Statistik om socialtjänstinsatser till barn och unga
Korta fakta
- År 2023 fick 25 800 barn och unga heldygnsinsatser. Två tredjedelar av dessa barn och unga fick vård i frivillig form.
- Hälften av alla heldygnsinsatser gavs till barn under 15 år.
- Det var något fler pojkar än flickor som fick heldygnsinsatser. Det gällde alla åldersgrupper utom 13–14 år där flickorna var något fler.
- Familjehem var den vanligaste placeringsformen, följt av HVB och stödboende.
- Antal barn som har fått heldygnsinsatser har minskat med en tredjedel under tidsperioden 2018–2023. Minskningen av heldygnsvård avsåg i första hand pojkar i frivillig vård. Under samma period ökade antalet barn och unga som fick öppna insatser med tre procent.
Källa: Statistik om socialtjänstinsatser till barn och unga 2023
Statistikpublikation
Barn och unga – insatser är en rapport som innehåller statistik om insatser som blir till barn och unga i individ- och familjeomsorgen.
Beställa anpassad statistik
Om du inte hittar den statistik du behöver i våra publikationer eller statistikdatabaser, kan du beställa statistik utifrån dina behov.
Beställa data för forskning
Här hittar du information om hur du gör för att beställa data från våra register för forskning . Registret skyddas av sekretess, därför kan data endast lämnas ut efter särskild prövning.
Källor till statistiken
Statistiken om socialtjänstinsatser till barn och unga grundar sig på uppgifter från registret över insatser för barn och unga . Registret innehåller information om givna heldygnsinsatser. Utöver det samlas även aggregerade uppgifter i om öppenvårdsinsatser. Det innebär att uppgifterna innehåller individuella uppgifter.
Det här ingår i statistiken
Statistiken om socialtjänstinsatser till barn och unga innehåller insatser som är behovsprövade och som beslutats enligt socialtjänstlagen eller lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga, LVU. Insatser till barn och unga utan biståndsbeslut ingår inte.
Statistiken innehåller bland annat tabeller över antal barn och unga placerade utanför det egna hemmet och de som får öppenvårdsinsatser. Uppgifterna redovisas i första hand på riksnivå men i en del fall även på kommunnivå.
Statistikens kvalitet
Statistikens kvalitet och bortfall beror på registrets kvalitet och bortfall. Förutsättningarna för uppgiftsrapporteringen, och därmed tillförlitligheten, varierar kraftigt mellan olika kommuner.
Jämförande statistik
Genom öppna jämförelser kan du jämföra kvaliteten på hälso- och sjukvårdens och socialtjänstens olika verksamheter över hela Sverige. Jämförelserna redovisas per kommun eller region. För vissa områden finns även jämförelser per sjukhus eller verksamhet.