Nationella planeringsstödet (NPS)
Nyheter för NPS 2024/2025
Planeringsstödet utvecklas ständigt. Nytt för i år är att analyserna fokuserar mer på personalförsörjningen utifrån regionernas kapaciteter att möta dagens och framtidens vårdbehov. De nya områdena i rapporten handlar bland annat om:
- Vårdkonsumtion och framtidsprognoser utifrån hur sammansättningen i befolkningen kommer att förändras
- Inom vilka vårdformer legitimerad personal jobbar
- Regionala skillnader utifrån olika kapacitetsperspektiv
- Misslyckade rekryteringar inom ett urval av sjukdoms- och verksamhetsområden i den specialiserade vården
NPS 2025
NPS 2025 består av fyra rapporter där delrapport 1 handlar om Barn- och ungdomspsykiatrin. Kommande rapporter kommer att ge nationella och regionala analyser över tillgång och efterfrågan på legitimerad hälso- och sjukvårdspersonal samt tandvård.
Fokus i delrapport 1 ligger på den snabba ökningen av adhd-diagnoser. De upptar 70 procent av läkarbesöken vilket leder både till personalbrist och riskerar att skapa undanträngningseffekter för andra patientgrupper med svår psykiatrisk problematik.
För att möta dessa utmaningar föreslår Socialstyrelsen bland annat:
- Utveckling av integrerade vård- och personalförsörjningskedjor för att stärka samverkan mellan vårdnivåer och säkerställa tillgången till specialistkompetens.
- Utveckla prognoser över personalbehov utifrån teamsammansättningar
- Informationsinsatser till föräldrar för att ge dem en ökad förmåga att främja sina barns utveckling och hantera utmaningar.
- Pilotprojekt för att effektivisera administrationen och främja hållbara arbetsmiljöer.
NPS 2024 - läsanvisning
NPS 2024 består av tre delrapporter och en huvudrapport. Alla tre delrapporter kan läsas separat. Huvudrapporten beskriver utgångspunkter för NPS 2024 och ger en läsanvisning för delrapporterna. Resultaten redovisas i respektive delrapport.
I delrapport 1 presenteras en sammanslagen bild över vilka vårdformer och vårdnivåer legitimerad personal jobbar inom.
I delrapport 1 och 2 kan du ta del av två resurs- och kapacitetskartor som belyser hälso- och sjukvårdens respektive tandvårdens resurser och kapaciteter utifrån geografiska förutsättningar och prognostiserad befolkningsutveckling.
Sammnfattning av uppgifter i NPS 2024
- Sverige placerar sig på 10:e plats över tillgången på läkare per 1000 invånare jämfört med andra OECD-länder, samt på 12:e plats över tillgången på sjuksköterskor per 1000 invånare.
- År 2021 sysselsatte hälso-och sjukvården cirka 244 000 legitimerade inom hälso- och sjukvården samt tandvården, varav kvinnor utgjorde cirka 80 procent.
- År 2021 var majoriteten av legitimerad hälso- och sjukvårdspersonal sysselsatta i den specialiserade hälso- och sjukvården. 16 procent var sysselsatta på universitetssjukhus och 42 procent i annan specialiserad vård.
- Vårdtiden förväntas öka med 23 procent och antal specialistbesök med 13 procent fram till år 2042 om vårdkonsumtionen skulle vara densamma som 2022 men med en förväntad äldre befolkningssammansättning, utifrån SCB:s befolkningsprognos.
- Sjuksköterskor är den yrkesgrupp som flest kommuner och regioner rapporterar brist på för 2023, både grund- och specialistutbildade.
Stöd för att integrera personalplanering i utvecklingen av hälso- och sjukvården och tandvården
Vi ger ett stöd för att stärka Sveriges aktörers förmåga att planera utveckling av personalresurserna. Det innebär bland annat strategiskt stöd för att främja utveckling av multidisciplinära och multiprofessionella team och en effektiv användning av begränsade resurser för bästa möjliga patientnytta.
Ladda ner eller beställ kunskapsunderlag
Tillhörande dokument och bilagor
- Bilaga 1 – Tillgång på legitimerad hälso- och sjukvårdspersonal och grupper av legitimerad personal utifrån olika perspektiv – Nationella planeringsstödet 2024
- Bilaga 2 – Tillgång på specialistläkare inom samtliga specialiteter utifrån olika perspektiv – Nationella planeringsstödet 2024
- Bilaga 3-9 – Nationella planeringsstödet för legitimerad hälso- och sjukvård samt tandvårdspersonal 2024 – Nationella planeringsstödet 2024
Tillhörande dokument och bilagor
- Bilaga 1 – Jämförande statistiska sammanställningar över tillgång på legitimerad hälso- och sjukvårds- och tandvårdspersonal utifrån olika perspektiv – Bedömning av tillgång och efterfrågan på legitimerad personal i hälso och sjukvård samt tandvård
- Bilaga 2 – Tillgång på legitimerad hälso- och sjukvårdspersonal och grupper av legitimerad personal utifrån olika perspektiv – Bedömning av tillgång och efterfrågan på legitimerad personal i hälso och sjukvård samt tandvård
- Bilaga 3 – Tillgång på specialistläkare inom samtliga specialiteter utifrån olika perspektiv – Bedömning av tillgång och efterfrågan på legitimerad personal i hälso och sjukvård samt tandvård