Äldre med läkemedel som bör undvikas 

Äldre med läkemedel som bör undvikas 

Nyckelord

Patientsäkerhet Fokusområde 2

Indikatorbeskrivning

Mått

Andel äldre i befolkningen med minst ett läkemedel som bör undvikas till äldre om inte särskilda skäl föreligger. Avser personer 75 år och äldre, 31 december.

Mätenhet

Procent

Syfte

Med stigande ålder sker flera förändringar i kroppen som påverkar hur läkemedel omsätts och verkar i kroppen. Vissa läkemedel medför därmed en be-tydande risk för biverkningar hos äldre och bör därför undvikas i denna åldersgrupp. Dessa ingår i Socialstyrelsens nationella indikatorer för god läkemedelsterapi hos äldre, i form av indikatorn ”1.1 Preparat som bör undvikas om inte särskilda skäl föreligger”. Som olämpliga läkemedel räknas här långverkande bensodiazepiner, läkemedel med betydande antikolinerga effekter samt tramadol och propiomazin (se tabell nedan). Dessa läkemedel bör endast användas om det finns välgrundad och aktuell indikation och förskrivande läkare har bedömt att den förväntade nyttan med läkemedlet står i rimlig proportion till riskerna. Behandlingen bör vidare följas upp och omprövas regelbundet och med täta intervall.

Tolkning

Fokusområde 2: Tillförlitliga och säkra system och processer. Patientperspektiv: Risken för biverkningar och ogynnsamma effekter är större när vissa typer av läkemedel ges till äldre med sviktande organfunktioner. För att minska risken för läkemedelsrelaterade problem som kan bidra till försämrat hälsotillstånd och innebära ökat behov av akutbesök och sjukhusvård är det viktigt att olämpliga läkemedel och kombinationer av läkemedel inte blir ordinerade. Systemperspektiv: Tillgänglig och närvarande kompetens och teamsamverkan i vården kring läkemedelsfrågor minskar risken för att olämpliga läkemedel och kombinationer av läkemedel ordineras. Läkemedelsgenomgångar ökar möjligheterna till en helhetsbild av patientens läkemedelsbehandling och upptäckt av eventuella olämpliga kombinationer av läkemedel som kan ge vårdskador för individen och ökat behov av både öppenvård och sjukhussjukvård.

Önskat värde

Lågt

Typ av indikator

Process

Datakälla

Läkemedelsregistret, Socialstyrelsen

Felkällor och begränsningar

Denna indikator tar inte hänsyn till antalet olämpliga läkemedel som en patient använder och inte heller vilken/vilka doser av dessa läkemedel patienten är ordinerad. Vidare innehåller läkemedelsregistret endast information om läkemedel som är uthämtade från apotek, inte vad som är förskrivet eller vad patienten intar. Läkemedelsregistret omfattar inte läkemedel ordinerade i sluten vård eller dispenserade från läkemedelsförråd. Detta kan leda till en underskattning av läkemedelsanvändningen. Metoden att uppskatta aktuell läkemedelsanvändning innebär en viss osäkerhet, främst genom tolkningen av doseringsangivelser. Flera av läkemedlen enligt tabellen ovan kan ordineras med en variabel dosering (ex 1-2 tabletter, dosering vid behov), vilket medför en viss osäkerhet med ovan angiven metod för beräkning. Förekommer variabel dosering i olika grad i olika regioner skulle detta kunna leda till skillnader i utfallen mellan regionerna. Metoden mäter inte om behandlingen följs upp och/eller omprövas regelbundet.

Teknisk beskrivning

Täljare

Antal personer 75 år och äldre som den 31 december beräknas ha använt minst ett av de läkemedel som listas nedan.

  • Långverkande bensodiazepiner (N05BA01, N05CD02, N05CD03)
  • Tramadol (N02AX02)
  • Propiomazin (N05CM06)
  • Kodein (N02AJ06, N02AJ09, R05DA04) 
  • Glibenklamid (A10BB01)
  • Läkemedel med betydande antikolinerga effekter (A03AB, A03BA, A03BB, A04AD, C01BA, G04BD exkl. G04BD12, M03BC01, M03BC51, N02AG, N04A, N05AA02, N05AB04, N05AF03, N05AH02, N05BB01, N06AA, R06AA02, R06AA04, R06AB, R06AD, R06AE05, R06AX02)

OBSERVERA: inkontinensmedlet mirabegron (G04BD12) är inte antikolinergt.

Nämnare

Totalt antal personer 75 år och äldre i befolkningen 31 december, hämtat från Statistiska centralbyråns befolkningsstatistik.

En aktuell läkemedelslista konstrueras för varje individ vid en given tidpunkt (punktprevalens). I ett datauttag från läkemedelsregistret, omfattande en tremånadersperiod bakåt i tiden från den studerade tidpunkten, uppskattas aktuell läkemedelsanvändning vid denna tidpunkt, utifrån uppgifter om tidpunkt för uttag, mängd uttaget läkemedel samt ordinerad dosering. Beräkning av ordinerad dos kräver tolkning av doseringsangivelser som idag endast är registrerad som fri text. Ibland måste vissa antaganden göras, då informationen om dosering är ofullständig eller saknas.

Läkemedelsregistret innehåller uppgifter på individnivå om alla uthämtade läkemedel på recept och via dosdispensering. Den geografiska indelningen per region baseras på personernas hemort enligt folkbokföringen.

Publicerad: