Öppna jämförelser av stöd till personer med psykisk funktionsnedsättning – socialpsykiatri
Öppna jämförelser av socialtjänst innehåller indikatorer och nyckeltal som på olika sätt belyser kvalitet och förutsättningar inom socialtjänstens olika verksamhetsområden. Jämförelserna kan bland annat användas för att följa upp och utveckla verksamheterna genom att bidra med underlag till uppföljning och visa utvecklingen över tid. De möjliggör också jämförelser med andra kommuner eller verksamheter med liknande förutsättningar.
Jämförelserna riktar sig främst till tjänstepersoner, till exempel chefer och kvalitets- och verksamhetsutvecklare. Men även beslutsfattare och politiker på olika nivåer har nytta av jämförelserna.
Resultat 2016–2024
Kort om resultaten
Resultaten visar bland annat:
- 27 procent av kommunerna uppger att de har uppsökande verksamhet för personer med psykisk funktionsnedsättning. Det är en ökning med 3 procentenheter jämfört med 2023. Motsvarande resultat innan pandemin 2020 var 32 procent, en minskning med 5 procentenheter.
- 86 procent av kommunerna uppger att de erbjuder personligt ombud till personer med psykisk funktionsnedsättning. Motsvarande resultat 2016 var 80 procent.
- 71 procent av kommunerna uppger att de erbjuder en öppen verksamhet för personer med psykisk funktionsnedsättning. Det är en ökning med 2 procentenheter jämfört med 2023 men fortfarande lägre än åren innan pandemin då andelen var mellan 76 och 80 procent.
Relaterade publikationer
Vägledning
Den här vägledningen riktar sig i första hand till personal inom socialtjänsten, psykiatrin samt missbruks- och beroendevården. Vägledningen bygger på kunskap och erfarenhet från praktiken och brukarorganisationer. Den behandlar medverkan och inflytande på såväl individnivå som verksamhets- och systemnivå.