Utöver muskelrörelserna kan påverkade muskelgrupper också bli stela och styva på grund av den konstanta spänningen.
Om även hjärnans nervceller blir överaktiverade kan det leda till en kombination av personlighetsförändringar, minnespåverkan, sömnstörningar, svettningar och epileptiska anfall. När både hjärnan och kroppens nerver är påverkade på detta sätt kallas tillståndet Morvans syndrom.
Det finns såväl medfödda som förvärvade orsaker till utveckling av neuromyotoni. Förvärvad neuromyotoni kallas också Isaacs syndrom. Den vanligaste orsaken till förvärvad neuromyotoni är autoimmunitet. Sjukdomen kan även orsakas av strålbehandling vid cancersjukdom och en del får förvärvad neuromyotoni utan känd orsak. Denna text fokuserar enbart på autoimmun neuromyotoni.
Vid autoimmun neuromyotoni skadar kroppens immunsystem felaktigt de egna vävnaderna. Hos en del orsakas autoimmuniteten av en underliggande tumörsjukdom. I de flesta fall finns dock ingen känd underliggande orsak till autoimmuniteten.
Symtomen kan uppstå när som helst i livet, men är vanligast hos män över 50 år.
Behandlingen av autoimmun neuromyotoni varierar beroende på den underliggande orsaken. Immundämpande behandling ges till de flesta personer med autoimmun neuromyotoni, men behandlingen är i allmänhet mest effektiv då diagnosen fastställs inom ett år från det första symtomet. I annat fall inriktas behandlingen på att lindra symtomen, förebygga medicinska komplikationer och kompensera för de funktionsnedsättningar som neuromyotonin leder till.
Sjukdomen beskrevs första gången år 1961 av den sydafrikanska läkaren Hyam Isaacs. År 1965 beskrev den tyska neurologen H.G Mertens sjukdomen och myntade då begreppet neuromyotoni.
Förekomst
Det är okänt hur många i Sverige som har autoimmun neuromyotoni. Sjukdomen är mycket ovanlig, men sannolikt finns det personer som inte har fått diagnosen fastställd. Uppskattningsvis insjuknar omkring 1 person per 1 miljon invånare och år. Antalet personer som har tillståndet i Sverige kan antas vara omkring 100.
Orsak
Vid autoimmun neuromyotoni är kroppens immunsystem felaktigt riktat mot de egna vävnaderna. Bland annat produceras autoantikroppar, som är antikroppar riktade mot kroppens vävnader. Hos personer med autoimmun neuromyotoni är orsaken autoantikroppar som binder till proteiner vilka stabiliserar spänningskänsliga kaliumjonkanaler (voltage gated potassium channels, VGKC).
Kaliumjonkanalerna finns efter hela den perifera nervtrådens längd, från ryggmärgen till muskeln. Deras funktion är att återställa den elektriska spänningsskillnaden mellan nervfiberns utsida och insida efter att en nervimpuls passerat. När antikroppar binder till kaliumjonkanalernas stödproteiner leder det till att kanalerna blir instabila och kaliumsignaleringen fungerar därför inte som den ska. När kaliumjonkanalernas funktion är nedsatt blir effekten av nervimpulsen förlängd (depolarisation) så att den spontant upprepas i serier. Det medför muskelspänningar.
De två proteiner som oftast påverkas av den autoimmuna reaktionen är CASPR2 (contactin associated protein 2) och LGI1 (leucine rich glioma inactivated 1). Att det är antikroppar mot dessa proteiner som orsakar autoimmun neuromyotoni stöds både av experimentella studier och av att behandlingar som tar bort antikroppar eller antikroppsproduktion är effektiva.
Hos de flesta är orsaken till autoantikroppsproduktionen okänd.
Ibland förekommer samtidigt myastenia gravis (muskelsjukdom där musklerna försvagas vid uttröttning) eller andra autoimmuna sjukdomar hos personer med autoimmun neuromyotoni.
Liksom vid myastenia gravis kan ibland också tymom, en vanligtvis godartad tumör i tymus (brässen), förekomma. Ungefär 20 procent av alla med autoantikroppsorsakad neuromyotoni har tymom. Tymus är ett organ som är centralt för produktionen av vissa immunceller, T-celler. Ett tymom medför bristande kontroll och bortsortering av oönskade T-celler, vilket kan medföra att T-celler som reagerar mot kroppsegna strukturer tillåts lämna tymus. Detta gör att personer med tymom har en ökad risk för olika autoimmuna sjukdomar.
Hos en del personer med autoimmun neuromyotoni finns en bakomliggande cancer. I dessa fall producerar cancercellerna proteiner som i vanliga fall hör till nervsystemets celler. När immuncellerna reagerar mot detta protein i cancercellerna så uppfattar de även nervcellerna som producerar samma protein som sjuka, och dessa kommer därför till skada.
Ärftlighet
Autoimmun neuromyotoni är inte ärftligt.
Autoimmunitet med antikroppar mot proteinerna CASPR2 och LGI1 har dock tydliga kopplingar till vissa varianter i genen HLA-DRB1. Det betyder att personer med dessa sjukdomsorsakande genvarianter löper en större risk att drabbas än den övriga befolkningen, men även för personer med dessa genvarianter är sannolikheten att insjukna mycket liten.
Symtom
Autoimmun neuromyotoni kan uppstå när som helst i livet, men är vanligast hos män över 50 år.
Neuromyotoni visar sig på två sätt: dels genom små, ofrivilliga muskelrörelser (myokymier, myo = muskel, kyma = våg på grekiska), dels genom att musklerna är fortsatt spända efter ansträngning (myotoni, myo = muskel, tonia = spänning på grekiska). Både muskelrörelserna och den förlängda muskelspänningen beror på att nerverna som kontrollerar musklerna är kroniskt överaktiverade. Denna nervöveraktivering kvarstår under sömn och även vid narkos. Aktiviteten är synlig under huden som vågor av muskelsammandragningar som förflyttar sig längs muskeln.
Den ständiga muskelaktiviteten leder till ökad stelhet och att musklerna blir uttröttade och övergående svaga. Stelheten är mer påtaglig i händerna och fötterna än i överarmarna och låren. Gången påverkas av muskelstelheten och blir stel och spänd. I vissa fall kan även musklerna i tungan, svalget och stämbanden påverkas, vilket leder till heshet och svårigheter att svälja (dysfagi).
Ungefär en tredjedel upplever domningar och stickningar i huden, men inte muskelvärk.
En del kan minska i vikt och svettas i högre grad än förväntat, vilket bland annat kan bero på den ökade energiomvandling som orsakas av den förhöjda muskelaktiviteten. En delorsak till ökad svettning är också att hos många med autoantikroppsorsakad neuromyotoni påverkas även det autonoma nervsystemet som kontrollerar svettproduktionen. Det autonoma nervsystemet är den del av nervsystemet som inte styrs viljemässigt.
Neuromyotoni uppträder relativt ofta som ett isolerat fenomen, men hos personer med autoantikroppar, framför allt mot proteinerna CASPR2 eller LGI1, kan det även tillkomma en motsvarande överaktivitet i det autonoma nervsystemet och/eller i hjärnan. Symtomen är i dessa fall varierande, till exempel överdriven svettning, personlighetsförändringar, hallucinationer, humörförändringar, sömnsvårigheter och även epileptiska anfall. När både hjärnan och kroppens nerver är påverkade på detta sätt kallas tillståndet Morvans syndrom.
Autoimmun neuromyotoni är därför en sjukdom som kan ingå i ett större spektrum av symtom vid autoimmuna encefaliter (hjärnhinneinflammationer).
Diagnostik
Elektromyografi (EMG) används för att påvisa neuromyotoni. EMG innebär att en tunn nål förs in i en muskel och registrerar den elektriska aktiviteten. Vid autoimmun neuromyotoni visar sig neuromyotonin som serier av urladdningar med mycket hög frekvens i musklerna, 150 till 300 gånger per sekund (Hz). EMG-undersökningen visar också myokymin, vilken yttrar sig som rytmiska skurar med 2 till 3 eller fler urladdningar. Skurarna kommer med en frekvens på 2 till 10 per sekund (Hz). Myokymi finns också vid andra neurologiska sjukdomar med muskelförlamning.
Vid misstanke om autoimmun neuromyotoni undersöks om det finns antikroppar mot CASPR2 och/eller LGI1 i blodet. Cirka 50 procent av alla med förvärvad neuromyotoni har en förhöjd nivå av antikroppar mot CASPR2 eller LGI1, där antikroppar mot CASPR2 är vanligast.
När autoimmun neuromyotoni påvisats kompletteras utredningen med analys av olika salter i blodet (natrium, kalcium, magnesium, fosfat och kalium). Det görs för att utesluta att en obalans mellan salterna bidrar till neuromyotonin.
I de fall där det utöver neuromyotoni även finns tecken på att hjärnans nerver är överaktiverade, såsom vid Morvans syndrom, görs en undersökning av ryggvätskan (cerebrospinalvätskan). Denna kan ibland visa tecken på att hjärnans immunsystem är involverat och producerar antikroppar som påverkar hjärnan.
Datortomografi (DT) eller undersökning med magnetkamera (MR) av bröstkorgen bör göras för att ta reda på om det finns tumörer i tymus (tymom) eller i lungorna.
Behandling/stöd
Behovet av behandling varierar och är individuellt. Insatserna anpassas efter ålder och livssituation.
Personer med sjukdomen ges immunmodulerande behandling. Om det finns en koppling till ett tymom eller annan tumör behandlas tumören. Det är dock inte alltid som behandlingarna leder till att alla symtom försvinner, särskilt inte om symtomen har förekommit under längre tid då permanenta nervskador kan ha uppstått. I sådana fall kan symtomlindrande behandling mot muskelkramper och muskelstelhet vara till hjälp.
Det är viktigt att tillgodose hela familjens behov av psykologiskt och socialt stöd, särskilt vid Morvans syndrom där även hjärnan påverkas och personlighetsförändringar samt ökade humörsvängningar är vanliga delfenomen.
Immunmodulerande behandling
Immunmodulerande behandling förändrar immunsystemets reaktionssätt. Vid autoimmun neuromyotoni där antikroppar spelar en central roll dämpas i första hand de delar av immunsystemet som har med antikroppsproduktion att göra. Det första steget i behandlingen är kortison, vilket sedan snabbt följs av plasmaferes, som innebär avlägsnande av blodplasma så att de sjukdomsorsakande antikropparna undanröjs. Istället för plasmaferes kan höga doser immunglobuliner ges, vilket har en liknande dämpande effekt på immunsystemet.
I Sverige brukar sedan nästa steg vara att avvakta för att se om symtomen går tillbaka eller om behandling med läkemedlet rituximab behöver påbörjas. Rituximab tar bort de celler som kan utvecklas till antikroppsproducenter, och gör på så sätt att de antikroppar som tagits bort i plasmaferesen inte kommer tillbaka. Denna behandling brukar ges under ett till två år, som tätast var sjätte månad. Oftast kommer inte symtomen tillbaka om behandlingen avslutas efter detta. Personer med tidigare neuromyotoni följs under flera år för att säkerställa att symtomen inte kommer tillbaka, men ännu saknas långtidsuppföljning av personer som genomgått immunmodulerande behandling.
Övrig behandling
Tymom och andra tumörer opereras bort.
Muskelkramper och muskelstelhet kan lindras med läkemedel, till exempel karbamazepin, fenytoin, natriumvalproat eller gabapentin (används vanligen vid epilepsi) samt baklofen (används vanligen vid spasticitet).
Kontakt med fysioterapeut behövs för råd om lämpliga fysiska aktiviteter och hjälp med ett träningsprogram. Beroende på hur omfattande den motoriska funktionsnedsättningen är kan förändrade arbetssätt, anpassningar och hjälpmedel behövas för att vardagen ska fungera bättre. Också anpassning av bostaden, bilen och arbetsplatsen kan behövas. Behoven kan analyseras med stöd av arbetsterapeut.
Samhällsstöd
Arbetsförmedlingen ger vägledning vid funktionsnedsättning som påverkar arbetsförmågan. Behov av rehabilitering utreds av Försäkringskassan, som också samordnar de insatser som behövs för att man ska kunna söka eller återgå i arbete när en funktionsnedsättning påverkar arbetsförmågan.
