Ökad rörlighet bland nyutexaminerade sjuksköterskor utmanar kompetensförsörjningen
En ny rapport lyfter fram ökad rörlighet bland grundutbildade sjuksköterskor och deras betydelse för kontinuitet inom svensk hälso- och sjukvård. Studien, som omfattar sjuksköterskor examinerade 2014, 2017 och 2019, visar att var femte sjuksköterska som började i en region bytte till kommunala eller privata vårdgivare under perioden januari 2020 till december 2022.
– Att allt fler sjuksköterskor väljer att lämna regionerna för privata vårdgivare är en trend som vi har sett över tid. Bland annat har vi sett att andelen sjuksköterskor inom hälso- och sjukvården som arbetar hos privata aktörer har ökat från 13 procent 2002 till 21 procent 2022, säger Mattias Fredricson, avdelningschef på Socialstyrelsen.
Erfarna sjuksköterskor viktiga för offentliga vård
Den ökade rörligheten innebär utmaningar för hälso- och sjukvården på systemnivå. När fler och fler sjuksköterskor lämnar den offentliga vården för privata vårdgivare och bemanningsföretag minskar kapaciteten att möta patienter med komplexa vårdbehov och bedriva forskning.
En annan utmaning blir att nyutexaminerade sjuksköterskor introduceras i arbetet av mindre erfaren personal, vilket påverkar kvaliteten på handledningen. Det blir också svårare för regionerna att ta emot studenter under deras utbildning, eftersom erfarna handledare saknas.
– Det är oroande att många sjuksköterskor lämnar regionerna efter ett par år, eftersom det blir svårare att bedriva vård för regionerna. Privata vårdgivare och bemanningsföretag har naturligtvis också en roll i sjukvårdssystemet. Samtidigt behöver vi lyfta vikten av att erfarenhet och kompetens finns där vårdbehoven är stora och komplexa, säger Mattias Fredricson.
Om den nuvarande trenden med en ökad rörlighet fortsätter finns en risk att regioner och kommuner inte kan säkerställa en stabil personalförsörjning. Kvalificerad personal är avgörande för att upprätthålla en svensk hälso- och sjukvård med hög patientsäkerhet och god vårdkvalitet.
– I den här rapporten lyfter vi en utmaning kopplad till kompetensförsörjning. För att hitta lösningar på framtidens kompetensförsörjning behöver alla hjälpas åt. Enskilda vårdgivare kan inte lösa problemen själva, säger Mattias Fredricson.
Fakta
- Sjuksköterskor är ett av de stora bristyrkena i Sverige, och därför genomför Socialstyrelsen, SCB och UKÄ gemensamt flera studier som syftar till att öka kunskapen om sjuksköterskors etablering på arbetsmarknaden och deras rörelsemönster. Detta är delrapport 2 av 3, och den handlar om sjuksköterskor och deras etablering samt rörelsemönster på arbetsmarknaden.
- I denna rapport undersöker vi bland annat var grundutbildade sjuksköterskor inleder sin karriär, hur länge de stannar innan de byter arbetsplats, samt vad de byter till för vårdgivare.
- Ungefär var femte sjuksköterska som började inom regionen bytte till privat eller kommunal sektor efter 36 månaders tid under perioden januari 2020 till december 2022.
- Byten av vårdgivare var vanliga bland sjuksköterskor som tog examen 2014, 2017 och 2019, men omfattningen skilde sig åt. Bland de som tog examen 2019 hade 20 procent bytt vårdgivare fram till december 2022, medan andelen för de som tog examen 2017 var 21 procent. För de som tog examen 2014 var andelen lägre, endast 14 procent. Andelen sjuksköterskor som arbetade för bemanningsföretag ökade för de som tog examen 2017 och 2019 med 5 respektive 6 procentenheter, medan ökningen bland de som tog examen 2014 var mer blygsam, endast 1 procentenhet.