Öppna jämförelser av kommunal hälso- och sjukvård
Att stärka den kommunala hälso- och sjukvården är en viktig del i omställningen till en god och nära vård. Öppna jämförelser kan bidra i omställningsarbetet genom att
- skapa öppenhet och ge förbättrad insyn i offentligt finansierad hälso- och sjukvård
- ge underlag för uppföljning, analys, förbättring och lärande i verksamheterna
- initiera lokala, regionala och nationella analyser och diskussioner om verksamheternas kvalitet
- ge underlag för styrning och ledning och gemensam planering med regioner.
Resultat 2024
Nytt för 2024 är att du även kan se utvecklingen för enkätresultaten över tid i din kommun. Registerdata visar som tidigare vanligt förekommande diagnoser, läkemedelsbehandling samt fallskador och frakturer hos patienter i kommunal hälso- och sjukvård.
Registerdata kompletterar enkätresultaten och ger ett underlag för arbete med till exempel:
- kompetensutvecklingsplan för vård- och omsorgspersonal
- patientsäkerhetsarbete
- gemensam planering med region gällande vård och behandling.
Årets resultat visar bland annat följande:
- 96 procent av kommunerna har överenskommelser med regionen för samverkan om patienter inom kommunal hälso- och sjukvård som är beslutade i nämnd. Flera kommuner anger att överenskommelserna har kommit på plats utifrån samverkansarbetet för en god och nära vård.
- 52 procent av kommunerna har en kommunövergripande handlingsplan för det systematiska patientsäkerhetsarbetet som beslutats i nämnd. Det är en ökning med 12 procentenheter från föregående år.
- 30–50 procent av kommunerna har övergripande kompetensutvecklingsplaner, beslutade i nämnd, som omfattar basala hygienrutiner, demenssjukdom, läkemedelshantering, palliativ vård, munhälsa och munvård, fallförebyggande insatser, undernäring och rehabiliterande insatser. Resultaten har gått ner något sedan föregående år.
Enkätdata resultat 2024
- Excelfilen innehåller alla resultat redovisade på kommun-, läns- och riksnivå samt för socialförvaltningar i Göteborg och stadsdelsområden i Stockholm. På de mått det är möjligt att redovisas över tid görs detta. I Excelfilen beskrivs också indikatorerna och bakgrundsmåtten.
- Excelfilen innehåller alla resultat, men endast för 2024, redovisade på kommun-, läns- och riksnivå samt för socialförvaltningar i Göteborg och stadsdelsområden i Stockholm. I Excelfilen beskrivs också indikatorerna och bakgrundsmåtten.
Registerdata resultat 2024
I Excelfilerna hittar du indikatorer och mått från Socialstyrelsens hälsodataregister. Dessa är sökbara på kommun/län och rike samt presenteras över tid för
- ett urval förekommande diagnoser
- frakturer och fallskador
- läkemedelsbehandling.
Diagnoser och fallskador/frakturer – kommunal hälso- och sjukvård
- Excelfilen innehåller data över tid för andelen personer med diabetes, stroke, demenssjukdom, kronisk obstruktiv lungsjukdom (KOL), hjärtsjukdomar och depression som har hemsjukvård i ordinärt boende, kommunal hälso- och sjukvård på särskilt boende eller LSS-boende. Valbart på riksnivå, länsnivå och kommunnivå samt åldersgrupper, uppdelat på kön och boendetyp. För LSS-boende visas också diagnoserna autism, Downs syndrom, utvecklingsstörning och adhd. Andelen diagnoser för LSS-boende visas endast på riksnivå, uppdelat på kön.
- Excelfilen innehåller också data för fallskador samt höft- och lårfrakturer för hemsjukvård i ordinärt boende och särskilt boende. Data redovisade i treårs-medel. Valbart på riksnivå, länsnivå och kommunal nivå, uppdelat på kön och boendetyp.
- I Excelfilen finns beskrivning av indikatorerna, de centrala måtten samt den tekniska beskrivningen av datauttaget.
Läkemedelsbehandling – kommunal hälso- och sjukvård
- Excelfilen innehåller data över tid för personer med hemsjukvård i ordinärt boende eller särskilt boende som har vissa läkemedel. Valbart på riksnivå, länsnivå och kommunnivå samt åldersgrupper, uppdelat på kön och boendetyp.
- I Excelfilen finns också beskrivning av indikatorerna, de centrala måtten samt den tekniska beskrivningen av datauttaget.
Behöver din kommun stöd i att utveckla arbetet med indikatorerna för övergripande kompetensutvecklingsplaner och handlingsplan för patientsäkerhetsarbete? På kunskapsguiden finns ett stödmaterial för verksamhetsutveckling. I stödet hittar du exempelvis länkar till webbutbildningar och andra sorters stöd som kan användas för verksamhetsutveckling.
Metodbeskrivning 2024
- Metodbeskrivning 2024 – Öppna jämförelser – Socialtjänst och kommunal hälso- och sjukvård (pdf)
Tidigare års resultat
Resultaten av öppna jämförelser behöver kompletteras med andra underlag
Öppna jämförelser ger inte en heltäckande bild av hälso- och sjukvårdens och socialtjänstens kvalitet. Resultaten behöver därför kompletteras med andra underlag som är relevanta för verksamheten. De behöver också tolkas med hänsyn till regionala och lokala förutsättningar.