Tillfällig hemtjänst kan bli dyr utmaning för semesterkommuner
En del äldre personer som beviljats hemtjänst i den kommun där de är permanent bosatta flyttar ut till sina fritidshus under sommarhalvåret. De har då rätt att få tillfällig hemtjänst från den kommunen som de flyttar till. Eftersom de bostäderna ofta ligger mer avskilt än den ordinarie bostaden blir kostnaderna ibland betydligt högre – men ersättningen är densamma.
– Särskilt dyrt kan det bli för kust- och skärgårdskommuner där fast broförbindelse saknas och hemtjänstpersonalen kan behöva ta färja till sommarhus ute på öarna. Det innebär längre restider som gör att kostnaderna blir betydligt högre än normalt, säger Charlotte Fagerstedt, utredare på Socialstyrelsen.
Drygt hälften av landets kommuner har utfört tillfällig hemtjänst under den kartlagda perioden 1 oktober 2023 till och med 30 september 2024. Den övervägande andelen av dessa utförde hemtjänstinsatser för bara ett fåtal personer. Men 19 kommuner utförde tillfällig hemtjänst åt mellan 21 – 104 personer.
Mest tillfällig hemtjänst utförs i kommuner nära havet
Det är framförallt kommuner som ligger i kustlandskap som Bohuslän, Halland, nordöstra Skåne, Blekinge, Öland och Gotland samt Stockholms skärgård som erbjuder hemtjänstinsatser under sommarhalvåret. Borgholms kommun på Öland tar emot personer från hela 36 andra kommuner, det högsta antalet i landet.
Hälften av kommunerna tycker att den tillfälliga hemtjänsten fungerar bra, men hälften tycker att det fungerar dåligt. Det är framförallt de kommuner som utför mycket hemtjänst som pekar på svårigheter med planering och finansiering när sommaren kommer och hemtjänstinsatserna ökar.
– Det man framförallt påpekar är att förberedelsetiden för att kunna erbjuda fler personer hemtjänst inte räcker till men även att fritidshusen har lägre standard och inte alltid är anpassade efter de behov som de äldre personerna har, säger Charlotte Fagerstedt.
De kommuner som tar emot flest hemtjänsttagare behöver också rekrytera extrapersonal under en begränsad tid, något som är såväl utmanande som tidskrävande.
Semesterkommuner får inte täckning för ökad kostnad
De flesta kommuner betalar samma ersättning till semesterkommunerna som hemtjänsten normalt kostar i hemkommunen. Detta trots att kostnaderna ofta blir betydligt högre än i hemkommunen och det är den som bestämmer vilken ersättning vistelsekommunen får. Men det finns också kommuner som betalar en högre ersättning till vistelsekommunerna.
– Lagstiftningen hindrar för närvarande vistelsekommunerna att kräva relevant ersättning för sina ökade kostnader, för det skulle en lagändring krävas, säger Charlotte Fagerstedt.