Dela upp jobbet i äldreomsorgen – en bra idé?

Publicerad:
Allt fler kommuner delar upp arbetsuppgifter mellan olika personalkategorier inom äldreomsorgen, så kallad arbetsdifferentiering. Det är ett av sätten som prövas för att hantera kompetensförsörjningen. Eftersom det saknas forskning på området är det extra viktigt att kommunerna följer upp sitt arbete.

Arbetsdifferentiering kan till exempel innebära att personal som saknar vård- och omsorgsutbildning utför serviceinsatser som städ, tvätt, inköp och matdistribution, medan undersköterskor utför mer kvalificerade omvårdnadsuppgifter.

– Som alltid är det viktigt att följa upp och utvärdera resultatet och konsekvenserna för de äldre och personalen när nya arbetssätt införs. Det är särskilt viktigt när det saknas forskning på området vilket är fallet när det gäller arbetsdifferentiering, säger Emanuel Åhlfeldt, utredare på Socialstyrelsen.

Han fortsätter:

– Socialstyrelsen har därför tagit fram ett utvärderingsstöd i dialog med några kommuner, som vi hoppas ska vara till hjälp.

Lägesbild: Arbetsdifferentiering inom äldreomsorgen, december 2024

Webbpuff-1920px.png

Att arbetsdifferentiering är en trend stärks av Socialstyrelsens nya lägesbild. Den visar att 41 procent av de tillfrågade kommunerna har fattat beslut om differentiering i hemtjänsten. Av dem har 36 procent utvärderat, eller håller på att utvärdera arbetssättet.

Lägesbild: Arbetsdifferentiering inom äldreomsorgen, december 2024Artikelnummer: 2024-12-9358|Publicerad: 2024-12-05

Temasida om arbetsdifferentiering

Det finns samlad information om arbetsdifferentiering i äldreomsorgen på vår webbplats. Där kan du bland annat:

  • ta del av lokala exempel och tips för utvärdering i ett inspelat webbinarium
  • få stöd för utvärdering
  • ta del av aktuell lägesbild av arbetsdifferentiering i landets äldreomsorg.

Temasidan: Dela upp jobbet i äldreomsorgen – en bra idé?