Cancer i Sverige – statistik och analys

Cancer är en av de största utmaningarna för både vår hälsa och vården. En av tre personer i Sverige kommer någon gång i livet att få en cancerdiagnos och andelen som insjuknar ökar.

Behovet av fakta och prognoser om cancer är stort. Det behövs för att identifiera trender, följa effekter av diagnostik och behandling och för att planera framtidens cancervård. I Socialstyrelsens analysverktyg kan du följa utvecklingen av 20 cancerformer.

I del ett av Cancer i Sverige 2025 presenteras insjuknade och dödlighet för olika typer av cancer utifrån perspektiv som ålder, kön, sjukvårdsregion, stadium och socioekonomi. Vi visar ett antal exempel och beskriver hur statistiken kan tolkas i temarapporten.

Under 2025 kommer vi publicera fler temarapporter med statistik över hur många av dem som lever idag som har eller har haft cancer, canceröverlevnad samt hur många Socialstyrelsen bedömer kommer insjukna i cancer i framtiden.

Här visar vi ett urval av resultaten. Statistiken i sin helhet hittar du i vårt analysverktyg.

Analysverktyg

Statistiken i verktyget ska tolkas med försiktighet

Det är viktigt att tolka statistiken vi redovisar med försiktighet. Inom statistiken gör man ofta skillnader mellan observationsstudier och kontrollerade studier. I resultat från kontrollerade studier kan man ofta uttala sig med stor säkerhet om hur saker förhåller sig, till exempel att läkemedel A lindrar sjukdom B. Det kan man vanligtvis inte göra baserat på observationsstudier.

Cancer i Sverige kan anses vara en observationsstudie. Vi kan med andra ord inte vara säkra på varför vi ser de skillnader vi ser i resultaten.

Fakta och tolkning av statistiken samt referenser hittar du i temarapporten.

Mer statistik i analysverktyget

I analysverktyget hittar du också statistik kopplat till utbildningsnivå och boendelän, vilket inte finns med i temarapport eller i diagrammen på webbsidorna.

Temarapport

Cancer i Sverige 2025 - Insjuknande och dödlighetArtikelnummer: 2025-2-9402|Publicerad: 2025-02-03

Urval av statistiken

Här ser du ett urval av statistiken som finns i analysverktyget och temarapporten.

Sammanfattning

Under tidsperioden 1970 till 2023 har insjuknandet i cancer ökat men dödligheten minskat. Det gäller för både kvinnor och män.

Det finns skillnader mellan könen. Fler män än kvinnor insjuknar i cancer, och fler män dör med cancer som underliggande dödsorsak.

Fler diagram om insjuknande och dödlighet i cancer

Fakta om statistiken

En viktig skillnad mellan Cancer i Sverige och andra rapporter om cancer är hur åldersstandardiseringen görs. Cancer i Sverige speglar läget utifrån Sveriges åldersfördelning och är därför är mindre lämplig för internationella jämförelser.

Ålder

Cancer i Sverige inkluderar åldrarna 20 år och äldre för samtliga cancerformer utom barncancer som redovisas för barn 0 till 19 år. För all cancer utom icke-melanom hudcancer redovisas även siffror för alla åldrar.

Beräkning av insjuknande

Cancer i Sverige räknar tumörer av samma typ och på samma plats en gång, medan annan rapportering kan använda sig av andra regler för vilka tumörer som ska tas med i beräkningen. Detta gör till exempel att antalet som insjuknar i bröstcancer skiljer sig åt i Cancer i Sverige jämfört med andra rapporter.

Åldersstandardiserade värden

Standardiseringen görs genom att vikta om måttet efter åldersfördelningen i befolkningen i Sverige 2023. Åldersstandardisering gör det möjligt att jämföra exempelvis regioner med olika åldersfördelning, eftersom det ger en bild av hur resultatet skulle varit om alla hade haft samma åldersfördelning.

Utan åldersstandardisering skulle det exempelvis kunna se ut som att en region är extra drabbad, när det istället handlar om att den regionen har många äldre som oftare får den sortens diagnos. Genom att standardisera lyfter man bort åldersfaktorn och kan då jämföra bättre hur det ser ut mellan olika grupper, till exempel regioner.

Källor

Statistiken är baserad på Cancerregistret och Dödsorsaksregistret hos Socialstyrelsen, Registret över totalbefolkningen, Utbildningsregistret och Geografidatabasen hos Statistiska centralbyrån, samt Områdestyper hos Boverket.

Kontakt

Frågor om cancer
Senast uppdaterad:
Publicerad: