RSS

Pressmeddelanden och nyheter

Verksamhetsområden
Press
Årtal
  • Vården behöver erbjuda samtal om levnadsvanor till fler

    Nyhet

    En stor del av befolkningen drabbas av kroniska sjukdomar och risken ökar vid ohälsosamma levnadsvanor. Hälso- och sjukvården och tandvården har en viktig roll genom att erbjuda rådgivning till patienter där hälsoproblemen kan hänga ihop med tobak och nikotin, riskbruk av alkohol, ohälsosamma matvanor och otillräcklig fysisk aktivitet. I Socialstyrelsens uppdaterade nationella riktlinjer finns rekommendationer för hur vården kan prioritera och erbjuda stöd till dem med störst behov.

  • Socialstyrelsen och regionerna i unik beredskapsövning

    Nyhet

    I oktober inleddes den största hälso- och sjukvårdsövningen i modern tid i Sverige och under november och december ska Socialstyrelsen tillsammans med alla landets regioner öva för att stärka beredskapen vid händelser med ett mycket stort antal skadade, så kallade masskadehändelser.

  • Färre anmäler sig till donationsregistret

    Nyhet

    Under årets donationsvecka, som i år firade 15-årsjubileum, var det betydligt färre personer som anmälde sig till donationsregistret än normalt. Sett till det totala antalet anmälningar hittills i år är trenden också vikande. ”Det stämmer och det är naturligtvis olyckligt”, säger Anna Aldehag, enhetschef för Nationellt donationscentrum på Socialstyrelsen.

  • Miljarder i statsbidrag lyft för äldreomsorgen

    Nyhet

    I en ny rapport redovisar Socialstyrelsen hur flera riktade statsbidrag för att stärka äldreomsorgen i landet har använts under 2023. ”Generellt har statsbidragen använts till det de avsetts för, men de skulle också ha kunnat bli ännu mer träffsäkra”, säger Johanna Freed, enhetschef på Socialstyrelsen.

  • Donationsveckan firar 15-årsjubileum

    Nyhet

    För att uppmärksamma det stora behovet av organ- och vävnadsdonation inleds nu på måndag den årliga Donationsveckan. Syftet är att öka antalet anmälningar till Donationsregistret så att fler kan få möjlighet till en livskvalitetshöjande eller till och med livräddande transplantation. Kampanjveckan som görs på Socialstyrelsens initiativ arrangeras i år för 15:e gången och pågår den 4‒10 november.

  • Socialstyrelsen: Sverige behöver en fristående nationell blodorganisation

    Nyhet

    Tillgången på blod är av kritisk betydelse för hälso- och sjukvården, inte minst vid händelser med många svårt skadade eller i värsta fall krig. Men för att i framtiden kunna säkerställa landets behov av blod behöver verksamheten organiseras på ett helt annat sätt än idag. Därför föreslår Socialstyrelsen att Sverige inrättar en ny blodorganisation som är nationell och fristående, och som inte drivs av regionerna.

  • Brist på vikarier utmaning för äldreomsorgen i norra Sverige

    Nyhet

    Åtta av tio kommuner i norra Sverige har svårt att rekrytera tillräckligt med personal till äldreomsorgen sommartid och allra svårast är det i övre Norrland. Det har i vissa fall inneburit att aktiviteter ställts in och att kvaliteten i läkemedelshanteringen påverkats. Det är några av slutsatserna i Socialstyrelsens kartläggning av bemanningen inom äldreomsorgen i somras.

  • Positiv trend för äldres mående

    Nyhet

    Mer än var tredje som har hemtjänst eller bor på särskilt boende för äldre bedömer sitt allmänna hälsotillstånd som ganska eller mycket gott och färre än tidigare upplever ängslan, oro eller ångest. Drygt åttio procent tycker att personalen har god kompetens och tillräckliga språkkunskaper för att utföra sitt arbete hos dem. Det är några av resultaten i undersökningen ”Vad tycker de äldre om äldreomsorgen?” där personer över 65 år svarar på frågor.

  • Ny riskbedömning av blodgivare kan ge kortare karenstid

    Nyhet

    Om individbaserad riskbedömning införs i Sverige kan lika lång karenstid tillåtas för alla blodgivare efter en ny sexuell relation. Men det förutsätter ett införande av så kallad NAT-test för smittscreening, något som nu Socialstyrelsen rekommenderar för att bibehålla patientsäkerheten.

  • Sjukvården i fokus i svensk Natoövning

    Nyhet

    För sex månader sedan blev Sverige medlem i Nato och i måndags påbörjades en omfattande Natoövning på svensk mark. Tillsammans med Försvarsmakten, Socialstyrelsen och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, ska Sveriges förmåga som värdland prövas vid en storskalig evakuering av skadade. "Att vi nu övar är en viktig del i vidareutvecklingen av det svenska totalförsvaret", säger Taha Alexandersson, beredskapschef på Socialstyrelsen.