Socialstyrelsen överväger återbetalning på 10,6 miljoner
Socialstyrelsen inledde under senvåren en fördjupad granskning av Botkyrka kommuns användning av 2023 års statsbidrag för sociala insatser i utsatta områden. Syftet var att säkerställa att det utbetalda statsbidraget använts på ett korrekt sätt.
Granskningen, där det bland annat ingått två besök i kommunen, visar hittills att det finns brister i kommunens hantering av statsbidraget.
Bristerna handlar bland annat om:
- Det saknas underlag för flera kostnader.
- Fakturaunderlag har varit bristfälliga då det inte tydligt framgått vad fakturan avser.
- Redovisningen har inte varit transparent. Det har inte varit möjligt att säkerställa att alla medel använts i enlighet med bidragens syfte.
- Ett antal aktiviteter bedöms ej uppfylla syftet med bidraget.
Socialstyrelsens preliminära bedömning är att 10,6 miljoner kronor, utöver de drygt 400 000 kronor som kommunen redan betalat tillbaka, har använts felaktigt och därför överväger Socialstyrelsen att den summan ska betalas tillbaka.
– Det är väldigt viktigt att våra statsbidrag används på rätt sätt och att man tydligt kan följa hanteringen av pengarna. Det finns inga undantag. Brister i den hanteringen skadar inte bara förtroendet för lagar och regler utan slår mot barn och unga i utsatta områden som har behov av stora insatser, säger Björn Eriksson.
Han framhåller att det faller ett stort ansvar på en mottagare av statsbidrag att använda skattemedel på ett korrekt sätt.
– Vi förväntar oss att offentliga huvudmän använder pengarna på rätt sätt. När en kommun väljer att ta del av ett statsbidrag förbinder de sig att använda medlen i enlighet med de villkor som ställs i regeringens uppdrag och som anges av Socialstyrelsen. Får vi reda på att man inte gör det har vi rätt att återkräva hela eller delar av statsbidraget, säger Björn Eriksson.
Nu får Botkyrka kommun möjlighet att komma med synpunkter på det som Socialstyrelsen har kommit fram till. Efter det fattas ett slutligt beslut i hur mycket som till slut ska betalas tillbaka.
Vad händer nu?
- Enligt 25 § förvaltningslagen (2017:900) och Socialstyrelsens process för statsbidragshantering ska en mottagare av statsbidrag alltid ges tillfälle att yttra sig innan myndigheten fattar beslut om ett eventuellt återkrav.
- Det innebär att Socialstyrelsens bedömning kan ändras. Yttrande ska ha kommit in till Socialstyrelsen senast den 17 januari 2025. Därefter tar Socialstyrelsen del av yttrandet och bedömer om vi ska gå vidare med återkravet eller ej.
Fakta
- Socialstyrelsen fick i december 2020 regeringens uppdrag att genomföra en treårig satsning i syfte att motverka att barn och unga dras in i eller på andra sätt drabbas av kriminalitet. Satsningen pågick mellan åren 2021–2023 i 28 kommuner, med socialt utsatta områden. Under 2023 finansierade satsningen exempelvis över 200 fältassistenter, varav merparten heltidsanställningar.