På arbetsförmedlingen finns särskilda enheter för arbetsinriktad rehabilitering för personer med begränsad rörelseförmåga, se Hjälp för arbetssökande med funktionsnedsättning eller ohälsa.
Forskning
Forskning om de immunologiska mekanismerna bakom autoimmun neuromyotoni samt sambanden med andra immunologiska sjukdomar och tymom bedrivs av många grupper i världen, bland annat i Spanien, Tyskland och Florida. I Skandinavien bedrivs forskning främst i Odense och på Karolinska institutet i Stockholm, bland annat studeras underliggande immunologiska mekanismer.
Databaser
I följande databaser finns sökbar information om sällsynta hälsotillstånd:
- Den europeiska databasen Orphanet samlar information om forskning som rör sällsynta hälsotillstånd, se orpha.net, sökord: neuromyotonia.
- Den amerikanska databasen ClinicalTrials.gov samlar information om kliniska studier, se linicaltrials.gov, sökord: neuromyotonia.
Resurser
Utredning av muskelsjukdomar görs främst på neurologkliniker vid universitetssjukhusen. Personer med autoimmun neuromyotoni bör undersökas av en neurolog med särskilt kunnande om sjukdomen.
Nationell högspecialiserad vård
Nationell högspecialiserad vård (NHV) är komplex och sällan förekommande vård som bedrivs vid ett fåtal enheter i landet med tillstånd från Socialstyrelsen. Syftet är att säkerställa tillgången till likvärdig och högkvalitativ vård. För mer information, se Nationell högspecialiserad vård.
- Viss vård vid neuromuskulära sjukdomar hos barn, ungdomar och vuxna utförs vid Karolinska universitetssjukhuset i Stockholm och Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg, och för vuxna även vid Skånes universitetssjukhus i Malmö/Lund och Universitetssjukhuset i Linköping, se tillstånd Neuromuskulära sjukdomar.
Expertteam för sällsynta neuromuskulära sjukdomar
Expertteam för sällsynta neuromuskulära sjukdomar, med särskild kompetens inom diagnostik, utredning och behandling, finns vid följande universitetssjukhus:
- Akademiska sjukhuset, Uppsala, telefon 018-611 00 00, CSD Mellansverige, Expertteam och diagnoser.
- Karolinska universitetssjukhuset, Solna (barn), telefon 08-123 700 00, Huddinge (vuxen), telefon 08-123 800 00, CSD Stockholm-Gotland, Team för neuromuskulära sjukdomar.
- Sahlgrenska universitetssjukhuset, Göteborg, telefon 031-342 10 00, CSD Väst,
- Skånes universitetssjukhus, Malmö, telefon 040-33 10 00
- Universitetssjukhuset i Linköping, telefon 010-103 00 00, CSD Sydöst, Team Sällsynta neuromuskulära sjukdomar
Centrum för sällsynta diagnoser
Centrum för sällsynta diagnoser (CSD) finns vid alla universitetssjukhus. CSD kan ta emot frågor samt ge vägledning och information om sällsynta hälsotillstånd. CSD samverkar också med expertteam med särskild kunskap om olika sällsynta hälsotillstånd. Kontaktuppgifter till CSD i respektive region finns på den gemensamma webbplatsen CSD i samverkan. På webbplatsen finns också uppgifter om expertteam för olika diagnoser och diagnosgrupper samt länkar till andra informationskällor.
Europeiska referensnätverk
Europeiska referensnätverk (ERN) samlar läkare och forskare som är experter på sällsynta sjukdomar och tillstånd. I de virtuella nätverken diskuteras diagnos och behandling för patienter från hela Europa.
Autoimmun neuromyotoni ingår i nätverket ERN-EURO NMD för sällsynta neuromuskulära sjukdomar, se ern-euro-nmd.eu.
Resurspersoner
Resurspersonerna kan svara på frågor om autoimmun neuromyotoni:
Med dr, biträdande lektor och ST-läkare Jakob Theorell, ME Neurologi, Karolinska universitetssjukhuset, Huddinge, telefon 08-123 800 00, e-post jakob.theorell@regionstockholm.se.
Docent, överläkare Rayomand Press, ME Neurologi, Karolinska universitetssjukhuset, Huddinge, telefon 08-123 800 00, e-post rayomand.press@regionstockholm.se.
