EU:s gemensamma hälsodataområde – EHDS

EU-kommissionen har beslutat om att införa ett gemensamt hälsodataområde för alla länder inom EU – European Health Data Space, EHDS. Det är en ny EU-förordning som blir en av pelarna i den europeiska hälsounionen.

Målet med förordningen är att

  • förbättra för privatpersoner att komma åt och få kontroll över sina elektroniska hälsodata
  • hälsodata ska kunna delas inom och mellan EU-länderna så att den finns tillgänglig för vårdpersonal och apotek när det behövs för bästa möjliga vård och behandling av patienten
  • hälsodata ska kunna användas inom hela EU för bland annat forskning, innovation och beredskap för och insatser vid hälsohot.

EHDS-förordningen träder i kraft under första kvartalet 2025 kommer att börja tillämpas två år senare. Olika delar kommer sedan att börja tillämpas successivt fram till 2035.

Europeiska kommissionens svenska webbplats om EHDS

Primär och sekundär användning av data

Inom det gemensamma hälsodataområdet är två begrepp centrala – primär och sekundär användning av data.

Primär användning handlar om hur hälso- och sjukvårdens aktörer använder den hälsodata som de samlar in och använder i samband med vård, omsorg och behandling.

Sekundär användning handlar om hur hälsodata kan användas för andra ändamål än vad de primärt samlats in för, exempelvis för forskning och innovation. En central del är varje individs integritet och möjlighet att själv bestämma om och i så fall vilka typer av data som får användas.

Socialstyrelsen arbetar idag med både den primära och sekundära användningen av hälsodata.

Det behövs tre roller inom respektive EU-land

Förordningen pekar ut tre centrala roller som har olika ansvar för den sekundära användningen av data. Det handlar om datainnehavare, dataanvändare och tillgängliggörare av hälsodata. Mer om rollerna kan du läsa på Europakommissionens webbplats.

Socialstyrelsen förhåller sig till samtliga tre roller idag. Vi ansvarar för de nationella hälsodataregistren, använder hälsodata som en del i myndighetens kunskapsstyrningsarbete och statistikproduktion och vi ansvarar för att lämna ut data från registren till forskning och analys.

Arbetet med förberedelserna är påbörjat

Våra externa samarbeten

Socialstyrelsen samarbetar med både nationella och regionala aktörer för att underlätta införandet. Vi driver flera projekt med koppling till EHDS, till exempel strategi för sällsynta sjukdomar och hälsoappar. Ytterligare ett exempel är samarbetet med regionernas organisation för kunskapsstyrning när det kommer till användningen av primärdata.

Socialstyrelsen är också en aktiv part i Nationellt råd för interoperabilitet som leds av E-hälsomyndigheten. Rådet arbetar för att förbättra förutsättningarna för att hälsodata ska kunna förstås och användas likadant mellan olika organisationer inom hälso- och sjukvården. En del i uppdraget omfattar vilka anpassningar som behöver göras för att säkerställa att Sverige som land når de krav som EHDS ställer. Det inkluderar bland annat nationellt fackspråk för entydig användning av begrepp, termer och klassifikationer.

Vårt interna arbete

Socialstyrelsen arbetar med flera frågor med koppling till EHDS, till exempel strategi för sällsynta sjukdomar, effektiva dataflöden, digital strategi för myndigheten, International Patient Summary, IPS, och initiativ kring hälsoappar.

Vi har som innehavare av stora mängder hälsodata påbörjat arbetet med att effektivisera vår datahantering. Det arbetet intensifieras framöver för att säkra att vi når de krav på tillgängliggörandet av hälsodata som ställs i förordningen. Vi arbetar också med att förbättra tillgången på information (metadata) om våra hälsodata, vilket det också ställs långtgående krav på i EHDS.

Europeiska och nordiska samarbeten

Socialstyrelsen är engagerade i ett antal Europeiska, Nordiska och nationella initiativ som förbereder för EHDS.

SENASH – Sweden National services for Access to Swedish Health Data

I SENASH samarbetar Socialstyrelsen med Folkhälsomyndigheten, Statistikmyndigheten SCB, Vetenskapsrådet och E-hälsomyndigheten för att tolka vad kraven i EHDS gällande sekundäranvändningen innebär för olika aktörer i Sverige.

Projektet analyserar hur digitala tjänster och infrastruktur skulle kunna utformas och användas av ett framtida nationellt samordnande organ, en Health Data Access Body (HDAB). I det ingår att ta fram och testa prototyper för en nationell metadatakatalog respektive ett centraliserat nationellt system för databeställningar. Målgrupper är i första hand myndigheter som är datainnehavare, aktörer som bidrar med infrastruktur och potentiella användare.

