Uppdrag om välfärdstekniks påverkan på verksamheter inom äldreomsorg
Socialstyrelsen har fått regeringsuppdraget att kartlägga och analysera lokala erfarenheter av att införa vanligt förekommande välfärdstekniker, avseende resurseffektivitet och kvalitetsutveckling i verksamheter inom bl.a. äldreomsorgen (S2024/00641 (delvis)). I rapporten ska myndigheten lyfta fram enkelt kvantifierbara faktorer för att beskriva den direkta nyttan med välfärdsteknik. I redovisningen ska Socialstyrelsen bedöma på vilket sätt införandet av välfärdsteknik har påverkat kvaliteten i de olika verksamheterna.
- Projektets syfte är att bidra med ökad kunskap om välfärdsteknikens påverkan på kommunala verksamheter avseende resurseffektivitet och kvalitetsutveckling.
- Effektmålet är att ge kommunerna stöd i deras införande och användning av välfärdsteknik. Ett ytterligare effektmål är att ge regeringen, och andra aktörer, ett bättre kunskapsunderlag i det fortsatta arbetet med att främja den digitala utvecklingen för en god vård och omsorg.
- Uppdraget kommer genomföras via intervjuer och hälsoekonomiska analyser av resurseffektivitet, baserat på verksamhetsdata från ett urval av kommunerna. Viss datainsamling via enkäter kan bli aktuell.
- I genomförandet av uppdraget ska Socialstyrelsen på lämpligt sätt ta till vara den erfarenhet och kunskap som finns hos Myndigheten för vård- och omsorgsanalys, kommuner, privata utförare och Sveriges Kommuner och Regioner. Samverkan och dialog med andra myndigheter och externa parter kan också komma att bli aktuellt.
- Projektet kommer resultera i en rapport som redovisar en kartläggning och analys av uppdragets frågeställningar. I uppdraget ingår inte att lämna förslag till regeringen.
Avrapportering
Uppdraget planeras att redovisas senast 2025-09-01.
Ansvarig utredare
Julia Lindström (Enheten för analyser av äldre- och funktionshindersfrågor)
Publicerad: