Vi använder kakor (cookies) för att ge dig en bättre upplevelse av vår webbplats. Läs mer om kakor

Revidering av indikatorer för god läkemedelsterapi hos äldre

Socialstyrelsen utvecklade i början av 00-talet, på uppdrag av regeringen, Indikatorer för utvärdering av kvaliteten i äldres läkemedelsterapi. Indikatorerna publicerades 2004. Syftet med dem var att: 1) ge stöd för att förbättra kvaliteten i äldres läkemedelsterapi och 2) fungera som instrument för att mäta och följa upp densamma. Indikatorerna har därefter utkommit i två reviderade versioner: 2010 och 2017 under namnet Indikatorer för god läkemedelsterapi hos äldre. Under de tjugo år som gått, har indikatorerna gett upphov till en rad initiativ och tillämpningar i och för vården, bland annat: rekommendationer för äldres läkemedelsbehandling, beslutsstöd för läkemedelsgenomgångar och regelbundna nationella uppföljningar av kvaliteten i äldres läkemedelsanvändning. Det har också skett tydliga förbättringar i äldres läkemedelsanvändning.

Det är nu sju år sedan indikatorerna senast reviderades. Behovet av en uppdatering är stort mot bakgrund av tillkomsten av nya riktlinjer och rekommendationer, liksom förändringar i läkemedelspanoramat hos äldre.

Arbetet med detta kommer att bestå av tre delar:

  • Revidering av de läkemedelsspecifika indikatorerna, i samverkan med externa sakkunniga inom klinisk farmakologi, farmaci, geriatrik och internmedicin.
  • Revidering av de diagnosspecifika indikatorerna, i samverkan med landets läkemedelskommittéer.
  • Remissrunda till myndigheter och organisationer med anknytning till hälso- och sjukvård eller äldreomsorg, samt pensionärsorganisationer.

Avrapportering

Uppdraget redovisas senast den 31 mars 2026.

Ansvarig utredare

Johan Fastbom (Enheten för epidemiologi och kvantitativa analyser)
Publicerad: