Öppna jämförelser av att motverka hemlöshet och utestängning från bostadsmarknaden
Öppna jämförelser av socialtjänst innehåller indikatorer och nyckeltal som på olika sätt belyser kvalitet och förutsättningar inom socialtjänstens olika verksamhetsområden. Jämförelserna kan bland annat användas för att följa upp och utveckla verksamheterna genom att bidra med underlag till uppföljning och visa utvecklingen över tid. De möjliggör också jämförelser med andra kommuner eller verksamheter med liknande förutsättningar.
Jämförelserna riktar sig främst till tjänstepersoner, till exempel chefer och kvalitets- och verksamhetsutvecklare. Men även beslutsfattare och politiker på olika nivåer har nytta av jämförelserna.
Resultat 2016–2024
Kort om resultaten
Resultaten visar bland annat:
- Fler kommuner uppger att de kan erbjuda insatsen Bostad först till personer i hemlöshet med skadligt bruk eller beroende och/eller med psykisk ohälsa. I början av 2024 kunde 35 procent av kommunerna erbjuda Bostad först. Motsvarande andel har sedan 2016 varit 19 till 22 procent.
- 45 procent av kommunerna har en aktuell överenskommelse om samverkan med bostadsföretag och hyresvärdar på övergripande nivå, om tillgång till bostäder för personer som har svårt att komma in på bostadsmarknaden. I den senaste mätningen 2022 var det 34 procent av kommunerna som hade en sådan överenskommelse.
- Hälften av kommunerna uppger att de genomfört en kartläggning av personer i hemlöshet de senaste två åren. Det är en högre andel än tidigare. Flera av kommunerna har dock angett att de avsåg Socialstyrelsens nationella hemlöshetskartläggning 2023, vilket inte indikatorn syftar på (det framgick också i enkäten).
Relaterade publikationer
Analys
Den här rapporten innehåller analys och åtgärdsförslag för att förebygga och motverka hemlöshet inom socialtjänstens ansvar och område. Rapporten riktar sig i första hand till beslutsfattare på nationell nivå, men även till politiker och tjänstepersoner inom socialtjänsten.