Syftet är att stärka Sveriges förmåga att leverera det nationella systemet för sekundäranvändning som EHDS kräver, men också att stärka samarbetet mellan myndigheterna i frågan om EHDS. Socialstyrelsens bidrar aktivt utifrån vår långa erfarenhet och kunskap som datainnehavare samt utlämnare av data.

Projektet pågår till januari 2027.

E-hälsomyndighetens information om SENASH

TEHDAS2 – EHDS-förberedande Joint Action

Socialstyrelsen är en av sju svenska myndigheter, forskningsnätverk och regioner som ingår som samarbetsparter i EU:s Joint Action TEHDAS2 – Towards European Health Data Space.

Syftet är att ta fram gemensamma överenskommelser om hur förordningen ska omsättas i praktiken, detta gör man genom att ta fram vägledningar och specifikationer som bidrar till att harmonisera införande av EHDS i EU:s medlemsstater. Vägledningarna och specifikationerna skickas på remiss och aktuella remisser finns på E-hälsomyndighetens webbplats.

Aktuella remisser

Fokus för vägledningarna är sekundäranvändning av hälsodata (data för forskning och innovation). Ytterligare ett syfte är att vidareutveckla samarbetet mellan medlemsländernas myndigheter och aktörer.  

Projektet pågår till december 2026. Delleveranser av bland annat vägledningar och specifikationer är planerade till april 2025, januari 2026 och november 2026.  Delleveranserna skickas på remiss i tre olika omgångar och blir därefter basen i föreskrifter från EU om hur förordningen ska tolkas och användas.

E-hälsomyndigheten koordinerar det svenska deltagandet i projektet. Socialstyrelsens bidrar aktivt med vårt perspektiv som största hälsodatahållaren i Sverige samt bevakar arbetet för att säkra svenska intressen.

EU-projektet TEHDAS2 webbplats (Engelska)

E-hälsomyndighetens samarbetsyta för TEHDAS2

VALO (Value from Nordic Health Data) – förberedelser i Norden

Målet med VALO är att underlätta för nordiskt samarbete och utbyte av data samt att skapa ett forum för erfarenhetsutbyte och samarbete mellan de nordiska länderna om införandet av EHDS. Bakgrunden är att vi nordiska länder har mycket gemensamt i vår befintliga hantering av hälsodata, vilket innebär att vi delvis har liknande förutsättningar och utmaningar när det gäller införandet av den nya lagstiftningen. 

Projektet undersöker också hur vi kan arbeta med federerade analyser med data från olika länder genom att använda datamodellen OMOP. Socialstyrelsens är med och bevakar det delprojekt som handlar om att analysera och gemensamt tolka innebörden av bestämmelserna i EHDS-förordningen, och hur de kommer att påverka medlemsländernas nationella rätt.

VALO-projektet finansieras av Nordiska ministerrådet och är ett EHDS-förberedande arbete för de nordiska EU-länderna samt Norge.

Information om VALO på finska SITRAS webbplats (Engelska)

Xt-EHR – EHDS-förberedande Joint Action

Projektets huvudsakliga mål är att förbättra samarbetet mellan medlemsstaterna med fokus på att olika datasystem ska kunna förstå varandra vid elektroniskt utbyte av hälsodata, det som kallas interoperabilitet. EHR (Electronic Health Records).

Socialstyrelsen deltar aktivt ibland annat ett av delprojekten, WP6. Fokus ligger på elektroniska recept och patientöversikter. Vi har en ledande roll i uppgift 6.1, som handlar om att utveckla guider för implementering och specifikationer för patientöversikter. Övriga delprojekt fokuserar på de rastrerande prioriterade kategorier i EHDS, labbrapport, bilddiagnostik sam epikris.

Joint Action-projektet inkluderar 26 länder och 54 organisationer inom EU och omfattar nio arbetsområden. Det handlar om att utveckla standarder, specifikationer och strategier som främjar delning och interoperabilitet av elektroniska hälsodata.

Andra svenska aktörer som medverkar är E-hälsomyndigheten och Equalis. Svenska aktörer kommer under projektets gång ha möjlighet att delta i det som kallas ”stakeholder review”.

Projektet pågår till april 2026.

Xt-EHS Europeiska webbplats (Engelska)

Mer hos oss

Förstudie
Socialstyrelsen och European Health Data Space (EHDS) (1369/2023)Artikelnummer: 2023-12-8908|Publicerad: 2023-12-15
Senast uppdaterad:
Publicerad: