Debatt och replik
"Vård och omsorg måste fungera - redan före krisen"
DebattartikelVi befinner oss i en tid där Sverige behöver planera för det värsta. Men beredskapen brister. Vi kan inte ha en vardag som gör att sjukvård och omsorg inte kan hantera ett krig från dag ett. God vilja räcker inte – hela systemet behöver stärkas, skriver Socialstyrelsens Björn Eriksson och Taha Alexandersson på DN debatt den 9 januari 2025.
”Så kan äldreomsorgen bli en mer attraktiv arbetsplats”
DebattartikelPersonalen behöver bättre balans mellan krav och resurser, som stöd från organisationen och bättre tillgång till sina chefer, skriver avdelningschef Sabina Orstam och enhetschef Christine Tell i en debattartikel i Dagens Samhälle den 9 januari 2025.
”Blodverksamheternas förutsättningar kan bli bättre”
DebattartikelNär blodlagret är under önskad nivå är det större risk att patienter står utan blod vid en masskadehändelse, skriver avdelningschef Thomas Lindén och enhetschef Anna Aldehag i en debattreplik i Dagens Medicin den 18 december 2024.
”Sverige behöver en fristående nationell blodorganisation”
DebattartikelEn konsekvens av att blodverksamheten drivs av regionerna har blivit att det inte finns samma tillgång till blod överallt i landet, skriver avdelningschef Thomas Lindén och enhetschef Anna Aldehag i en debattartikel i Dagens Medicin den 26 november 2024.
"Fler barns liv skulle kunna räddas genom organdonation"
DebattartikelPå senare tid har behovet av barndonation uppmärksammats i flera medier. I samband med den mediala uppmärksamheten har Socialstyrelsen noterat en ökning i antalet anmälningar i donationsregistret vilket är mycket positivt. Men samtidigt behöver fler föräldrar fundera på och ta ställning i frågan och därför är det viktigt att de anmäler sig själva och sina barn i donationsregistret , skriver enhetschef Anna Aldehag och avdelningschef Thomas Lindén i en debattartikel som publicerades i Göteborgs-Posten den 26 maj 2023.
"Fler barn bör ges möjlighet till organtransplantation"
DebattartikelDebattartikel om att hälso- och sjukvården behöver bli bättre på att identifiera möjliga organdonatorer både bland vuxna och barn. Med bättre förutsättningar kan fler donationer av organ från barn till barn (pediatriska organdonationer) genomföras, fler liv räddas och livskvaliteten förbättras för såväl barnen som vårdnadshavare och andra närstående, skriver enhetschef Anna Aldehag och avdelningschef Thomas Lindén i en debattartikel som publicerades i Läkartidningen den 21 mars 2023.
"Behövs utveckling inom flera områden för bättre stöd vid adhd och autism"
DebattartikelDebattreplik av projektledarna Louise von Bahr och Evelyn Andersson samt enhetschef Mattias Fredricson. Publicerad på Socionomens webbplats den 3 februari 2023.
”Nya riktlinjer ska ge bättre vård vid adhd och autism”
DebattartikelDet behövs bättre stöd till personer med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. I synnerhet gäller det unga, där antalet diagnoser ökar. För dem är det viktigt med så tidiga insatser som möjligt, ofta redan före en diagnos, skriver Thomas Lindén, Mattias Fredricson med flera på DN Debatt torsdag den 20 oktober 2022 i samband med publiceringen av de första nationella riktlinjerna för vård och stöd vid adhd och autism.
"Dags för nystart av det förebyggande arbetet i primärvården"
DebattartikelDebattartikel om vikten av att förebyggande hälsoarbete återupptas i primärvården efter att en minskning skett under pandemin. Rådgivning om ohälsosamma levnadsvanor har mer eller mindre upphört i flera regioner enligt en ny utvärdering, skriver Iréne Nilsson-Carlsson, folkhälsoråd. Artikeln publicerad i Dagens Medicin den 17 oktober 2022.
De 21 forskarna lägger skulden på fel aktörer
DebattartikelI en debattartikel i Expressen den 14 september riktade ett antal forskare kritik mot att läkemedlet Paxlovid inte används brett i Sverige. De framhöll att det är olyckligt att de som har makten fortsätter att agera saktfärdigt. Erik Magnusson, inköpschef på Socialstyrelsen, bemötte detta i en debattreplik i Expressen den 23 september 2022.