Miljarder i statsbidrag lyft för äldreomsorgen
Förra året delade kommuner och regioner på närmare nio miljarder kronor i riktade statsbidrag med syfte att särskilt stärka äldreomsorgen i landet och i den nya rapporten redovisar Socialstyrelsen hur sex av bidragen använts. Det är första gången flera statsbidrag inom samma område redovisas samlat på det här sättet. Framförallt har bidragen använts till omfattande satsningar på kompetensutveckling och vidareutbildning för personalen.
– Bara inom det så kallade Äldreomsorgslyftet deltog under 2023 cirka 28 000 personer i kortare eller längre kurser och utbildningar, säger Johanna Freed.
Mottagarna vill gärna ha mer flexibla bidrag
Kommuner och regioner är till största delen positiva till de riktade statsbidragen och anser att de har ett viktigt syfte. Dock skulle många gärna se att bidragen i högre utsträckning var mer flexibelt utformade så att de kan användas utifrån lokala behov och prioriteringar.
– Liksom tidigare är det många av mottagarna som pekar på svårigheten att använda medlen för långsiktiga behov när de bara kan sökas för ett år i taget, säger Johanna Freed.
Statsbidragen skulle kunna ha större effekt
Socialstyrelsen konstaterar i rapporten att det kan finnas vinster med att exempelvis slå ihop statsbidrag med liknande syften, då de riskerar att motverka varandra. Ett av bidragen var avsett att öka antalet undersköterskor med specialistkompetens. Där har bara lite drygt hälften av bidraget använts.
– Det kan delvis bero på att det haft samma ändamål och riktat sig till samma målgrupp som statsbidraget till Äldreomsorgslyftet. Om de bakats samman hade också mottagarnas börda för administration kunnat minskas, säger Johanna Freed.
Statsbidragens syfte att stärka äldreomsorgen, framförallt vad gäller kompetenshöjning, har helt eller delvis främjats enligt Socialstyrelsen. Men myndigheten menar samtidigt att det är svårt att fastställa hur många fler med relevant utbildning som faktiskt arbetar inom äldreomsorgen till följd av de sex statsbidragen man nu granskat.