Sjuktransporter i Sverige – flera åtgärder behövs för att möta behoven i kris och krig
Sjuktransporter är en förutsättning för en fungerade hälso- och sjukvårdskedja. Socialstyrelsen har tillsammans med E-hälsomyndigheten gjort en kartläggning av sjuktransporter i Sverige vid kris och krig. Av kartläggningen framgår att rutiner och strukturer kring sjuktransporter finns på plats och är övade. Däremot saknas vissa delar för att Sverige ska kunna leva upp till den förväntan som kommer med Natomedlemskapet vad gäller sjuktransporter och medicinska evakueringar.
Behov av nationell samordning
Det finns flera typer av sjuktransporter och förstärkningsresurser i Sverige, men den nationella samordningen behöver stärkas. Därför lägger Socialstyrelsen och E-hälsomyndigheten nu ett förslag till en plan för nationell samordning av sjuktransporter vid kris och krig. Ytterligare en utmaning som identifierats är svårigheten att få en snabb nationell lägesbild av sjuktransporter.
– Idag saknas både tekniska och juridiska förutsättningar för att dela information mellan sjukvårdsaktörer. Det gör det svårt att få en nationell lägesbild över sjuktransporter. Vi ser att data behöver tillgängliggöras samt utreda om det behövs lagändringar. Till exempel ser vi ett behov att införa en skyldighet för regionerna att dela data, säger Gunilla Nordlöf, generaldirektör på E-hälsomyndigheten.
Fler fordon behövs
I händelse av kris eller krig behöver det också finnas möjlighet att förstärka sjukvården genom att använda andra myndigheters eller organisationers transportresurser. Det kan också vara aktuellt att bygga om vissa typer av fordon för att skapa ytterligare sjuktransportresurser.
– För att öka kapaciteten behöver vi få till en sammanhållen planering och samordning. Vi behöver utnyttja möjligheten att bygga om vissa civila fordon för att användas för sjuktransport. Det kan handla om regionbussar som modifieras för att kunna förflytta skadade eller tåg som byggs om till mobila sjukvårdsenheter för att kunna transportera patienter längre sträckor, säger Björn Eriksson.
Kartläggningen som Socialstyrelsen och E-hälsomyndigheten gjort har nu lämnats över till sjukvårdsminister Acko Ankarberg på Socialdepartementet.
– Sjukvården fyller en samhällsviktig funktion vid kris och krig och sjuktransporter måste fungera effektivt. Socialstyrelsen och E-hälsomyndigheten har därför haft regeringens uppdrag att kartlägga de nationella resurserna som finns och lämnar förslag på åtgärder som de, med andra aktörer, identifierat för att skapa en nationell samordnad plan för sjuktransporter. Vi kommer nu skyndsamt att bereda frågan och överväga nästa steg, säger Acko Ankarberg.