Docent, överläkare Joachim Burman, VO Neuro, Neurologisektionen, Akademiska sjukhuset, Uppsala, telefon 018-611 00 00, e-post joachim.burman@akademiska.se.
Intresseorganisationer
Många intresseorganisationer kan hjälpa till att förmedla kontakt med andra som har samma diagnos och deras närstående. Ibland kan de även ge annan information, som praktiska tips för vardagen, samt förmedla personliga erfarenheter om hur det kan vara att leva med ett sällsynt hälsotillstånd. Intresseorganisationerna arbetar också ofta med frågor som kan förbättra villkoren för medlemmarna, bland annat genom att påverka beslutsfattare inom olika samhällsområden.
Det finns ingen specifik intresseorganisation för personer med autoimmun neuromyotoni i Sverige, men generell kunskap finns hos följande organisationer:
Neuroförbundet är en intresseorganisation för människor som lever med neurologiska diagnoser och symtom samt för deras familjer och anhöriga, telefon 08-677 70 10, e‑post info@neuro.se, neuro.se.
Riksförbundet för Rörelsehindrade Barn och Ungdomar (RBU), telefon 08‑677 73 00, e‑post info@rbu.se, rbu.se.
Riksförbundet Sällsynta diagnoser verkar för människor med sällsynta hälsotillstånd och olika funktionsnedsättningar, e‑post info@sallsyntadiagnoser.se, sallsyntadiagnoser.se.
Sociala nätverk
För många sällsynta hälsotillstånd finns det grupper i sociala medier där man kan kommunicera med andra som har samma diagnos och med föräldrar och andra närstående till personer med sjukdomen eller syndromet.
Databas
Orphanet samlar information om intresseorganisationer, framför allt i Europa, orpha.net, sökord: neuromyotonia.
Kurser, erfarenhetsutbyte
Centrum för sällsynta diagnoser i samverkan (CSD) har ett kalendarium på sin webbplats, med aktuella kurser, seminarier och konferenser inom området sällsynta hälsotillstånd, se Kalendarium.
Ågrenska är ett nationellt kunskapscentrum för sällsynta hälsotillstånd och andra funktionsnedsättningar. De arrangerar årligen ett antal vistelser för barn och ungdomar med olika typer av funktionsnedsättningar och deras familjer, samt för vuxna med sällsynta sjukdomar och syndrom. Under de flesta av vistelserna hålls även diagnosspecifika kursdagar för yrkesverksamma som i sitt arbete möter personer med den aktuella diagnosen. Dokumentation från vistelserna, personliga intervjuer och annan information om sällsynta hälsotillstånd finns på Ågrenskas webbplats.
- Telefon 031-750 91 00
- E-post info@agrenska.se
- Webbplats agrenska.se
Ytterligare information
Informationsblad
Till flera av diagnostexterna i Socialstyrelsens kunskapsdatabas om sällsynta hälsotillstånd finns en kort sammanfattning i pdf-format som kan laddas ner, skrivas ut och användas i olika sammanhang. Sammanfattningen återfinns högst upp på respektive sida.
Samhällets stödinsatser
Barn, ungdomar och vuxna med funktionsnedsättningar kan få olika typer av stöd och insatser från samhället. För mer information, se Samhällets stöd.
Kvalitetsregister
Neuromuskulära sjukdomar i Sverige (NMiS-registret) är ett delregister i det nationella kvalitetsregistret Svenska neuroregister. Här registreras information om behandling och resultat för neuromuskulära sjukdomar, i syfte att utveckla kunskap och behandlingsmetoder inom sjukvården.
RaraSwed är ett nationellt kvalitetsregister för vård vid sällsynta hälsotillstånd. Syftet är att samla information som kan ge en helhetsbild av sällsynta hälsotillstånd i Sverige. Registret lanserades hösten 2023 och ska bidra till en nationellt sammanhållen vård och ett bättre omhändertagande av personer med dessa tillstånd.
Övrigt
Svenska Neuromuskulära Arbetsgruppen (SNEMA) är en förening för neurologer och neurofysiologer med specialintresse för neuromuskulära sjukdomar. På SNEMA:s webbplats finns bland annat vårdprogram om olika tillstånd samt information om forskning och möten inom kunskapsfältet.
