Unga kvinnor vid bord tittar på mobiler. Tatueringar på arm i fokus.

Elevhälsan och ungdomsmottagningar viktiga för att upptäcka nätbaserat sexuellt våld mot unga

Publicerad:
Var femte gymnasieungdom har utsatts för sexuellt våld via sociala medier, meddelande-appar och andra digitala plattformar. Det handlar om allt från sexuella trakasserier till våldtäkt. Elevhälsan och ungdomsmottagningarna har en viktig roll i att upptäcka våldet – och nu finns ett nytt kunskapsstöd till hjälp. Missa inte heller webbinariet den 7 februari.

Kunskapsstödet om nätbaserat sexuellt våld är en del i ett större uppdrag om hälso- och sjukvårdens arbete mot sexuellt våld. Socialstyrelsen har nyligen publicerat tre rapporter i ämnet (se längre ner på sidan).

Att få en så kallad ”dickpic” eller en förfrågan om att skicka naket eller sexuellt innehåll mot sin vilja, är något som mer än varannan tjej råkat ut för det senaste halvåret. Killar kan förstås också utsättas, men det sker långt ifrån lika ofta. Och det ökar bland unga.

Att den här formen av kränkning är en våldshandling kanske man inte tänker på för att det är så vanligt. Men nätbaserat sexuellt våld förekommer i olika former, från sexuellt ofredande till våldtäkt.

En utövare utsätter flera offer

Det är vanligare att killar och män utövar nätbaserat sexuellt våld och att de som utsätts är oftare flickor och tjejer.

– Våldsutövaren kan vara en bekant person som en pojk- eller flickvän eller en kompis. Det kan också vara någon helt okänd. Vi ser att de som utsätter andra för nätbaserat sexuellt våld är få till antalet i förhållande till antalet utsatta. Utövarna utsätter alltså flera personer, säger Birgit Heuchemer, utredare och projektledare på Socialstyrelsen.

Våldet utövas främst via sociala medier och meddelandeappar som Snapchat, Discord, Instagram och Whatsapp.

Nedstämdhet och social isolering några av tecknen

Utöver icke-samtyckande sexting (utbyte av sexuella textmeddelanden, bilder eller filmer), tar Socialstyrelsens rapport upp hämndporr, sextortion (sexuell utpressning), grooming och nätbaserat sexuellt partnervåld.

– Elevhälsan och ungdomsmottagningarna har en viktig roll i att upptäcka ungdomar som både utsätts för och som utövar nätbaserat sexuellt våld. För att kunna arbeta både preventivt och med ökad upptäckt, behöver vi öka förståelsen för fenomenet och vara uppmärksamma på tecken hos barn och unga. Det kan vara nedstämdhet, ångest, depression, social isolering med mera, säger Anna Backman, utredare och vetenskaplig projektledare på Socialstyrelsen.

Skola och föräldrar också viktiga

Skola och föräldrar är också viktiga, eftersom en viktig preventiv åtgärd är att prata med barn och ungdomar om hur hälsosamma relationer ser ut, om digitala aspekter av deras liv och om hur man kan identifiera övertramp.

Andra identifierade, preventiva åtgärder är att diskutera sexualitet, kön och känslor, normer och olika aspekter av maskulinitet.

Webbinarium om att upptäcka nätbaserat sexuellt våld mot barn och unga

När: Fredag 7 februari 12.00–13.00

Hur: Digitalt via Teams | Ingen föranmälan

För vem: Du som möter barn och unga i din yrkesroll, till exempel om du jobbar inom elevhälsan och på ungdomsmottagning.

Läs mer och länk till webbinariet

Nya rapporter kartlägger vårdens arbete med sexuellt våld

Socialstyrelsen har publicerat tre rapporter på temat ”Att genomföra insatser för att stödja en jämlik och kunskapsbaserad hälso- och sjukvård för personer som har utsatts för sexuellt våld”.

Sammanfattning av alla tre rapporter

Brister i vården gällande sexuellt våld

"Fördjupad analys och kartläggning av hälso- och sjukvården för personer som har utsatts för sexuellt våld" kartlägger och analyserar vårdkedjan och vården av patienter som utsatts för sexuellt våld. Hela vårdkedjan genomlyses; barn och vuxna, akut och icke akut vård. Regionerna får konkreta förbättringsförslag. Rapporten innehåller även slutsatser kring behovet av kunskapsstöd och utbildning för hälso- och sjukvården.

Fördjupad analys och kartläggning av hälso- och sjukvården för personer som har utsatts för sexuellt våld

Nationellt kunskapscentrum för sexuellt våld behövs

"Behovet av ett nationellt kunskapscentrum för hälso- och sjukvården i frågor som rör sexuellt våld: Socialstyrelsens bedömningar och förslag" visar att ett nationellt kunskapscentrum skulle bidra till bättre vård för personer som utsatts för sexuellt våld, bland annat genom att samla, strukturera och sprida kunskap, agera länk mellan forskning, praktik och beslutsfattare och delta i internationella samarbeten.

Behovet av ett nationellt kunskapscentrum för hälso- och sjukvården i frågor som rör sexuellt våld: Socialstyrelsens bedömningar och förslag

Kunskapsstöd för särskilt utsatta

"Att stödja en jämlik och kunskapsbaserad vård – Kunskapsstöd med fokus på nätbaserat sexuellt våld och med fokus på personer med skadligt bruk och beroende som är utsatta för sexuellt våld" innehåller flera saker:

1) Ett samtalsstöd riktat till primärvården. Stödet hjälper vid ärenden där hemlösa personer eller personer med skadligt bruk eller beroende har utsatts för sexuellt våld.

2) Kunskapsstödet om nätbaserat sexuellt våld riktat till elevhälsan och ungdomsmottagningar.

Att stödja en jämlik och kunskapsbaserad vård – Kunskapsstöd med fokus på nätbaserat sexuellt våld och med fokus på personer med skadligt bruk och beroende som är utsatta för sexuellt våld