Positiv trend för ökad patientsäkerhet
I uppföljningen som utgått från den nationella handlingsplanen för ökad patientsäkerhet i hälso- och sjukvården – ”Agera för säker vård” – har Socialstyrelsen följt utvecklingen av patientsäkerheten de senaste 5-10 åren. Det kan exempelvis handla om hur det ser ut med tillgänglighet och överbeläggningar men också om hur lång tid det tar tills man får en första läkarbedömning på akuten eller hur lång tid det tar för ambulansen att hämta upp en patient. I det faktablad som nu föreligger har förändringar noterats för 31 av sammanlagt 59 så kallade indikatorer.
– Visionen är att patienter ska erbjudas en god och säker vård – överallt och alltid. Och faktum är att resultatet har förbättrats för hela 19 av 31 indikatorer där utvecklingstrender har kunnat noteras, säger Mattias Fredricson, avdelningschef på Socialstyrelsen.
Med hjälp av indikatorerna som på olika sätt speglar om vården varit säker kan man se att exempelvis vårdskadorna har minskat och att riskförebyggande åtgärder och patienternas upplevelse av delaktighet har ökat.
Ett område där en tydlig förbättring kan ses är skador och vårdskador inom allmän vuxenpsykiatri som nära nog halverats under perioden 2019–2023. En annan sak som mätts är hur mycket antibiotika som förskrivs inom tandvården där trenden varit tydligt nedåtgående under den senaste tioårsperioden.
Försämrad tillgänglighet inom barn- och ungdomspsykiatrin
Områden där tydliga försämringar skett gäller exempelvis tillgången till vård och behandling inom barn- och ungdomspsykiatrin. Andelen barn och unga där utredning startat inom 30 dagar har minskat från drygt 82 procent 2015 till knappt 50 procent 2023.
– Det här har vi även noterat i den kartläggning av tillgängligheten inom barn- och ungdomspsykiatrin som Socialstyrelsen nyligen tog fram och som visade att omkring 70 procent av resurserna slukas av utredning och behandling av adhd där antalet patienter ökat kraftigt under senare år, säger Mattias Fredricson.
Grafisk visualisering av utvecklingen
Från och med idag kommer några av de indikatorer som Socialstyrelsen undersökt även att visualiseras på Socialstyrelsens webbplats.
– Genom att några av indikatorerna för patientsäkerhet nu visualiseras går det nu att följa och jämföra några av perspektiven i utvecklingen av patientsäkerhetsarbetet nationellt, i regioner och kommuner, säger Marianne Aggestam, utredare på Socialstyrelsen.
Socialstyrelsens övergripande stöd för ökad patientsäkerhet fortsätter och mot slutet av våren kommer även en uppdaterad nationell handlingsplan för ökad patientsäkerhet, som gäller för 2025-2030.