TREAT-NMD är ett nätverk för muskelsjukdomar, som omfattar läkare, forskare, patientorganisationer och privata företag, internationellt och i Sverige. Nätverkets syfte är att förbättra behandlingen av muskelsjukdomar och finna botemedel. En viktig del i arbetet är att skapa ett internationellt databaserat patientregister.
Databaser
I följande databaser finns sökbar information om sällsynta hälsotillstånd:
- Orphanet, europeisk databas, orpha.net, sökord: neuromyotonia.
Litteratur
Al-Chalabi M, Hegde P, Moore SR, Abouainain Y, Keener M, Parvez H et al. Systematic review of the clinical characteristics and management of Isaac syndrome. J Coin Neuromuscular Disc 2023; 25: 94–106. https://doi.org/10.1097/cnd.0000000000000460
Binks S, Varley J, Lee W, Makuch M, Elliott K, Gelfand J M, Jacob S et al. Distinct HLA associations of LGI1 and CASPR2-antibody diseases. Brain 2018; 141: 2263–2271. https://doi.org/10.1093/brain/awy109
Bodi TB, Klaehn LD, Kramer AM, Bhatti MT, Brodsky MC, Eggenberger ER et al. Ocular neuromyotonia: Clinical features, diagnosis, and outcomes. Am J Ophthalmol 2024; 263: 61–69. https://doi.org/10.1016/j.ajo.2024.02.003
Irani SR, Pettingill P, Kleopa KA, Schiza N, Waters P, Mazia C et al. Morvan syndrome: clinical and serological observations in 29 cases. Ann Neurol 2012; 72: 241–255. https://doi.org/10.1002/ana.23577
Isaacs H. A syndrome of continuous muscle-fibre activity. J Neurol Neurosurg Psychiatry 1961; 24: 319–325. https://doi.org/10.1136/jnnp.24.4.319
Mertens HG, Zschocke S. Neuromyotonia. Klin Wochenschr 1965; 43: 917–925. https://doi.org/10.1007/bf01712058
Michael S, Waters P, Irani SR. Stop testing for autoantibodies to the VGKC-complex: only request LGI1 and CASPR2. Pract Neurol 2020; 20: 377–384. https://doi.org/10.1136/practneurol-2019-002494
Park SB, Thurbon R, Kiernan MC. Isaacs syndrome: the frontier of neurology, psychiatry, immunology and cancer. Journal of Neurology, Neurosurgery & Psychiatry 2020; 91: 1243–1244 https://doi.org/10.1136/jnnp-2020-324675
Sarraf P, Shafie M, Farahmand G, Mayeli M, Shahbazi M, Magrouni H et al. Isaacs' syndrome: Clinical and paraclinical perspectives in a series of cases. Curr J Neurol 2024; 23: 1–14. https://doi.org/10.18502/cjn.v23i1.16428
Zandi M. Neuromyotonia. Handb Clin Neurol 2024; 203: 205–210. https://doi.org/10.1016/b978-0-323-90820-7.00014-8
Medicinsk expert/granskare/redaktion
Medicinsk expert som skrivit det ursprungliga underlaget är docent Christopher Lindberg, Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg.
Den senaste revideringen har gjorts av med dr Jakob Theorell, Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge.
Berörda intresseorganisationer har getts tillfälle att lämna synpunkter på innehållet.
En särskild expertgrupp har granskat och godkänt materialet före publicering.
Informationscentrum för sällsynta hälsotillstånd vid Ågrenska i Göteborg ansvarar för redigering, produktion och publicering av materialet, se agrenska.se.
Illustrationer av ärftlighetsmönster är framtagna av Informationscentrum för sällsynta hälsotillstånd. Alla övriga illustrationer i kunskapsdatabasen är framtagna av AB Typoform.
Frågor?
Kontakta Informationscentrum för sällsynta hälsotillstånd vid Ågrenska, telefon 031-750 92 00, e-post sallsyntahalsotillstand@agrenska.se.
Om sidans innehåll
Informationen är inte avsedd att ersätta professionell vård och är inte heller avsedd att användas som underlag för diagnos eller behandling.