Dela upp jobbet i äldreomsorgen – en bra idé?

Till 2033 kommer åldersgruppen som är 80 år eller äldre att öka i mycket större omfattning än åldersgrupperna som är i arbetsför ålder. Längre ner finns ett mer detaljerat diagram.

Allt fler kommuner delar upp arbetsuppgifter mellan olika personalkategorier inom äldreomsorgen, så kallad arbetsdifferentiering, som ett sätt att hantera kompetensförsörjningen. Samtidigt saknas forskning om vilka effekter det kan få, så det finns skäl att skynda långsamt. Genom att fler kommuner och verksamheter utvärderar sina initiativ kan kunskapen om arbetsdifferentiering och dess effekter successivt byggas upp.  

Våga prova nytt, men utvärdera.

Emanuel Åhlfeldt, utredare på Socialstyrelsen, uppmanar kommuner och verksamheter att noga utvärdera olika typer av satsningar, till exempel gällande differentiering. Han tipsar också om Socialstyrelsens utvärderingsstöd som ger vägledning under hela utvärderingsprocessen. 

Hälften av kommunerna ska införa arbetsdifferentiering 

Det visar en lägesbild från hösten 2024. Socialstyrelsens nationella kompetenscentrum för äldreomsorg har en panel med representanter från 142 kommuner, som regelbundet svarar på kortare enkäter från oss. Denna gång om arbetsdifferentiering.

Ett urval av resultaten från lägesbilden:

41 procent av kommunerna har fattat beslut om någon form av differentiering
32 procent av SÄBO har fattat beslut om någon form av differentiering
En majoritet av kommunerna anser att differentiering är positivt för brukare och personal
36 procent av kommunerna som arbetsdifferentierar har gjort eller genomför en utvärdering

Se hela Lägesbilden – Arbetsdifferentiering inom äldreomsorgen, december 2024

 

Till din hjälp...

Vill du lära dig mer? Eller har ni redan ett pågående projekt som ni vill utvärdera? Här finns både verktyg för utvärdering och möjlighet att fördjupa dig. Du kan också ta del av exempel från verksamheter som har testat differentiering som arbetssätt, och dela med dig av dina egna tankar och erfarenheter på LinkedIn. 

Socialstyrelsens arbete med kompetensförsörjning 

Vi blir allt fler äldre i Sverige samtidigt som det redan idag saknas personal inom äldreomsorgen. Vi behöver agera tillsammans på alla nivåer och skapa förutsättningar så att fler, med rätt kompetens, vill och kan arbeta i äldreomsorgen. För att äldre personer ska kunna leva ett självständigt liv så länge som möjligt, behöver vi också arbeta med förebyggande insatser och använda digital teknik på ett effektivt sätt.  

Socialstyrelsen bidrar genom att stötta beslutsfattare, chefer och medarbetare: 

  • med kunskap om styrning och ledning, samt kompetensutveckling, för att behålla och stärka personalen i äldreomsorgen
  • med analyser och stöd om bland annat nya arbetssätt och digitala lösningar 
  • med kunskap om förebyggande arbete, för att skjuta upp äldre personers behov av vård och omsorg.

Allt detta gör vi genom att lyfta fram aktuell forskning och beprövad erfarenhet.