Cancer på väg att bli den vanligaste dödsorsaken

Publicerad:
Cancer är en av våra största hälsoutmaningar. En av tre personer i Sverige förväntas någon gång få en cancerdiagnos, och över 600 000 människor lever idag med, eller har haft sjukdomen. Cancer förväntas snart vara den vanligaste dödsorsaken bland kvinnor.

Sedan 1970-talet har insjuknandet i cancer ökat. Tack vare framsteg inom forskning, vård och tidig diagnostik har dödligheten i många cancerformer minskat både bland män och kvinnor – men stora utmaningar kvarstår.

För att möta dessa utmaningar lanserar Socialstyrelsen nu ett nytt analysverktyg som ska ge en djupare inblick i cancerns utveckling och skillnader över landet.

– Vårt mål är att alla, oavsett var de bor eller vilken bakgrund de har, ska få tillgång till bästa möjliga cancervård. Detta verktyg hjälper oss att identifiera geografiska och socioekonomiska skillnader som grund för vårdens riktade insatser, säger Björn Eriksson, generaldirektör på Socialstyrelsen.

Sammanfattning

Under tidsperioden 1970 till 2023 har insjuknandet i cancer ökat men dödligheten minskat. Det gäller för både kvinnor och män.

Det finns skillnader mellan könen. Fler män än kvinnor insjuknar i cancer, och fler män dör med cancer som underliggande dödsorsak.

Skillnader mellan regioner och grupper

Statistikrapporten visar att insjuknande och dödlighet i cancer varierar beroende på var i Sverige du bor och vilken socioekonomisk bakgrund du har. Ett exempel är malignt melanom. I början av 1970-talet insjuknade mellan 7 och 12 personer per 100 000 invånare i malignt melanom i huden. Sedan dess har insjuknande i malignt melanom ökat kraftigt i samtliga regioner bland både män och kvinnor. Ökningen har varit störst i sydöstra och södra sjukvårdsregionerna, där mellan 62 och 77 personer per 100 000 invånare insjuknade per år 2019–2023.

Det finns även skillnader mellan män och kvinnor. Det är generellt fler män än kvinnor som drabbas av cancer, med sedan mitten av 2000-talet har cancerdödligheten minskat i snabbare takt för män än för kvinnor. Statistiken visar även att vissa cancerformer ökar bland kvinnor och snart förväntas cancer bli den vanligaste dödsorsaken bland kvinnor.

Positiva trender – tidig upptäckt räddar liv

Även om insjuknandet i flera cancerformer ökat över tid, har dödligheten minskat påtagligt, till exempel i bröstcancer, tarmcancer och barncancer.

Cancer är fortsatt den näst vanligaste dödsorsaken i Sverige efter cirkulationsorganens sjukdomar, men förväntas snart vara den vanligaste dödsorsaken bland kvinnor. Denna förändring beror inte på att dödligheten i cancer ökat, utan att dödligheten i cirkulationsorganens sjukdomar har minskat i en snabbare takt än dödligheten i cancer.

– Vi ser tydliga framgångar tack vare systematiska insatser som screening och nya behandlingsmetoder. Tidig upptäckt är avgörande för framgångsrik behandling, säger Mef Nilbert, sakkunnig på Socialstyrelsen.

Dessa resultat visar på vikten av fortsatt forskning och tillgång till cancervård av hög kvalitet.

Framtidens cancerstatistik

Det nya analysverktyget är ett viktigt steg i kampen mot cancer. I första versionen innehåller det information om insjuknande och dödlighet i 20 olika cancerformer, inklusive barncancer och ovanliga diagnoser. Data kan analyseras baserat till exempel på region, ålder, stadium och socioekonomiska faktorer. Under 2025 planeras också data kring prognoser och andelen som lever med en cancerdiagnos att läggas till.

– De skillnader i insjuknande och överlevnad vi ser är systematiska och utbredda. Orsakerna är en komplicerad mix av olika faktorer. Analysverktyget sätter ljus på skillnader och ger unika möjligheter för beslutsfattare, forskare och vårdgivare att analysera cancerns utveckling. Med fakta kan vi se skillnader och rikta strategiska insatser till grupper med högre risk att insjukna säger Mef Nilbert.

Kontakt

Presstjänsten
Telefon: 075-247 30 05