RSS

Pressmeddelanden och nyheter

Verksamhetsområden
Press
Årtal
  • Stora brister i vården vid kronisk sjukdom

    Nyhet

    Patienter som diagnostiseras med kroniska sjukdomar som Parkinsons sjukdom eller multipel skleros (MS), har inte haft uppföljande besök hos läkare trots allvarliga kroniska tillstånd. Fem år efter sjukdomsdiagnos är det långt ifrån alla patienter som över huvud taget haft något uppföljande läkarbesök – något som kan få allvarliga följder för patienterna.

  • Nu kommer helt ny statistik om personal i primärvården – med även icke-legitimerad personal

    Nyhet

    Nu presenterar Socialstyrelsen för första gången sökbar statistik om hälso- och sjukvårdspersonal i primärvården. Både legitimerad och icke-legitimerad personal finns med. Statistiken ger möjlighet att följa omställningen till god och nära vård, och visar bland annat att antalet psykologer i primärvården ökat - men att det ser olika ut i landet.

  • Eftersatt krisberedskap och färre sociala LSS-insatser

    Nyhet

    Socialstyrelsens årliga lägesrapport för funktionshinderområdet visar både förbättringar och allvarliga brister. Bristerna kan i värsta fall leda till dödsfall.

  • Fler ska få hjälp till snabbare vård

    Nyhet

    Över 60 000 patienter har idag väntat mer än 90 dagar på operation eller behandling, trots att vårdgarantin ger dem rätt till vård inom tre månader. I en ny rapport från Socialstyrelsen och E-hälsomyndigheten presenteras konkreta åtgärder för att fler patienter ska få snabbare vård genom nationell vårdförmedling.

  • Återkrav fastställt av Socialstyrelsen

    Nyhet

    Socialstyrelsen har nu slagit fast att 9,6 miljoner kronor som Botkyrka kommun fått i statsbidrag under 2023 för sociala insatser i utsatta områden använts felaktigt och ska betalas tillbaka. "Bidraget ska se till att barn och unga inte hamnar i kriminalitet. Vår granskning visar att en stor del av pengarna inte har använts till det som bidraget var avsett för. Används inte pengarna på rätt sätt ska de betalas tillbaka", säger Socialstyrelsens generaldirektör Björn Eriksson.

  • Nya rekommendationer i nationella riktlinjer för graviditet, förlossning och tiden efter

    Nyhet

    Bättre eftervård, ökad trygghet för den gravida och mer stöd till dem med störst behov - det står i fokus i Socialstyrelsens uppdaterade nationella riktlinjer för en mer jämlik mödrahälsovård, förlossningsvård och eftervård. Riktlinjerna innehåller bland annat nya rekommendationer om bedömning och igångsättning av förlossning i graviditetsvecka 41.

  • Statligt styrd tandvård kan bli mer effektiv och jämlik

    Nyhet

    Tillgången till tandvård i landet behöver bli mer jämlikt fördelad och det ofta svårförståeliga tandvårdssystemet behöver ses över för att bättre möta behoven. I en ny rapport ger Socialstyrelsen förslag på flera områden där mer statlig styrning skulle kunna leda till effektivare och mer jämlik tandvård.

  • Sjuktransporter i Sverige – flera åtgärder behövs för att möta behoven i kris och krig

    Nyhet

    Vid en fredstida händelse med många skadade har regionerna planering för att snabbt kunna transportera skadade personer till sjukhus. Men den svenska sjuktransportberedskapen behöver också dimensioneras utifrån de behov som kan uppstå vid ett väpnat angrepp. "Vi har en stark grund att stå på, men det krävs flera åtgärder och planering för att klara transporter vid ett väpnat angrepp eller en storskalig evakuering under en Natoinsats", säger Björn Eriksson, generaldirektör på Socialstyrelsen.

  • Positiv trend för ökad patientsäkerhet

    Nyhet

    Patientsäkerheten inom hälso- och sjukvården har förbättrats inom flera viktiga områden under senare år, men det finns även delar där försämringar skett. Det visar en ny uppföljning som Socialstyrelsen har gjort.

  • Cancer på väg att bli den vanligaste dödsorsaken

    Nyhet

    Cancer är en av våra största hälsoutmaningar. En av tre personer i Sverige förväntas någon gång få en cancerdiagnos, och över 600 000 människor lever idag med, eller har haft sjukdomen. Cancer förväntas snart vara den vanligaste dödsorsaken bland kvinnor.