Förekomst av antibiotikabehandling i öppen vård

Förekomst av antibiotikabehandling i öppen vård

Nyckelord

Patientsäkerhet Fokusområde 2

Indikatorbeskrivning

Mått

Antal expedieringar av antibiotika per 1 000 invånare, åldersstandardiserade värden

Mätenhet

Per 1 000 invånare

Syfte

Det finns ett tydligt samband mellan ett lands antibiotikaanvändning och andelen resistenta bakterietyper. Med allt högre antibiotikaanvändning riskerar vi att hamna i en situation där patienter med allvarliga infektioner inte längre kan få effektiv behandling. Det finns ingen uttalad optimal nivå för användningen av antibiotika.  Behandlingsrekommendationer för vanliga infektioner är sammanställda av Folkhälsomyndigheten, Läkemedelsverket och Nationell arbetsgrupp Strama. Fullständiga behandlings-rekommendationer är publicerade av Läkemedelsverket och finns på www.lakemedelsverket.se.

Tolkning

Fokusområde 2: Tillförlitliga och säkra system och processer. Patientperspektiv: Rätt sorts antibiotika på rätt indikation minskar risken för otillräcklig effekt och för biverkningar av onödig antibiotikaanvändning. Systemperspektiv: Ändamålsenlig antibiotikaanvändning förutsätter återkommande kompetensutveckling, evidensbaserade riktlinjer och systematisk uppföljning av förskrivningsmönster. Adekvat antibiotikaanvändning minskar risken för resistensutveckling hos bakterier och behovet av upprepade kontakter och ökat vårdbehov på grund av otillräcklig behandlingseffekt minskar.  Onödig och icke evidensbaserad antibiotikabehandling bidrar till resistensutveckling och på samhällsnivå minskar möjligheterna för effektiv behandling med antibiotika vid framtida infektioner.

Önskat värde

Lågt

Typ av indikator

Process

Datakälla

Läkemedelsregistret, Socialstyrelsen

Felkällor och begränsningar

Förutom bortfall på värdemängder förekommer också bortfall av data. Beroende på hur läkemedelsförsörjningen organiseras i regionerna kan viss data saknas helt i receptstatistiken. Detta beror främst på följande: * I vissa regioner är det vanligare att administrera läkemedel i dagvård vid sjukhus istället för att förskriva dem på recept. I dessa fall hamnar dessa uppgifter under rekvisitionsläkemedel och inte under läkemedel på recept. Det gäller främst dyra läkemedel såsom cancerläkemedel och biologiska läkemedel vid behandling av reumatoid artrit och andra autoimmuna sjukdomar. * Vissa särskilda boenden har sina egna läkemedelsförråd som förser patienter med deras receptförskrivna läkemedel, istället för att de expedieras på apotek. Även i detta fall hamnar uppgifterna under rekvisitionsläkemedel och inte under läkemedel på recept. * Vacciner förskrivs oftast inte på recept utan beställs direkt till vaccinationsmottagningen. Även här hamnar uppgifterna under rekvisitionsläkemedel och inte under läkemedel på recept. Källa: Kvalitetsdeklaration. Statistik om läkemedel år 2023. Socialstyrelsen.

Teknisk beskrivning

Täljare

Antal uthämtade recept på antibiotika (ATC-kod: J01 exklusive J01XX05 metenamin).

I måttet ingår även dosrecept men ej förskrivning av djurläkemedel och annan förskrivning utförd av veterinärer.

Nämnare

Medelbefolkning hämtat från Statistiska centralbyråns befolkningsstatistik.

Publicerad: