RSS

Pressmeddelanden och nyheter

Verksamhetsområden
Press
Årtal
  • Adhd-utredningar slukar allt mer av BUP:s resurser

    Nyhet

    70 procent av läkarbesöken inom barn- och ungdomspsykiatrin, BUP, används till utredning och behandling av adhd. En så pass stor andel kan innebära begränsade möjligheter för andra med mycket svår psykiatrisk problematik att få hjälp. Det konstaterar Socialstyrelsen i en ny rapport.

  • Antalet organdonatorer minskade förra året

    2023 blev 258 avlidna personer organdonatorer, den högsta siffran som hittills noterats. Förra året, 2024, registrerades sammanlagt 233 avlidna personer som organdonatorer i Sverige. Även om det inte blev något nytt rekord i fjol är det den näst högsta siffran hittills.

  • Sverige har tagit emot över 200 patienter från Ukraina

    Sedan Rysslands invasion av Ukraina har Sverige tagit emot 211 patienter som en del av de medicinska evakueringarna inom EU:s samordnade insatser. "Krig och konflikter orsakar enormt lidande och sätter oskyldiga människor i mycket utsatta situationer. När vi vårdar patienter här i Sverige avlastas den ukrainska sjukvården och frigör mer resurser för att ta hand om akut krigsskadade patienter", säger Björn Eriksson, generaldirektör på Socialstyrelsen.

  • Ökad rörlighet bland nyutexaminerade sjuksköterskor utmanar kompetensförsörjningen

    Var femte nyutexaminerad sjuksköterska, under åren 2020–2022, lämnade regionen för andra arbetsgivare. "Att behålla erfaren personal är avgörande för att kunna bedriva en hälso- och sjukvård som både är jämlik och av god kvalité. När nyutexaminerade sjuksköterskor introduceras i yrket av mindre erfaren personal påverkas även kvaliteten av handledningen", säger Björn Eriksson, generaldirektör på Socialstyrelsen.

  • Socialstyrelsen överväger återbetalning på 10,6 miljoner

    Nyhet

    Socialstyrelsen har granskat Botkyrkas användning av 2023 års statsbidrag för sociala insatser i utsatta områden. "Pengarna ska motverka att barn och unga hamnar i kriminalitet, en ytterst viktig fråga för hela samhället. Vår preliminära bedömning är att återkräva 10,6 miljoner av de 17 miljoner kronor som betalats ut förra året", säger Socialstyrelsens generaldirektör Björn Eriksson.

  • Färre barn på skyddade boenden

    Nyhet

    Antalet vuxna som bott minst en natt på skyddat boende har ökat de senaste åren. Även antalet tillgängliga platser i skyddat boende har blivit fler. Men trots att behovet av insatser är fortsatt stort är det färre barn som vistas på skyddat boende, enligt en ny kartläggning av Socialstyrelsen.

  • Vi behöver mer kunskap om barn som skjuter och spränger

    Nyhet

    Barn som riskerar att utföra dödligt våld behöver fångas upp tidigare. Socialstyrelsen vill genomföra en studie för att förstå mer om bakgrunden. "Vi behöver veta mer om hur samhället kan motverka att barn begår grova våldsdåd", säger Björn Eriksson, generaldirektör på Socialstyrelsen.

  • Mödrarna i Sverige blir allt äldre – och färre barn föds

    Nyhet

    Medelåldern för kvinnor som föder barn fortsätter att öka, både för förstföderskor och omföderskor. Äldst är mödrarna i Stockholm – 31,4 år när de får sitt första barn. Det visar ny statistik från Socialstyrelsen som där det också syns en ökning av blivande mödrar som snusar liksom av kejsarsnitt.

  • Så ska vården vid ätstörningar bli bättre – mer kunskap behövs så att fler får vård

    Nyhet

    Brister i kunskap, regionala skillnader och ibland lång väntan på vård – så ser vården för ätstörningar ut på flera håll idag. Fler behöver få vård tidigt, kompetensen behöver öka och bemötandet bli bättre. Det är några av slutsatserna i Socialstyrelsens nationella riktlinjer som publiceras idag. 

  • Kraftig ökning av autism bland flickor

    Nyhet

    Under det senaste decenniet har antalet personer som diagnostiserats med autism ökat i Sverige. Ökningen har skett i alla åldersgrupper och gäller för båda könen. Särskilt stor har ökningen varit bland flickor och unga kvinnor. Allra störst är ökningen bland flickor i åldern 10-17 år, där antalet som nydiagnostiserats med autism har sexfaldigats sedan 2010. Det visar en ny kartläggning som gjorts av Socialstyrelsen.