Öppna jämförelser av social barn- och ungdomsvård
Öppna jämförelser av socialtjänst innehåller indikatorer och nyckeltal som på olika sätt belyser kvalitet och förutsättningar inom socialtjänstens olika verksamhetsområden. Jämförelserna kan bland annat användas för att följa upp och utveckla verksamheterna genom att bidra med underlag till uppföljning och visa utvecklingen över tid. De möjliggör också jämförelser med andra kommuner eller verksamheter med liknande förutsättningar.
Jämförelserna riktar sig främst till tjänstepersoner, till exempel chefer och kvalitets- och verksamhetsutvecklare. Men även beslutsfattare och politiker på olika nivåer har nytta av jämförelserna.
Resultat 2016–2024
Kort om resultaten
Resultaten visar bland annat:
- Andelen utbildade socionomer med minst ett års erfarenhet av barnutredningar utgör 82 procent av kommunernas handläggare inom den sociala barn- och ungdomsvården. Andelen har legat mellan 82 och 83 procent under de senaste fyra åren.
- Andelen utbildade socionomer med längre erfarenhet av barnutredningar har minskat något de senaste två åren. De med mer än tre års erfarenhet utgjorde i år 65 procent av kommunernas handläggare inom den sociala barn- och ungdomsvården, jämfört med 71 procent år 2022. De med mer än fem års erfarenhet utgjorde i år 46 procent, jämfört med 48 procent år 2022.
- Bland kommunerna hade 39 procent en aktuell överenskommelse om samverkan mellan den sociala barn- och ungdomsvården och tandvården. Detta har ökat varje år sedan 2016 då andelen var 28 procent.
Relaterade publikationer
Handbok
Handboken riktar sig framförallt till socialsekreterare och chefer inom socialtjänsten som arbetar med placeringar av barn och unga utanför det egna hemmet. Den syftar till att underlätta tillämpningen av det regelverk som gäller på området.