Följa, utvärdera och stödja insatser inom överenskommelsen mellan staten och SKR
Socialstyrelsen och Folkhälsomyndigheten har fått i uppdrag av regeringen att i nära samverkan följa, utvärdera och stödja genomförandet av statens insatser inom området psykisk hälsa, inom ramen för överenskommelsen mellan staten och Sveriges Kommuner och Regioner, SKR. Uppdraget ska slutredovisas 2025.
Varje år gör myndigheterna en delredovisning och tar fram lägesrapporter. Det sker dels genom ett myndighetsgemensamt PM, dels genom lägesrapporter från respektive myndighet.
Syftet med uppdraget är att stärka förutsättningarna hos huvudmännen för att genomföra insatserna, att synliggöra utvecklingen inom området psykisk hälsa och att identifiera frågor som kan behöva prioriteras på lokal och regional nivå.
Myndigheterna ska följa, utvärdera och stödja
Myndigheterna ska följa utvecklingen och utvärdera resultaten av insatserna som kommuner och regioner genomför inom ramen för överenskommelsen. De ska även stödja kommuner och regioner att genomföra insatserna.
Följa – för att synliggöra utvecklingen
Myndigheterna följer kommuner och regioner för att synliggöra utvecklingen inom överenskommelsens olika delar. Inledningsvis analyserar myndigheterna de insatser som kommuner och regioner redovisar via SKR. Successivt kommer de att kunna peka på behov av kompletterande uppföljning och samla data även på andra sätt.
Utvärdera – för att identifiera effekt och resultat
Myndigheterna ska utvärdera de insatser som kommuner och regioner genomför för att identifiera deras effekt och resultat samt vad i genomförandet av insatserna som har bidragit till eller hindrat önskvärd förändring och varför. Myndigheterna tar huvudansvar för olika delar utifrån sina grunduppdrag och kompetensområden – i dialog.
Stödja – för att skapa stärkta förutsättningar
Myndigheterna ska stödja kommuner och regioner för att skapa stärkta förutsättningar för dem när de genomför insatser inom ramen för överenskommelsen. Myndigheterna har genomfört en förstudie i syfte att ta fram en översiktlig problem- och behovsinventering samt en analys av vilka behov av stöd som kommuner och regioner har. Resultaten av förstudien kommer att ställas i relation till de stödjande insatser som redan genomförs.
Delredovisning 2024
Årets uppföljning visar att det är vanligt med förebyggande insatser mot kriminalitet och normbrytande beteende, särskilt riktade till målgruppen barn och unga. Det är också vanligt med insatser som har målsättningen att öka tillgängligheten till vård och behandling.
Socialstyrelsen redovisar i sin lägesrapport en lärande utvärdering av fyra insatser riktade till barn och unga. I utvärderingen har unga och vårdnadshavare intervjuats om sina erfarenheter av genomförda insatser.
Även samverkan, samarbete och samordning är fortsatt prioriterade områden i huvudmännens arbete inom överenskommelsen. Samverkan är en utmanande del av arbetet inom vård och omsorg, men tydliga strukturer och gränssnitt, i kombination med en god dialog och ett gemensamt ansvarstagande, kan vara några av vägarna framåt.
Socialstyrelsen ser att det fortsatt finns behov av att förstärka barns och ungas roll inom kommuners och regioners arbete med delaktighet och inflytande. Delaktighet och inflytande är också viktigt inom området en förstärkt psykiatrisk traumavård, där Socialstyrelsen bedömer att det finns behov av ökad patientmedverkan.
Folkhälsomyndighetens lägesrapport psykisk hälsa och suicidprevention 2024
Delredovisning 2023
Folkhälsomyndighetens lägesrapport psyisk hälsa och suicidprevention 2023
Delredovisning 2022
I den här uppföljningen har Socialstyrelsen särskilt fokuserat på insatser för barn och unga, samverkan för personer med samsjuklighet, ökat patient- och brukarinflytande, förstärkt psykiatrisk traumavård, mobila lösningar samt god vård och omsorg.
Rapporten visar att många insatser är på god väg att uppnå målen. Samtidigt har regionerna och kommunerna kommit olika långt i sina utvecklingsarbeten. Därför finns behov av fortsatt uppföljning och utvärdering, som gynnar lärande, genom att regioner och kommuner skaffar sig mer kunskap om vad som leder eller inte leder till tänkta resultat.
Folkhälsomyndighetens lägesrapport psykisk hälsa och suicidprevention 2022
Delredovisning 2021
I delredovisningen för insatser som genomfördes under 2020 ger Socialstyrelsen och Folkhälsomyndigheten en första bild av vilka utvecklingsområden som kan behöva prioriteras på regional och lokal nivå. Rapporten visar att det finns en stor variation i landet när det gäller typer av genomförda insatser och uppnådda resultat.
Genomförandet av insatser under 2020 har påverkats av pandemin. Inom många områden rapporteras inställda aktiviteter och utbildningar, generella fördröjningar och framflyttade behandlingar. Hos flertalet regioner och kommuner har pandemin också fört med sig en ökad digitalisering och en omställning till nya och effektivare arbetssätt.
Presentation av resultaten från delredovisning 2021 (ppt)
Delredovisning 2020
Mer information
Följa, utvärdera och stödja insatser inom psykisk hälsa och suicidprevention (Folkhälsomyndigheten)
Överenskommelse - Insatser inom området psykisk hälsa och suicidprevention 2024 – SKR