Sverige har tagit emot över 200 patienter från Ukraina
Kriget i Ukraina har nu pågått i snart tre år och medfört tusentals skadade vilket skapat ett enormt tryck på landets sjukvård. För att avlasta det ukrainska sjukvårdssystemet har närmare 3 800 patienter evakuerats till 22 länder i Europa. Av dessa har 211 fått vård i Sverige, vilket gör Sverige till det sjunde största mottagarlandet.
– En stor del av de patienter som tagits emot i Sverige är cancerpatienter som behöver långsiktig vård. Vi har också tagit emot evakuerade soldater med svåra splitterskador, vilka kräver avancerad specialistvård och rehabilitering. Ytterst handlar det här om att bidra och hjälpa Ukraina där hälso- och sjukvården under en lång tid befunnit sig i en mycket svår situation, säger Björn Eriksson.
Evakueringarna samordnas av Emergency Response Coordination Centre ERCC, och är en del av EU:s civilskyddsmekanism. ERCC fungerar som ett operativt centrum för att koordinera hjälpinsatser och fördela resurser mellan medlemsländerna. I Sverige fördelas de ukrainska patienterna mellan landets sju universitetssjukvårdsregioner utifrån respektive regions vårdkapacitet.
Fakta: Stöd till Ukraina
- 2022 donerade Socialstyrelsen vid tre tillfällen skyddsutrustning, ventilatorer, kirurgiska instrument, hand- och ytdesinfektion, samt medicinskteknisk utrustning. Sammanlagt värde var 36 467 120 kronor och vikt var 168 ton.
- 2023 donerades det vid tre tillfällen skyddsutrustning och infusionsvätskor (läkemedel), ventilatorer och kirurgiska instrument till ett värde av 10 379 100 kronor och en vikt på 34 ton.
- 2024 har det hittills donerats ventilatorer och kirurgiska instrument för 14 000 000 kronor och en vikt på 5,2 ton.